arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Nieuws » Veilig klussen: 6 tips

Veilig klussen: 6 tips

Er vallen jaarlijks tussen de 3.000 en 4.000 doden in en rond het huis. Voor een gedeelte zijn dat huishoudelijke ongelukken: een val van de trap bijvoorbeeld. Maar heel veel van deze ongelukken zijn klus-ongelukken. Ongelukken tijdens het klussen met een dodelijke afloop. Naast deze dodelijke ongelukken zijn er nog eens vier tot vijf keer zoveel mensen die (ernstig) gewond raken tijdens het klussen. Zeggen we daarmee dat je niet zelf moet gaan klussen? Nee, maar wel dat je goed moet letten op de veiligheid. Dit zijn 6 tips om veilig te klussen.

1. Veilig op hoogte werken

Verrassend veel ongelukken worden veroorzaakt door een val van een ladder (of met ladder en al). Dat komt omdat ladders nu eenmaal niet zo stabiel zijn. Wil jij veilig op hoogte werken? Dan is het belangrijk dat je bij een hoogte van meer dan 4 meter een rolsteiger gebruikt. Een steiger staat veel stabieler en heeft bovendien een horizontaal werkvlak.

2. De juiste kleding

Werk je met apparaten? Dan zijn losse flappen, ritsen en touwtjes uit den boze. Die kunnen in het apparaat terecht komen en zo leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Kies daarom liever voor een degelijke werkbroek, die wel genoeg zakken heeft maar geen onveilige uitsteeksels. Hetzelfde geldt voor jassen. Je kunt bijvoorbeeld een speciale werkjas kopen bij Bowork.nl. Je hebt dan een jas die veilig is en niet zomaar in een apparaat terecht kan komen.

3. Samenwerken: goed overleg

Relatief gebeuren er ook veel klus ongelukken door slecht overleg bij het samenwerken. Een uitschietende plank, iemand die iets niet goed vasthoudt, een vallend stuk gereedschap… Het is belangrijk dat je tijdens het klussen rekening houdt met de anderen die bezig zijn. Geef gereedschap op een veilige manier aan. En wees je altijd bewust van wat de ander doet en waar hij is.

4. Kennis van gereedschap

Onervarenheid is ook een groot probleem bij zelf klussen. Het is prima dat je moet oefenen om een spijker in de muur te slaan. Maar als je voor het eerst gaat lassen of met ander groot gereedschap gaat werken, heb je hulp nodig. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een kettingzaag, cirkelzaag, frees en dergelijke apparaten. Zorg dat je van tevoren goed weet hoe het werkt of vraag om uitleg. Dat is beter dan bij het uitproberen erachter komen dat je niet op een goede manier werkt.

5. Ken je eigen krachten

Wees je bewust van wat je wel en niet kunt. Sommige klussen moet je gewoon niet zelf doen. Stel je voor dat je fysiek niet zo sterk bent. Het kost veel kracht om te werken met een kettingzaag. Als je ermee uitschiet, kan dat ernstige gevolgen hebben. Werk er dus niet mee als je er niet sterk genoeg voor bent. Dat geldt eigenlijk voor alle apparaten en klussen. Kun je het niet, probeer het dan ook niet.

6. Kinderen uit de buurt

Er zijn weinig klus ongelukken waarbij kinderen het slachtoffer zijn. Toch zijn er wel veel ongelukken waar kinderen bij betrokken zijn. Ze veroorzaken ongewild ongelukken door bijvoorbeeld tegen een klusser op te botsen of een duw te geven. Dat is begrijpelijk, omdat kinderen nog niet zo goed nadenken bij wat ze doen. Het is daarom gewoon een stuk verstandiger om kinderen uit de buurt van het klussen te houden, zeker als je werkt met apparaten.

Veilig klussen is erg belangrijk. Jaarlijks vallen er ruim 5x meer doden bij het klussen dan in het verkeer. Het is daarom goed om te letten op de veiligheid als je wilt gaan klussen. Kun je er op een veilige manier bij? En weet je goed hoe de apparaten werken? Met bovenstaande 6 tips werk je al een stuk veiliger.


Reageer

Lees ook:

Het belang van goede huisisolatie >
Ga je wonen in het buitenland? Zo regel je een internationale verhuizing! >
Verschillen tussen professionele en bouwmarkt verhuisdozen >
Waarom de juiste bureaustoel zo belangrijk is >
Elektrisch gereedschap om klusjes nog eenvoudiger te maken >
Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een nieuwe garderobekast? >
Verduisterende rolgordijnen; de voorbode voor betere nachtrust >
Mooie tegels in de keuken: kijk mee! >
Snel opruimen in huis: essentiële tips >
Met deze tips zorg je voor een heerlijk frisse geur in huis >
De mooiste bijzettafels: kijk mee! >
Ga voor opvallend behang aan de muur: voorbeelden en inspiratie >
Een hangmat in huis: ontdek de voordelen >
5 tips voor het kiezen van de juiste inboedelverzekering >
Bohemian accessoires in huis: dit zijn de must-haves >

Terug naar overzicht >>