arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Nieuws » Infrarood verwarming: de nieuwe manier van verwarmen

Infrarood verwarming: de nieuwe manier van verwarmen

Je hebt vast wel eens gehoord van een infrarood sauna. Maar ben je ook al bekend met een infrarood verwarming voor in huis? De kans is groot dat je hier nog niet helemaal van op de hoogte bent. Infrarood verwarming is een compleet nieuwe manier van verwarmen. Het wordt ook wel het verwarmingssysteem van de toekomst genoemd. Hieronder lees je er alles over!

Wat is infrarood verwarming en hoe werkt het?

De werking van infrarood verwarming is heel anders dan convectieverwarming. Dit verschil zit voornamelijk in de opwarming van de lucht. Bij een ‘normale’ verwarming (convector) wordt de warmte verplaatst via de lucht. Door deze luchtcirculatie ontstaat er bovenin de kamer (bij het plafond) een warmere lucht en blijft het op de vloer vaak koud. Hierdoor ontstaan er grote temperatuurverschillen. Bij de stralingswarmte van infrarood heeft lucht juist geen invloed. Een infrarood verwarming verwarmt direct de objecten in je woning. Dus de meubels, wanden, vloer en de personen. Daarna wordt de warmte afgestaan aan de lucht. Dit principe is eigenlijk gebaseerd op het verwarmingssysteem van de zon.

Wat is infrarood straling?

Straling klinkt misschien heftig, maar het is niets om je zorgen over te maken. Ook een vloerverwarming en radiatoren werken met warmtestraling. Infrarood verwarming straalt alleen sterker omdat de temperatuur een stuk hoger is. Deze straling is onschadelijk. De warmtestraling van een radiator of vloerverwarming komt vooral in aanraking met de lucht. Een infrarood verwarming heeft daarentegen een klein oppervlak dat de lucht raakt.

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming?

Nu je weet wat infrarood verwarming inhoudt, ben je waarschijnlijk ook wel benieuwd naar alle voordelen. Deze manier van verwarmen heeft een hoop positieve punten. Lees ze maar eens door!

Minder opdwarrelend stof: Een infrarood verwarming verwarmt geen lucht, maar objecten. Hierdoor is er geen luchtcirculatie en zal stof minder snel opdwarrelen. Dit is een groot voordeel voor mensen met een allergie of aandoening aan de luchtwegen.

Lagere luchtvochtigheid: Bij gebruik van infrarood verwarming zal de luchtvochtigheid in je woning een stuk lager zijn dan bij gebruik van convectieverwarming. Dit kan een benauwd gevoel verminderen.

Minder kans op schimmel: Door de lagere luchtvochtigheid ontstaan er minder snel vochtige plekken in huis. Hierdoor is de kans op schimmelvorming dus ook een stuk kleiner. Let op: hoewel er bij infraroodverwarming minder ventilatie nodig is, blijft het natuurlijk belangrijk om regelmatig frisse en schone lucht binnen te laten.

Goed voor de bloedsomloop: Net als een infraroodsauna is een infrarood verwarming ook goed voor je bloedsomloop. Dit kan helpen bij het versterken van je afweersysteem.


Reageer

Lees ook:

Ontdek de wereld van marmeren keukens >
Neem deze trends mee in het ontwerp van je nieuwe badkamer >
De beste keukenindelingen voor elk type woning >
Hoe creëer je een sfeervolle entree in huis? >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Landelijke woonstijl: tuin- en interieurtips >
Tijdloze elegantie voor jouw slaapdomein >
Hoe knap je een oude badkamer op? >
Tijd voor een nieuwe keuken? Dit zijn 4 tips voor een efficiënte keuken transformatie >
Zwart in je interieur: stijlvol of somber? >
Goedkoop en smaakvol: betaalbare keukentrends van 2023 >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
3 tips om je eetkamer om te toveren >
Van leeg naar gezellig: Zo richt jij je nieuwbouwhuis sfeervol in >
Badkamermeubels van hoge kwaliteit: 5 redenen waarom ze het waard zijn >

Terug naar overzicht >>