arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Nieuws » Handige tips om je tuin te vergroenen
Handige tips om je tuin te vergroenen

Handige tips om je tuin te vergroenen

Een groene omgeving heeft veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jezelf. Zo heeft wat extra groen een gunstig effect op de gezondheid. Bovendien geniet je nog meer van de tuin als er veel verschillende planten, kleurrijke bloemen en dus ook mooie dieren terugkomen. In dit artikel lees je een aantal handige tips om zelf je tuin te vergroenen. De tips zijn ook van toepassing op andere buitenruimtes. Denk aan bedrijventerreinen, woonwijken en kantoortuinen. Dus mocht je op een van deze gebieden inspraak hebben, is het de moeite waard om het onderstaande advies mee te nemen.

Tip 1. Maak een duidelijk tuinplan

Een groene tuin begint met een duidelijk plan. Of je nou een compleet nieuwe tuin laat aanleggen of zelf een make-over uitvoert: denk van tevoren goed na over de indeling en landschapsarchitectuur. In het ideale tuinplan houd je rekening met duurzaamheid, functionaliteit én een mooie uitstraling. Het is een kwestie van de juiste balans.

Tip 2. Houd de 60 – 40 regel aan

Gebruik de 60 – 40 regel als richtlijn bij het vergroenen van een buitenruimte. Dat betekent maximaal 40% bestrating en minimaal 60% aan groen. Bij het maken van een tuinplan krijg je direct een goed beeld of deze verhouding klopt.

Tip 3. Vervang tegels voor groen of grind

Wil je de huidige tuin zonder al te veel werk vergroenen? Haal dan een aantal terrastegels weg en vervang deze voor groen. Zet er een mooie struik neer of creëer een plantenborder. Een grasveldje is ook een prima alternatief voor de bestrating. Wil je toch een pad maken? Kijk dan of je grind kunt gebruiken in plaats van tegels. Hier kan regenwater goed in weglopen, waardoor je wateroverlast voorkomt.

Tip 3. Vervang tegels voor groen of grind

Tip 4. Zet planten en bomen op de juiste plek

Zet planten niet zomaar op een willekeurige plek. Kijk goed naar de grondsoort, omgeving en mate van zonlicht. Iedere plant, bloem of boom heeft andere voorkeuren. Het is verstandig om je te laten adviseren door een professional. Schenk daarnaast voldoende aandacht aan de plantenverzorging en het boomonderhoud. Als bedrijf of woningcorporatie kun je hier specialisten voor inhuren.

Tip 5. Voed de grond met compost

Om ervoor te zorgen dat al het groen lang mooi blijft, is het slim om de grond te composteren. Geef de planten goede voedingsstoffen met natuurlijke meststof. Denk er eens over na om zelf een compostbak aan te schaffen. Zelf compost maken is super duurzaam en helemaal niet lastig!


Reageer

Lees ook:

Landelijke woonstijl: tuin- en interieurtips >
Geef ruimtes een nieuwe look met een steenstrip >
Help ik wil mijn huis snel verkopen: hoe pak ik dit aan? >
Dit zijn de voordelen van een boxspring bed >
Brand voorkomen in huis: praktische en eenvoudige tips >
Tips voor een duurzaam én stijlvol interieur >
De leukste tuinset voor in jouw achtertuin: 6x inspiratie >
Makkelijke tips voor een energiezuinig huis >
Je eigen woonstijl ontdekken: zo doe je dat! >
Veilig klussen: deze spullen heb je nodig >
Ga jij je woning verbouwen? Gebruik tijdelijke opslag! >
8 belangrijke benodigdheden voor een verbouwing >
Infrarood verwarming: de nieuwe manier van verwarmen >
Veilig en streeploos de buitenramen schoonmaken >
Zo maak je verhuizen gemakkelijker >

Terug naar overzicht >>