arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Woning met een plat dak? Lees deze tips!
Woning met een plat dak Lees deze tips!

Woning met een plat dak? Lees deze tips!

Een plat dak kan een strakke uitstraling aan je woning geven, maar vereist ook speciale aandacht en onderhoud. Er zijn diverse manieren om het platte dak langer in topconditie te houden en optimaal gebruik te maken van alle mogelijkheden. Hieronder lees je enkele tips waar je zelf mee aan de slag kunt. Op welke manier kun jij het platte dak nog verbeteren?

Tip 1. Kies de juiste dakbedekking

De keuze van dakbedekking is cruciaal voor de duurzaamheid van het platte dak. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals bitumen, EPDM, PVC of een groendak. Het is belangrijk om de juiste dakbedekking te kiezen die past bij de omstandigheden van jouw woning. Sommige soorten dakbedekking kun je daarnaast prima zelf aanbrengen als je handig bent, maar er zijn ook klussen die je beter over kunt laten aan een specialist. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn en hoe je het platte dak van jouw woning het beste (opnieuw) kunt laten bedekken.

Tip 2. Overweeg een vlakke lichtkoepel

Een vlakke lichtkoepel op een plat dak is een super waardevolle toevoeging. Het brengt meer natuurlijk licht naar binnen, waardoor de ruimte een stuk groter oogt. Door het extra daglicht is het gebruik van verlichting overdag vaker overbodig. Op deze manier kun je dus slim energie besparen. Er zijn compacte vlakke lichtkoepels verkrijgbaar, maar ook lichtstraten met meerdere ruiten. Welk type daklicht je ook kiest, het is hoe dan ook een mooie upgrade van de woning.

Overweeg een vlakke lichtkoepel

Tip 3. Besteed aandacht aan de isolatie

Goede isolatie is essentieel om energieverlies te minimaliseren en het comfortniveau in huis te verbeteren. Zorg ervoor dat het platte dak goed geïsoleerd is. Zo blijft het in de winter niet alleen langer warm, maar geniet je in de zomer ook van een koeler huis. Wil je een lichtkoepel toevoegen? Kies dan voor een variant die is voorzien van isolatieglas.

Tip 4. Optimaliseer de drainage

Om lekkages en andere problemen door water te voorkomen, moet de drainage goed in orde zijn. Controleer regelmatig de staat van de dakgoten en afvoeren. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van verstoppingen en dat het regenwater goed weg kan stromen. Dit is vooral tijdens het najaar een belangrijk aandachtspunt.

Tip 5. Maak slim gebruik van het platte dak

Een plat dak biedt tal van mogelijkheden voor extra functies. Denk aan de installatie van zonnepanelen of het creëren van een gezellig dakterras met gebruik van een vlakke lichtkoepel met beloopbaar glas. Kijk wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning en maak het dak nóg functioneler of aantrekkelijker.


Reageer

Lees ook:

Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >
Laat je woning optisch hoger lijken met deze tips >
Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >
Verkopen van een huis >

Terug naar overzicht >>