arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Slaapkamer » Verduisterende rolgordijnen; de voorbode voor betere nachtrust

Verduisterende rolgordijnen; de voorbode voor betere nachtrust

Iedereen wil graag lekker slapen. Maar dat lukt lang niet altijd zo goed als je zou willen. De nachtrust kan flink verstoord worden. Toch kun je wel veel doen om lekkerder en sneller te slapen ’s nachts. Wist je bijvoorbeeld dat verduisterende rolgordijnen heel goed helpen voor een betere nachtrust?

Slapen doe je in het donker

Misschien vraag je je af waarom mensen eigenlijk slapen in het donker. Dat is niet alleen vanwege praktische overwegingen. Natuurlijk is het handiger om te gaan slapen als het donker wordt, omdat je buiten niet meer zoveel kunt zien. Maar veel belangrijker is het biologische ritme dat je hebt. Je lichaam is erop ingesteld dat je ’s nachts slaapt. Zodra het buiten schemerig begint te worden, gaat je lichaam meer melatonine aanmaken. Daardoor word je slaperig. Als het donker wordt, merk je ook dat je slaperig wordt. Is het licht in je slaapkamer, dan zul je merken dat er minder melatonine wordt aangemaakt. Je bent dan minder slaperig en je zult minder snel inslapen.

De slaapkamer verduisteren

De slaapkamer kan in de winter heel gemakkelijk donker gemaakt worden. Maar in de zomer blijft het heel lang licht buiten, terwijl je wel je nachtrust nodig hebt. Dus ga je kijken of de kamer verduisterd kan worden. De beste keus om je slaapkamer te verduisteren zijn rolgordijnen. Gewone gordijnen hebben altijd kieren en randen waar het licht nog langs komt. Maar rolgordijnen hebben dat veel minder. Als je ze mooi passend maakt of op maat koopt, sluiten ze perfect aan. Je hebt dan waarschijnlijk geen enkele lichtinval meer in de slaapkamer, ook niet overdag.

Zijn verduisterende rolgordijnen ook mooi?

Bij verduisterende rolgordijnen denk je misschien dat ze helemaal niet mooi zijn. Maar dat is niet waar. Er zijn steeds meer soorten verduisterende rolgordijnen. Je kunt ze bestellen in diverse kleuren. Wel is het zo dat de lichtere kleuren meestal minder licht tegenhouden. Vind je toch geen passende rolgordijnen in een mooie kleur? Dan kun je ze ook combineren met andere vormen van zonwering. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor decoratieve gordijnen, terwijl je erachter de verduisterende rolgordijnen gebruikt. Zo combineer je praktische voordelen met een extra mooi uiterlijk. Omdat rolgordijnen plat voor het raam worden gemonteerd, kun je ze combineren met heel veel soorten andere raamdecoraties.

Tips om extra lekker te slapen

Met verduisterende rolgordijnen zal je nachtrust waarschijnlijk beter worden. Maar je kunt er nog meer aan doen. Het is bijvoorbeeld een verstandig idee om geen gebruik meer te maken van schermen voordat je gaat slapen. Doordat het scherm van een telefoon, tablet of TV wit licht produceert, denken je hersens dat het nog helemaal licht is. Ze maken minder melatonine aan. Zelfs met een goede verduistering in de slaapkamer zal het dan langer duren voordat je in slaap valt. Ook heeft je bed veel invloed op je nachtrust. Kies dus een goed bed, zodat het bed in elk geval je nachtrust zal bevorderen. De verduisterende rolgordijnen zijn dus zeker een goed begin, maar het aanpassen van je leefstijl kan helpen om nóg beter te slapen.

Verduisterende rolgordijnen zijn heel praktisch in de slaapkamer. Ze houden het licht buiten, wat vooral in de zomer heel fijn is. Zo blijf je ’s avonds niet te lang wakker. Bovendien word je ’s ochtends ook niet vroeg wakker door het eerste zonlicht. In de winter zijn verduisterende rolgordijnen ook handig, zeker als je straatverlichting of andere felle verlichting in de buurt hebt. Zo wordt je nachtrust een stuk beter en word je ’s morgens weer uitgerust wakker.


Reageer

Lees ook:

Het belang van investeren in een kwalitatieve boxspring >
Landelijke woonstijl: tuin- en interieurtips >
Tijdloze elegantie voor jouw slaapdomein >
5 tips voor het personaliseren van je slaapkamer >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
Handige tips om je tuin te vergroenen >
Optimaal gebruikmaken van je kleine slaapkamer >
Is een waterbed geschikt voor mij? >
Raambekleding in de slaapkamer: 5 mooie opties >
Een slaapkamer om in te dromen >
Geef ruimtes een nieuwe look met een steenstrip >
Met deze 3 tips verander je jouw slaapkamer in een luxe hotelkamer >
Slaap jij wel goed? >
Kwalitatief beddengoed kopen: waar moet je rekening mee houden? >
Wil je hebben! Dít zijn de mooiste voorbeelden van velvet meubels >

Terug naar overzicht >>