arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Nieuws » Schimmel in huis voorkomen: 7 tips

Schimmel in huis voorkomen: 7 tips

Schimmel in huis is heel erg vervelend. Het is vies en bovendien slecht voor je gezondheid. Als je schimmel ziet, ben je eigenlijk al te laat. Schimmel bestaat namelijk uit een grote kolonie schimmelsporen. Je hebt al heel veel schimmelsporen in je huis als het zichtbaar wordt op je muur, kozijn of plafond. Wil jij schimmel in huis liever voorkomen? Dat doe je met deze 7 tips!

1. Ventileren

Af en toe een raam open zetten is niet genoeg. Ongezonde schimmel in huis verdwijnt niet als je alleen op mooie dagen een half uurtje een raam open zet. Om goed te ventileren moet er in elke ruimte minimaal 2 uur per dag een raam open staan, het liefst nog langer. Omdat dat vooral in de winter lastig is, zijn ventilatieroosters een beter idee. Die kunnen de hele dag open staan en zo voor frisse lucht zorgen.

2. Afdrogen na het douchen

Veel mensen krijgen last van schimmel in de badkamer. Dat komt omdat alleen ventileren meestal niet genoeg is in deze ruimte. Alles wordt nat door de waterdamp: plafond, muren, spiegels… Je kunt het beste de belangrijkste oppervlakken even afdrogen met een handdoek als je klaar bent met douchen. Verder zet je het raam minstens een uur open zodat alles goed kan drogen.

3. Laat wasgoed buiten drogen

Wasgoed droog je het beste buitenshuis. Zo krijg je binnen geen extra vocht.Lukt het niet om buiten te drogen, bijvoorbeeld omdat het nat weer is? Check dan of je niet een goede plek in de schuur hebt. Als alternatief kun je drogen met de wasdroger. Dit geeft wel vocht in huis, maar minder dan wanneer je de was in huis ophangt om te laten drogen.

4. Houd de keuken droog

De keuken is na de badkamer de vochtigste ruimte in huis. Als water heet wordt, gaat het dampen. Het gevolg is dat alles nat wordt als je je eten kookt of als de waterkoker of het koffiezetapparaat aan staan. Tijdens het koken is het aanzetten van de afzuigkap een must. Verder is het verstandig om zo vaak mogelijk een raam open te zetten in de keuken. Vochtvreters op de keukenkastjes kunnen ook goed helpen om de boel beter droog te houden. Gebruik je de keuken als woonkeuken, dan is het nog belangrijker dat je erop let dat het er droog blijft.

5. Luchtontvochtiger

Heb je veel schimmel in huis? Koop dan een vochtmeter (hygrometer). Deze kan de luchtvochtigheid in de ruimte meten. Deze moet niet boven de 80% komen. Is de luchtvochtigheid in huis te hoog en krijg je die niet goed naar beneden? Dan is een vochtvreter of een (elektrische) luchtontvochtiger een oplossing. Deze zal de lucht droger maken waardoor er minder schimmel kan vormen. Nadeel is dat de lucht misschien té droog wordt, wat ook niet gezond is.

6. Laat geen vocht staan

Vocht verdampt, ook bij kamertemperatuur. Laat dus zo weinig mogelijk water of vocht ergens staan. Geef de planten niet teveel water, want het water uit de potten kan snel verdampen. Natte doeken laat je niet liggen, maar die ruim je meteen op. Want ook uit vochtige doeken en kleding verdampt het water waardoor je huis vochtiger wordt.

7. Isoleren

Soms komt schimmel door vocht dat door de buitenmuren komt. Als je huis niet geïsoleerd is, is die kans groter. Er ontstaan dan koudebruggen, plaatsen op de muur of het plafond die kouder zijn dan de rest van de ruimte. Daar condenseert het vocht en krijg je dus schimmelplekken. Het kan enorm helpen om goed te isoleren. Het ideale moment is als je toch al van plan was de boel op te knappen, bijvoorbeeld door het plafond een grote opknapbeurt te geven. Wel is het belangrijk dat je tijdens het isoleren blijft denken aan ventilatie, want anders kan het schimmelprobleem zelfs erger worden.

Schimmel in huis is vervelend, vies en bovendien ongezond. Het is dus belangrijk om schimmels zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je het eenmaal in huis, dan moet je proberen er weer vanaf te komen. Dat kan door de schimmel schoon te maken, maar je moet ook proberen te voorkomen dat het weer terugkomt. Met deze tips voorkom je schimmel in huis.


Reageer

Lees ook:

Help ik wil mijn huis snel verkopen: hoe pak ik dit aan? >
Badkamermeubel en badkamerspiegel: blikvangers in jouw badkamer >
Goede messen kiezen voor in de keuken: waar kun je op letten? >
6x populaire keukenstijlen van dit moment >
Veel vocht in de badkamer? Dit kun je eraan doen! >
Gele keuken inrichten: de mooiste voorbeelden >
Een vieze douchekop weer schoon krijgen: zó doe je dat! >
Duurzamer wonen: 5 slimme tips en tricks >
Een schimmelend douchegordijn: wat kun je hieraan doen? >
Hoe kun je je voorraadkast overzichtelijk indelen? 6 tips en tricks! >
Wat kun je meteen wegdoen als je gaat minimaliseren in huis? >
Afval scheiden? Met deze 5 handige tips pak je het goed aan! >
Dit is waarom je aandacht moet besteden aan het natte deel van je keuken >
Je huis sneller schoonmaken? Met deze 4 tips lukt het! >
Simpele manieren om meer kleur in de badkamer te brengen >

Terug naar overzicht >>