arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Je eigen schuur bouwen in 7 stappen

Je eigen schuur bouwen in 7 stappen

Een schuur is heel praktisch om te hebben. Heb je voldoende ruimte in de tuin, dan is het zeker een goed idee om er een te bouwen. Je kunt hier je tuinspullen in kwijt, maar de schuur is ook ideaal om in te klussen of te hobbyen. Wil jij je eigen schuur bouwen in de tuin? Gebruik dit praktische stappenplan! Een houten schuur is goed zelf te bouwen, maar een gemetselde schuur is een stuk moeilijker. We bespreken hier alleen de plannen voor een volledig houten schuur. 

1. Maak een bouwtekening

Maak eerst een schets van het type schuur dat je wilt bouwen. Denk aan de volgende zaken:

  • Wat wil je erin gaan doen?
  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar? In een grote tuin plaats je meestal ook een grotere schuur dan in een kleine tuin.
  • Welk type dak wil je erop?
  • Welke houtsoort gebruik je? In de tuin wordt vaak gebruik gemaakt van vurenhout, maar voor een schuur is Douglas hout een duurzamere en sterkere keus.

Na de schets maak je een vrij nauwkeurige bouwtekening. Hierin teken je de buitenmaten, de binnenmaten en denk je ook alvast na over een plan voor elektriciteit en eventueel water. Lees dan de rest van het stappenplan door om te zien welke materialen je nodig hebt en in welke afmetingen.

Bouwplan van de schuur

 2. Heb je een vergunning nodig?

Aan de achterkant van het huis heb je niet zo snel een vergunning nodig. Aan de voorkant wel en aan de zijkant vaak ook. Check de regels die gelden in jouw gemeente en vraag indien nodig een vergunning aan. Het is erg vervelend als je je nieuwe schuur weer moet afbreken omdat je geen vergunning had.

3. Maak de fundering van palen

Je maakt bij dit type schuur een fundering van palen die je in de grond slaat. Er zijn globaal gezien twee methoden:

  • Een fundering van hoge palen. Je behandeld de onderkant van elke paal met een afsluitend middel, zoals rubber seal. Vervolgens sla je elke paal minimaal 50 cm in de grond. De paal houdt boven de grond precies de hoogte die je wilt bereiken van de schuur. Houd hierbij rekening met een schuin aflopend dak!
  • Een fundering van lage palen waar je een frame op gaat bouwen. De palen behandel je met een afsluitend middel, zoals rubber seal. Daarna sla je ze in de grond zodat ze 10-15 cm boven de grond uitsteken. Zorg dat ze allemaal op precies gelijke hoogte zitten. Eventueel kun je ze voor extra stevigheid in snelbeton gieten.

Let erop dat je minimaal elke 1,5 meter een paal gebruikt voor de fundering. In het midden van de vloer gebruik je altijd een korte paal, tenzij je een lange paal dwars door de schuur wilt hebben. De palen dienen minimaal 8 cm dik te zijn, liefst nog wat dikker.

Maak je fundering van palen

4. Maak een frame voor de vloer van balken

Je hebt nu een raster van palen in de grond waar de schuur op gebouwd zal worden. Heb je korte palen gebruikt? Dan ga je er nu in de lengte balken op monteren. Je zet ze vast met behulp van metalen strips. Je eindigt met een frame van een aantal lange balken in de lengte. Heb je (ook) lange palen gebruikt? Dan zet je de balken in de lengte vast met stevige metalen hoeken waar je de balken op plaatst. Vaak is het dan zinvol om de balken nog te ondersteunen met tegels, die onder de schuur onzichtbaar zullen zijn. Je kunt eventueel de onderkant ook opvullen met grond. 

Frame voor de vloer van balken

5. De vloer afmaken

Op de twee buitenste balken plaats je nog eenzelfde balk, zodat de buitenzijdes hoger zijn dan de binnenste balken. Dwars tussen deze buitenste balken monteer je planken of palen met een dikte van 5-6 cm. Gebruik je planken, dan leg je ze op de smalle kant. Zet elke plank of paal stevig vast aan de balken eronder. Leg ze op een afstand van 30-35 cm van elkaar. Je hebt nu een raster van een aantal palen of planken die dwars op de onderste balken liggen.

hier bovenop kun je de vloer plaatsen. Dat doe je meestal van dik hardhout multiplex van minimaal 3 cm dik. Je kunt de vloer ook maken van planken om een mooie houten vloer te krijgen. Je bevestigd de vloer aan elke onderplank afzonderlijk met lange schroeven. 

Vloer van de schuur met frame

6. Het frame van de schuur bouwen

Heb je bij de basis al lange palen gebruikt? Dan kun je hiermee verder werken. Heb je korte palen gebruikt, dan heb je nu alleen de basisvloer liggen. Monteer rondom de vloer palen, die je vastzet op de rand van de vloer. Gebruik de hoogte die je wilt hebben voor de buitenmuur en plaats de palen op zo’n 20-30 cm van elkaar. Houd rekening met de deuropening en eventuele ramen! Zet er horizontale balken op en houd ook op het dak rekening met zo’n 20-30 cm afstand tussen de balken van het frame. Je hebt nu een volledig frame van de schuur gebouwd, op een stevige ondervloer.

 Frame schuur bouwen

7. Het afwerken van wanden en dak

Nu ga je de wanden en het dak afwerken. Wil je een eenvoudige schuur, dan werk je alleen de buitenkant af. De wanden kun je maken van planken of je gebruikt kant-en-klare wanden die je kunt kopen bij de bouwmarkt. Het dak werk je af met multiplex platen. Daar bovenop kun je golfplaten, dakleer of rubber gebruiken om het dak waterdicht af te werken. 

Wil je de schuur wat beter afwerken? Dan plaats je aan de binnenkant isoleermateriaal tussen de palen en plaats je er gipsplaten of spaanplaten tegen. Zo is de schuur ook meteen geïsoleerd. Wil je er elektriciteit aanleggen, dan doe je dat voordat je begint met isoleren. Dat geldt ook voor waterleidingen.

Afmaken wanden en dak

Natuurlijk is je schuur nog niet helemaal klaar. Waarschijnlijk wil je er ook nog een inrichting in plaatsen. Op de vloer kun je nog een afwerking maken, bijvoorbeeld een strijkvloer. Het is doorgaans niet mogelijk om een te zware vloer te gebruiken, dus tegels zijn meestal geen goed idee. De schuur moet dan een echte complete fundering hebben voordat dat een handige optie is. Je kunt wel werken met laminaat of een andere lichte vloer. Heb je een houten vloer van planken gemaakt, kun je deze van tevoren goed behandelen om slijtplekken te voorkomen.


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >
Tips voor de leukste tuinprojecten >
Zo ziet je tuin er weer prachtig uit! >

Terug naar overzicht >>