arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Keuken » Terug naar de Woonkeuken

Terug naar de Woonkeuken

Met dank aan de digitalisering is de aloude woonkeuken weer terug in beeld. Voorzien van multimedia laptop en mobieltje maakt het immers niet uit waar u zit: aan uw bureau of aan de eet- of keukentafel. Daarmee vervagen de grenzen tussen wonen, koken en werken. Nieuwe keukenprogramma’s blinken uit in superdoordacht design dat een brug slaat tussen kook- en woongedeelte. Het kookeiland groeit uit tot een megagrote werktafel of eetbar, vaak in verschillende hoogtes. Klassieke keukenkastje worden vervangen door complete functiewanden. Ovens vinden hierin een plekje, maar ook serviesgoed, televisie en radio, dvd’s of leesvoer.

Om die overgang ook fraai te laten verlopen, wordt er volop gespeeld met afwisselende nisdieptes, halfhoge highboards en schakelbare dressoirs. Een bijzondere ontwikkeling zijn de wandpanelen met systeemrails, zodat u losse componenten kunt aanbrengen. Denk daarbij aan ladeblokken, opbergboxen, planchets en spotjes. Het idee van de keuken als centrale leefruimte wordt verder onderstreept door speciale meubels: van statafels met dockingstations voor computer en iPod tot lekkere loungebanken.

Compact

Toegegeven; zo’n integratie van keuken en woonkamer vergt meestal een verbouwing. Maar met de doorbraak van de scheidingsmuur tussen keuken en woonkamer komt u al een heel eind. Nog mooier is natuurlijk de aanbouw van een serre. Dat levert meer vierkante meters leefruimte op, plus extra licht. Toch bieden de keukenprogramma’s van nu ook ideeën voor compactere keukens. Steeds meer merken werken namelijk met modulaire maatreeksen, geënt op (inbouw)apparatuur in Amerikaanse inchformaten. Dergelijke rastermaten bieden meer ontwerpvrijheid en daarmee oplossingen tot op de laatste centimeter. Waaronder slimme nis- en ladesystemen. Qua vormgeving houden dunne, simpele lijnen van werkbladen de ruimte luchtig.

Chique

Met de opkomst van de lifestyle keuken is de afwerking beduidend chiquer geworden. Het strakke, klinische beeld maakt plaats voor een vriendelijker sfeer. Passend bij de relaxte woontrends van nu. Denk aan afgeronde hoeken, gebogen contouren en afgeschuinde lijnen. Ook werkbladen worden eleganter en vooral dunner; glasplaten zijn een trend. Om al dat oogstrelende design niet te onderbreken, worden zichtbare greepjes veelal vervangen door verzonken kom- of greeplijsten.

In het luxe segment zijn fronten van hoogglans polyester (pianolak) niet meer weg te denken. In smetteloos wit, klassiek zwart of warme cappuccinotinten. Maar vaak zijn alle RAL-kleuren mogelijk, dus ook felle accenten. Zelfs het meer betaalbare laminaat kan tegenwoordig naadloos worden geleverd dankzij een gepatenteerde lasertechniek (Bulthaup). Wie houdt van warm en huiselijk heeft keus uit een breed assortiment aan houten fronten: van exotische soorten met vlammende nerftekening tot zachtaardig ecodesign in lichtgetint berken of lariks. Nog altijd favoriet bij architecten zijn de composietmaterialen zoals Corian. Ook betoncomposiet en modieuze laminaten in bijvoorbeeld steenoptiek leveren spectaculair keukendesign op.

Dessins

De stap naar meer dessins in de keuken is nog slechts een kwestie van tijd. Trendsetters werken al met grafische motieven en glaspanelen met een zeefdruk. In een van de (Italiaanse) avant-garde collecties wordt druk geëxperimenteerd met glazen keukens waarvan de fronten kunstzinnig worden ingelegd volgens de Murano glastechniek. Ook werkbladen en spatwanden laten zich geleidelijk van hun meer decoratieve kant zien. Een Oudhollands tegelmotief, bamboe dessin of hip sixties patroon; het kan allemaal.

Functionaliteit

Hagelwitte keukenapparatuur maakt een einde aan de hegemonie van rvs, antraciet en zwart. Maar belangrijker blijft de functionaliteit. De inbouw koffieautomaat, dito biertap en de wijnklimaatkast staan hoog op de verlanglijstjes. Tegenwoordig is er koel- en vriesapparatuur met modulaire maatsystemen. Handig, want daarmee is de inhoud beter op de grootte van het huishouden af te stemmen. Let ook op het energielabel. Koelapparatuur met het predicaat A++ verbruikt tot 45 procent minder energie dan een vergelijkbaar A-label apparaat. Hygiëne blijft belangrijk. Zo ontwikkelde Sub-Zero een luchtpurificatiesysteem waarmee de groei van bacteriën wordt geremd.

Ook op kookgebied is er innovatie. Steeds meer (stoom)ovens en (combi)magnetrons zijn bijvoorbeeld uitgerust met volautomatische bak- en braadprogramma’s, te programmeren op basis van ingrediënten. Liefhebbers van de snelle hap zullen blij zijn met de halogeen boosterfunctie die de bereidingstijd soms met zestig procent vermindert. Halogeenstralers vinden we ook bij de combineerbare kookmodules waar dit nieuwe element wordt ingezet voor warm houden en gratineren.

Trendy afzuigkap

Zelfs de afzuigkap wordt huiselijker. Blokvormen maken plaats voor ronde vormen, die enigszins op een lampenkap lijken. De nieuwste wandmodellen hebben afgeschuinde lijnen voor meer hoofdruimte boven de pannen. Voor kookeilanden zijn er overhangende vloermodellen en telescopische werkbladafzuigingen. Gelukkig verwijderen ze behalve etensluchtjes en vet nu ook vocht. Een ander nieuw snufje zijn de automatisch bestuurde afzuigkappen die communiceren met de kookplaat.

Praktisch

Los van al dat mooie design en die intelligente apparatuur, moet een keuken natuurlijk praktisch werken. Compacte bakovens en magnetrons met nishoogten van 38 en 45 centimeter zijn goed combineerbaar met bijvoorbeeld een stoomoven. Helemaal mooi is het om platte ovens horizontaal op ooghoogte te rangschikken in een zogenaamd panoramadesign. Nog een tip: overzichtelijke koel- en/of vrieslades onder het werkblad. Die zijn ideaal voor kookeilanden en kleinere keukens, net als de mini vaatwaskorf die naast de gootsteen past (KitchenAid).

Op en rond de spoelunit noteren we nog enkele praktische verbeteringen. Zoals de hands free sensorkraan, kranen met een led verklikkerlampje (blauw is koud, rood is warm), de kokend waterkraan (nu geïntegreerd in de keukenkraan) en de ruimtebesparende keukenboiler die achter de plint past. Ook handig: niswanden. Die zijn te gebruiken als bergkastje, accessoireregel met (kruiden)bakjes of modulewand met geïntegreerde keukenhulpjes. Een recente vinding zijn de onzichtbare warm houd- en koelzones in het werkvlak. Maar de meest veelbelovende noviteit zijn toch de elektrisch in hoogte verstelbare werkbladen. Of u nu staand wilt koken of zittend wilt computeren: keukens-nieuwe-stijl bieden op alle fronten optimale leefruimte.


Reageer

Lees ook:

Van rustiek tot modern: houten keukens passend bij elke woonstijl >
Veelgemaakte misvattingen over keukeninrichting en -gebruik >
Ontdek de wereld van marmeren keukens >
De beste keukenindelingen voor elk type woning >
Tijd voor een nieuwe keuken? Dit zijn 4 tips voor een efficiënte keuken transformatie >
Goedkoop en smaakvol: betaalbare keukentrends van 2023 >
Het verschil in charme van luxe en goedkopere houten keukens >
Het belang van afmetingen bij eiland afzuigkappen: stijl en functionaliteit >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Hoe je een granieten keukenblad kan vervangen >
10 x must-have items voor iedere keuken! >
Elektrische keukenboiler kopen en plaatsen: hier moet je op letten >
Zo kun jij jouw keukenkast organizen: 4 handige tips >
Scoor deze handigheidjes voor in de keuken >
6 tips voor een robuuste en stoere keuken >

Terug naar overzicht >>