arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Keuken » In de ban van hout

In de ban van hout

Wat dat betreft is er in de loop der jaren weinig veranderd. Wat wel veranderd is met de komst van de nieuwe generatie Martijn en Jolande van Apeldoorn, is de manier van werken, zowel op kantoor als in de fabriek. Innovatie en het digitale tijdperk is aan Houtwerk niet voorbij gegaan en hoewel met name de houtbewerking nog met de hand wordt gedaan staan er inmiddels ook machines in de karakteristieke ronde fabriek.

“Jaren geleden was er weinig keuze in houtsoort voor een bepaald meubel. Toen werd er het meeste met grenen hout gewerkt. Die tijd is voorbij. Mensen hebben tegenwoordig de keus uit wel vijftien tot twintig verschillende soorten hout. Ook de afwerking is in de loop der jaren flink verfijnd’, vertelt mede-eigenaar Jolande van Apeldoorn.

Van boom tot meubel

Alle houten meubels en keukens die de fabriek in Hattem verlaten, zijn vervaardigd uit Nederlands hout. Al jaren bestaan er goede relaties met Staatbosbeheer en verschillende landgoedeigenaren die het hout leveren aan de Hattemse houtspecialist. “Regelmatig worden we zelf benaderd wanneer stukken bos worden opgeknapt en er hout vrij komt. Op deze manier zijn we vanaf het begin betrokken bij het proces en houden we het ook in eigen hand.

Door het hout zelf te zagen, kun je in een vroeg stadium al rekening houden met het verdere proces, bijvoorbeeld door de dikte van het hout dan al te bepalen.” Bij aankoop van een keuken bij Houtwerk wordt altijd vermeld waar het hout vandaan komt. “Mensen vinden het leuk om te vertellen dat hun keuken van een bepaald landgoed komt, dat maakt het extra persoonlijk”, vertelt Jolande.

Hout trend

“Een trend die wij zien is het gebruik van zo natuurlijk mogelijk lijkend hout, zoals iepen hout. Mensen willen graag zien dat hun meubel of keuken een boom is geweest. Wij vinden dat zelf ook het mooist. Wanneer je in een massief houten keuken de structuur van het hout ziet met noesten en nerven…prachtig! Het hout vertelt een verhaal zonder woorden”.

Houtfabriek

Houtwerk levert niet alleen meubels en keukens aan particulieren. Bedrijven en zorginstellingen weten inmiddels ook waar ze hun uitstraling vandaan moeten halen. Ervaren houtbewerkers en meubelmakers zagen, schaven en bewerken elke dag het hout in de karakteristieke ronde fabriek. Het hout ligt minstens drie weken te drogen in de daarvoor bestemde droogkamers voor er mee gewerkt kan worden. “Onze voorraad, de droogkamers, de productiehal, kantoren, alles zit op één plek in en om de fabriek. Dat maakt dat het een unieke plek is om elke dag te werken. Boven in de fabriek bevindt zich een showroom. Wie hier naar toe wil, moet eerst de werkplaats door, langs gezaag, getimmer en geboor. Met de showroom erbij is het cirkeltje rond.

Mensen vinden het heel leuk om hier een kijkje te nemen om te zien hoe hun eigen boekenkast, wandmeubel of stoel wordt gemaakt. Regelmatig worden er ook rondleidingen gegeven. De laatste keer voor in totaal ca. 600 mensen bij de open dag. Er is altijd heel veel animo voor. Met de showroom boven de werkplaats is het cirkeltje bijna rond. Al het resthout wat overblijft wordt namelijk opgestookt in eigen houtkachel om vervolgens alle gebouwen mee te verwarmen. Mensen blijven het een bijzonder verhaal vinden…van grondstof tot eindproduct.”


Reageer

Lees ook:

Van rustiek tot modern: houten keukens passend bij elke woonstijl >
Veelgemaakte misvattingen over keukeninrichting en -gebruik >
Ontdek de wereld van marmeren keukens >
De beste keukenindelingen voor elk type woning >
Tijd voor een nieuwe keuken? Dit zijn 4 tips voor een efficiënte keuken transformatie >
Goedkoop en smaakvol: betaalbare keukentrends van 2023 >
Het verschil in charme van luxe en goedkopere houten keukens >
Het belang van afmetingen bij eiland afzuigkappen: stijl en functionaliteit >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Hoe je een granieten keukenblad kan vervangen >
10 x must-have items voor iedere keuken! >
Elektrische keukenboiler kopen en plaatsen: hier moet je op letten >
Zo kun jij jouw keukenkast organizen: 4 handige tips >
Scoor deze handigheidjes voor in de keuken >
6 tips voor een robuuste en stoere keuken >

Terug naar overzicht >>