arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Inspiratie » Bouwplannen maken: 5 tips om rekening mee te houden
Bouwplannen maken 5 tips om rekening mee te houden

Bouwplannen maken: 5 tips om rekening mee te houden

Heb jij plannen om te gaan verbouwen aan je woning, of wil je zelfs een hele nieuwe woning laten bouwen? Dat is natuurlijk een spannende en grote investering waar je goed over na moet denken. Het biedt interessante nieuwe kansen, maar je bent ook gebonden aan regels en de beschikbaarheid van een partij om jouw plannen uit te voeren. We zetten vijf zaken op een rijtje waar je rekening mee kunt houden als je bouwplannen maakt.

Ruimte maken voor een thuiswerkplek

Heb je een zaak aan huis of ben je van plan om voor jezelf te gaan werken? Grijp dan je bouwplannen aan om een geschikte werkruimte voor jezelf te realiseren, waarin je alles kwijt kunt wat je nodig hebt en toch de ruimte hebt om er op een prettige manier hele werkdagen te kunnen doorbrengen. Maak bijvoorbeeld naast je computer en eventueel tweede scherm ook ruimte voor een all in one printer waar je ook mee kunt scannen en kopiëren. Dat is altijd praktisch om tot je beschikking te hebben. Een laserprinter is het meest geschikt voor hoogwaardige zakelijke afdrukken. Wil je ook staand kunnen werken, houd dan in het ontwerp rekening met een bureau dat fors in hoogte versteld kan worden en met kabels van elektrische apparatuur.

Denk aan zonnepanelen

Hebben jouw bouwplannen als gevolg dat er meer ‘dakruimte’ ontstaat op je woning die nog niet bedekt is met zonnepanelen, maak dan van de gelegenheid gebruik om (extra) zonnepanelen te plaatsen. Dat vergt uiteraard aan de voorkant een aardige investering, maar er bestaan regelingen voor het verduurzamen van je woning. Deze investering kun je overigens binnen een jaar of acht terugverdiend hebben door de stroomopbrengst die de zonnepanelen genereren.

Beperkingen aan uitbouwen

Ga je jouw huis uitbouwen? Houd er dan rekening dat dit maar beperkt kan zonder dat je een vergunning moet aanvragen. Is het bebouwingsgebied kleiner of gelijk aan 100 vierkante meter, dan mag je de helft van dit gebied bebouwen. Is het bebouwingsgebied tussen de 100 en 300 vierkante meter? Dan mag 50 vierkante meter plus nog 20 procent van het deel dat groter is dan 100 vierkante meter bebouwen. Bij een tuin van 220 vierkante meter mag dus 50 vierkante meter bebouwd worden plus 24 vierkante meter (20 procent van 120). Het totale gebied dat je mag bebouwen is dan dus 74m2. Is het bebouwingsgebied groter dan 300 vierkant meter, dan mag je 90 vierkante meter bebouwen plus 10 procent van het deel dat groter is dan die 300 meter, tot een maximum van 150 vierkante meter. Bij een tuin van 400 vierkante mag 90 vierkante meter bebouwd worden, plus 10 vierkante meter (10 procent van 100). In totaal mag er dus 100 vierkante meter bebouwd worden. Bouw je vergunningsvrij, dan kunnen je buren hier ook geen bezwaar tegen indienen.

Bouwplannen maken

Procedure rondom aanvragen omgevingsvergunning

Overstijgen jouw plannen de bovenstaande vergunningsvrije beperkingen aan het bebouwen van je perceel? Dan heb je geen andere keuze dan aan te kloppen bij de gemeente voor toestemming. Wat je dit gaat kosten, verschilt per gemeente, maar houd er rekening mee dat het een aardige kostenpost gaat zijn en dat je voor dat geld dan nog niets gebouwd hebt. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat het wel acht weken kan duren voordat er een besluit wordt gemaakt over of de vergunning verleend wordt. Wanneer je dan de vergunning verleend hebt gekregen, hebben je buren vervolgens nog zes weken om bezwaar aan te tekenen tegen de aan jou verleende omgevingsvergunning. Met andere woorden: meer bebouwen dan vergunningsvrij kan, kan zorgen voor flinke vertraging en extra kosten.

Woningnood en Woondeal

In Nederland is momenteel sprake van grote woningnood. Dat is te merken aan bizar hoge prijzen die voor woningen worden betaald. Om de woningnood te verlichten, hebben verschillende gemeentes een zogenaamde Woondeal gesloten met het Rijk. Dit houdt in dat er de komende jaren flink veel nieuwe woningen gerealiseerd gaan worden. Een vervelende bijkomstigheid daarbij voor jou is dat het moeilijk kan zijn om een aannemer te vinden die jouw bouwplannen op relatief korte termijn kan uitvoeren. Houd hier rekening mee om teleurstelling te voorkomen, en houd er ook rekening mee dat men de hoofdprijs kan vragen voor de te leveren diensten, want de vraag is nu eenmaal groot op het moment.


Reageer

Lees ook:

Hoe creëer je een sfeervolle entree in huis? >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Zwart in je interieur: stijlvol of somber? >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
3 tips om je eetkamer om te toveren >
Van leeg naar gezellig: Zo richt jij je nieuwbouwhuis sfeervol in >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Interieur veranderen? Lees nu de meubeltrends >
4 tips om een extra gezellige woning te krijgen >
Zo creëer je een gezellige sfeer met accentverlichting >
Tips voor een handige indeling in huis >
3 simpele tips om jouw woonkamer een kleine make-over te geven >
DIY met led strips: creatieve ideeën voor het gebruik van led strips in je interieur >
Zo zorg je voor een landelijk interieur >
Interieur inspiratie: dít zijn de banken trends van 2023 >

Terug naar overzicht >>