arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan?
Decluttering wat is het en hoe pak je dat aan

Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan?

Decluttering is een woord dat wordt gebruikt door professionele opruimcoaches en professional organizers. Wat betekent het eigenlijk en wat kun je zelf doen om je huis professioneel op te ruimen?

Wat is declutteren?

Declutteren is eigenlijk een Engels woord, maar in het Nederlands bestaat er geen goede vertaling voor.

Decluttering wordt vertaald als opruimen, maar het is meer dan dat. Het is allereerst bepalen of de spullen die je hebt, nodig of onnodig zijn. Met als doel om van je huis een plezieriger plek te maken.

Zijn de spullen nodig en dragen ze bij aan je welzijn, dan geef je ze met declutteren een plek waar je ze gemakkelijk kunt vinden. Spullen die je niet nodig zijn, doe je weg.

Wanneer is het tijd om te declutteren?

Als je je benauwd of overweldigd voelt door de spullen in je huis is het tijd om te declutteren. Dit moment kan voor iedereen anders zijn. Voor de één is iets sneller een rommeltje dan voor de ander.

Belangrijk om in te zien is dat je het voor jezelf doet. Je doet het niet voor je bezoek of gasten. Declutteren draait om jou en om jouw welzijn. Het doel is om van je huis een thuis te maken waar je kunt ontspannen en alle stress van de dag van je af te laten glijden.

Zo pak je het aan

De start van ieder seizoen is een goede tijd om eens met een kritische blik door je huis gaan en weg te doen wat je niet gebruikt en niet nodig hebt.

Decluttering kan een behoorlijke klus zijn, dus doe het stap voor stap en één kamer tegelijk. Declutter niet de hele dag, maar plan een paar uurtjes in. Doe dit verdeeld over meerdere dagen. Zo houd je het leuk en blijf je gemotiveerd.

Het kan fijn zijn om vier bakken te gebruiken: één voor afval, één voor recycling, één voor spullen die moeten worden gerepareerd en één voor spullen die je wil verkopen of weggeven aan een goed doel.

Bij het bepalen van de noodzaak van spullen kan het helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Heb ik het echt nodig?
  2. Ben ik er echt gek op?
  3. Draagt dit voorwerp bij aan vrede, ruimte en vrijheid?
  4. Heb ik dit voorwerp de afgelopen 12 maanden gebruikt?

Als je op één of meerdere vragen ‘nee’ kan antwoorden, kan het een goed idee zijn om het voorwerp weg te doen. Wil je weten wat je als eerst weg kunt doen? Lees dan de tips in dit artikel.

Wat zijn de voordelen van decluttering?

Decluttering geeft gemak en overzicht in huis en rust in je hoofd. Je huis is ruim en overzichtelijk, alles heeft een plek en je kunt alles gemakkelijk vinden. Dat draagt bij aan een ontspannen gevoel en een gevoel van thuiskomen als je je huis binnenstapt.

Het fijne van decluttering is ook dat er eindelijk weer ruimte komt voor nieuwe, gezonde dingen. Als alle onnodige apparaten en opgespaarde bakjes en potjes in je keuken zijn opgeruimd, komt er ruimte vrij in je keukenkastjes voor gezonde voedingsmiddelen. Denk aan een grote pot met gemengde noten en zuidvruchten voor de gezonde stevige trek tussendoor.

Ook havermout en quinoa zijn producten om in huis te halen als je gezond wilt leven. Net als verse kruiden, groenten en fruit. Geef deze een plek op de fruitschaal of in een kast of koelkast. Net wat voor jou prettig is.

Een gezond eetpatroon kun je aanvullen met supplementen voor een optimale gezondheid. Heb je een apothekerskast in je keuken, dan is dit een hele geschikt plek voor supplementen als een multivitamine.

Nog niet overtuigd van declutteren? In dit artikel lees je over de voordelen van weggooien. Heb je even geen tijd om te declutteren, maar wil je snel opruimen? Dan vind je hier essentiële tips.


Reageer

Lees ook:

Maak je tuin compleet met een leuk tuinhuisje >
De opkomst van de aluminium veranda >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Upgrade je huis met deze 5 tips >
Cluttercore in je slaapkamer? Misschien wel iets voor jou! >
Naambordjes bij de deur: een persoonlijke touch aan jouw huis! >
Nieuw huis gekocht? Wat moet je direct aanpakken? >
Maak je balkon klaar voor de lente met deze 4 tips! >
Tips om toch aan een woning te komen >
Waar moet je exact naar kijken bij het uitzoeken van een traplift? >
De rol van de makelaar in de omgeving Culemborg >
Tijdloze elegantie voor jouw slaapdomein >
Maak van je huis een smart home! >
Heb je altijd een woonverzekering nodig? >
Badkamer renovatie kosten >

Terug naar overzicht >>