arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » Leven met minder plastic in huis: zo pak je het slim aan

Leven met minder plastic in huis: zo pak je het slim aan

In vrijwel elk huishouden is er veel van te vinden: plastic. Dat is natuurlijk niet goed voor het milieu, en kan om die reden beter. Wil je leven met minder plastic in huis? Het vraagt hier en daar dan misschien om wat creativiteit, maar het is écht mogelijk. Hoe minder plastic gebruiken? Lees gauw verder voor onze tips.

Minder plastic gebruiken: zakjes in de supermarkt

Het is vaak handig om je groenten en fruit in de supermarkt even gauw in een plastic zakje te stoppen. In een jaar tijd haal je hiermee echter een heleboel plastic in huis. Leer deze gewoonte daarom af. Sommige supermarkten hebben al geen (gratis) plastic zakjes meer, dat helpt je een eindje op weg. Neem zelf stoffen zakjes mee. Of koop je groenten en fruit gewoon zonder zakje: als je het thuis even goed wast, is het zo weer schoon. Neem verder zelf een boodschappen tas mee, en laat ook voorverpakte groenten en fruit liever liggen!

Leven met minder plastic in huis: zo pak je het slim aan

Winkelen in een verpakkingsvrije winkel

Hoe minder plastic gebruiken? Als je echt geen plastic meer in huis wilt halen, kun je naar een verpakkingsvrije winkel gaan. Hier kun je bijvoorbeeld zelf een pot of mand meenemen om noten, pasta en andere producten in te stoppen. Het is misschien even wennen, maar dit is absoluut een goede oplossing voor minder plastic afval!

Plastic verminderen in de badkamer

Niet alleen in de keuken, maar ook in de badkamer is al gauw veel plastic te vinden. Zo zitten vaak bijna al onze verzorgingsproducten in een plastic verpakking. Ook dat kan gelukkig anders! Onze tip om minder plastic te gebruiken is hierbij om badkamerproducten zonder verpakking te kopen, of met een verpakking van bijvoorbeeld papier: minder schadelijk voor het milieu. Van shampoobar tot zeepblok, er zijn steeds meer opties om uit te kiezen. Haal ook wasbare wattenschijfjes in huis, in plaats van de wegwerpvarianten. En kies voor wattenstaafjes met hout of bamboe, in plaats van plastic. Alle beetjes helpen!

Minder plastic gebruiken: zakjes in de supermarkt

Grote verpakkingen in huis halen

Zijn er toch bepaalde producten die je niet zo eenvoudig zonder plastic verpakking kunt kopen? Dan is het een idee om grote voordeelverpakkingen te kopen: zo bespaar je alsnog een deel verpakkingsmateriaal. Er past namelijk meer van het product in een grotere verpakking, waarmee je alsnog een slimmere keuze maakt. En je maakt hiermee vaak ook meteen een betere keuze voor de portemonnee: mooi meegenomen. Als je een slimme manier bedenkt voor voordeelverpakkingen opbergen in de keuken of in de voorraadkast, kun je er zo weer een tijdje mee vooruit.

Minder plastic in huis via de brievenbus

Heb je al een nee-nee sticker op je brievenbus? Via de post komt er namelijk ook veel plastic binnen, met name wat betreft reclamepost. Zeker als je die reclame toch nooit opent, kun je zo’n sticker goed gebruiken. Als je die post niet meer ontvangt, vermindert dit ook nog eens je kooplust – zo kun je tevens plastic afval verminderen in huis. Een win-winsituatie.


Reageer

Lees ook:

Dit zijn de badkamertrends van deze zomer >
De voordelen van een inloopdouche >
Je badkamer groter laten lijken? Zo pak je het aan >
Elektrische keukenboiler kopen en plaatsen: hier moet je op letten >
Vier simpele trucjes voor een luxe badkamer >
Aluminium jaloezieën: ideale raamdecoratie voor de badkamer >
Zo kun jij jouw keukenkast organizen: 4 handige tips >
Scoor deze handigheidjes voor in de keuken >
6 tips voor een robuuste en stoere keuken >
Perfecte spiegel voor de badkamer kiezen: waar let je allemaal op? >
5x Tips en tricks om een aangebrande pan schoon te krijgen >
Wil je hebben! Dít zijn de mooiste voorbeelden van velvet meubels >
Nieuwe vloer kiezen: wat zijn de verschillen tussen een Hongaarse punt en een visgraat vloer? >
Tips om je badkamer te verbouwen >
Geef jouw eetkamer meer sfeer en karakter >

Terug naar overzicht >>