arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Woonkamer » Zo verbeter je de akoestiek in de woonkamer
Zo verbeter je de akoestiek in de woonkamer

Zo verbeter je de akoestiek in de woonkamer

Kun je ondanks een goede geluidsinstallatie de tv nauwelijks verstaan? Kun je lastig gesprekken voeren als er bezoek over de vloer is? Of heb je erg veel last van het geluid van jouw spelende kinderen? Dan is de kans groot dat de akoestiek niet in orde is. Gelukkig kun je dit probleem op verschillende manieren oplossen. Wij delen de beste tips om de akoestiek in jouw woonkamer te verbeteren.

Akoestisch plafond

Een woonkamer met een hoog plafond is prachtig, maar kan zorgen voor vervelende galmen en echogeluiden. Het is dan verstandig om een akoestiek plafond toe te voegen dat het geluid absorbeert. Je hoeft niet in te leveren op de luxueuze uitstraling. Akoestische plafonds zijn namelijk naadloos te plaatsen en bovendien verkrijgbaar in iedere gewenste kleur. Laat je een huis (ver)bouwen en heb je een architect ingeschakeld? Dan is het slim om een akoestisch plafond direct mee te nemen in de ontwerpfase. Op deze manier kun je geld besparen en geniet je na oplevering direct van goede akoestiek in huis.

Relatief zachte vloer

Harde vloeren weerkaatsen geluid en dragen niet bij aan een goede akoestiek. Laat daarom liever een relatief zachte vloer plaatsen in de woonkamer. Een elastische gietvloer is bijvoorbeeld beter dan een stenen vloer en PVC vloeren zijn een goed alternatief voor laminaat. Vloerbedekking kan de galm in huis ook flink verminderen, maar is door het onderhoud een minder populaire keuze.

Vloerkleed in de woonkamer

Wil je de vloer in de woonkamer niet vervangen? Leg dan een groot kleed in de woonkamer. Een hoogpolig vloerkleed heeft het beste effect op de akoestiek.

Meubels met stoffen bekleding

Meubels met stoffen bekleding

Voeg minimaal één groot meubelstuk met stoffen bekleding toe aan de zithoek. Het zachte materiaal absorbeert geluid en vermindert de echo. Kies bijvoorbeeld voor een stoffen bank in plaats van een leren bank of voeg een fluwelen relaxstoel toe. Ook een gestoffeerde hocker of poef zal een positieve invloed hebben op de akoestiek.

Geluidsabsorberende raamdecoratie

Lange, stoffen gordijnen zijn de beste keuze als het op akoestiek aankomt. Mocht de stijl je niet aanspreken, zijn rolgordijnen of vouwgordijnen een goed alternatief. Shutters of jaloezieën van een hard materiaal kun je combineren met vitrage of inbetween gordijnen.

Decoratie aan de muur

Hang eens wat meer decoratie aan de muur! En dan niet alleen een spiegel of een aantal fotolijsten, maar juist ‘zachte’ decoratie. Denk aan een macraméhanger, wandkleed of een plantje in een plantenhanger van touw.


Reageer

Lees ook:

Het kiezen van een mooie bank >
3 simpele tips om jouw woonkamer een kleine make-over te geven >
Interieur inspiratie: dít zijn de banken trends van 2023 >
4 tips om een gezellige woonkamer te creëren >
Zo maak je sfeer in je huiskamer >
Heeft je kamer nog een goede eetkamerset nodig? >
Hoe verander ik mijn woonkamer in een indoor jungle? >
De woonkamer upgraden: hoe zorg je hier voor een luxere uitstraling? >
Wil je hebben! Dít zijn de mooiste voorbeelden van velvet meubels >
Nieuwe vloer kiezen: wat zijn de verschillen tussen een Hongaarse punt en een visgraat vloer? >
Je planten afstoffen? Dít is waarom je dat moet doen! >
Comfortabele woonkamer inrichten: 5 slimme tips >
Winterse woonkamer inrichten: zo maak je het er ultiem gezellig >
De leukste fotowand ideeën >
Olijfboom binnen: hoe kun je de plant het best verzorgen? >

Terug naar overzicht >>