arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Woonkamer » Je planten afstoffen? Dít is waarom je dat moet doen!
Je planten afstoffen? Dít is waarom je dat moet doen!

Je planten afstoffen? Dít is waarom je dat moet doen!

Het klinkt misschien gek, maar het is toch echt nodig als je veel planten in huis hebt: planten afstoffen! Het is niet het leukste taakje om je mee bezig te houden, maar je maakt wel je planten én jezelf er blij mee. Waarom moet je een plant afstoffen? Lees en leer!

Plant afstoffen: plant blijft langer leven

De belangrijkste reden om je planten stofvrij te maken? Ze blijven zo langer leven! Een stoffige plant is namelijk een ongelukkige plant. Uiteindelijk kan een kamerplant zelfs doodgaan als het stof niet wordt weggehaald. Dit is namelijk een van de tekenen van een slechte verzorging van de kamerplant, naast te weinig water geven of een verkeerde standplaats geven.

Stofvrije plant kan meer zonlicht opnemen

Als je je planten afstoft, kunnen ze meer zonlicht opnemen. En dat is belangrijk voor de plant, met name voor het groeiproces! Planten produceren voedingsstoffen en energie via zonlicht – fotosynthese dus.

Je planten afstoffen? Dít is waarom je dat moet doen!

Planten bladeren stofvrij maken: mooiere planten

Planten zonder stof zien er een stuk frisser en groener uit. Dat is dus ook nog eens een voordeel voor jou! Stof maakt de bladeren dof. Belangrijke reden dus om het eraf te halen.

Betere werking planten voor luchtreiniging

Heb je planten (onder andere) in huis staan omdat ze de lucht in de kamer reinigen? Dan is planten afstoffen ook belangrijk! Met een laag stof maak je het ze namelijk een stuk moeilijker om de lucht goed te reinigen.

Hoe moet je je plant afstoffen?

Je vraagt je misschien af: hoe moet je je planten ontstoffen? Het is gelukkig vrij eenvoudig! Als er maar een beetje stof op je planten zit, kun je het er al af halen door de plantenspray te gebruiken. Sproei de blaadjes nat, en het stof zal er ook af glijden. Zo sla je twee vliegen in een klap: je planten zijn blij met het vocht én je maakt je planten meteen stofvrij.

Je planten afstoffen? Dít is waarom je dat moet doen!

Ligt er meer stof op de bladeren? Neem een doekje, zoals een geel vaatdoekje of een stofdoek, en ‘aai’ hiermee voorzichtig over de bladeren. Als het stof er niet makkelijk af komt, kun je het doekje licht vochtig maken. Ook een wattenschijfje werkt trouwens goed, omdat het stof achter de ribbeltjes blijft hangen. Zeker bij kleinere bladeren is dat een uitkomst!

Niet alle planten hoef je af te stoffen

Nog een laatste stukje informatie: je hoeft niet alle planten af te stoffen! Het wijst zich eigenlijk vanzelf wel, je ziet na verloop van tijd namelijk of er wel of geen stof op de bladeren ligt. Bij planten met grote bladeren is dit met name het geval. Sommige planten, zoals cactussen en vetplanten, hebben het juist weer niet nodig om stof weg te halen. Kijk hier altijd eerst even naar!


Reageer

Lees ook:

Welke soorten kunststof gevelbekleding zijn er? >
Foto’s maken voor de verkoop van je woning? Dit zijn goede tips >
Welke vloer is de beste voor jouw woning? >
4 tips voor het kopen van zonnepanelen >
Deze extraatjes maken van jouw woning een echte thuishaven >
Wanneer een schilder inschakelen? >
Dit zijn de voordelen van een scheidingswand in de woonkamer >
Buitendeur kopen? Dit zijn goede tips >
Hoe kun je zorgen dat je dit jaar minder geld uitgeeft? >
Voordelen van veilig glas wat er ook nog eens goed uitziet >
Slaap jij wel goed? >
Ik wil mijn muren weer netjes, hoe doe ik dat? >
Elektrische keukenboiler kopen en plaatsen: hier moet je op letten >
Zo kan je duurzamer leven >
3 tips voor het kopen van een traplift >

Terug naar overzicht >>