arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Duurzaam tuinieren met Lodewijk Hoekstra

Duurzaam tuinieren met Lodewijk Hoekstra

Om zich heen ziet Lodewijk Hoekstra veel tuinen die die naam niet mogen dragen omdat ze volledig bestraat zijn. Die trend is hem een doorn in het oog. “Zo’n tuin heeft nul natuurwaarde. Bovendien kan het regenwater minder makkelijk weglopen. Maar als je dan toch je tuin wilt bestraten, laat dan een klein stukje open, zodat het water kan wegvloeien en er ruimte is voor een beetje beplanting. Dan wordt de tuin toch nog een beetje onderdeel van de natuur.”

Internet

Volgens de tuinman zijn veel mensen huiverig om te gaan tuinieren. “Ze denken dat ze geen groene vingers hebben, maar iedereen heeft groene vingers. Probeer het gewoon, ga die roos snoeien. Als je het verkeerd doet, heb je misschien een jaar minder bloemen, maar je hebt het wel gedaan.” Wie echt niet weet hoe hij of zij het tuinieren moet aanpakken, kan zijn heil zoeken op het internet. Op het wereldwijde web is voor elk tuinprobleem wel een oplossing te vinden. “Tik in Google bijvoorbeeld vaste plant en schaduw in en je krijgt een overzicht van planten die het goed in de schaduw.”

Wie voor het eerst aan de slag gaat in de tuin, moet volgens Hoekstra eerst wel weten wat voor soort grond daar ligt. Planten gedijen namelijk niet in alle grondsoorten even goed. “Kleigrond is bijvoorbeeld niet geschikt voor heideplanten. Daar zijn zanderige gronden veel beter voor. Er zijn verschillende testen op de markt waarmee je kunt uitvinden wat voor soort grond je hebt. Ecostyle heeft zulke tests bijvoorbeeld. Maar je kunt ook gewoon om je heen kijken: wat doet het hier in de buurt goed?”

Van levensbelang

Tuinen zijn niet alleen leuk, voor dieren zijn ze zelfs van levensbelang, aldus Hoekstra. “In Nederland gaat het niet goed met de vlinders en dat komt onder meer doordat we onze tuinen dicht straten. Ik raad daarom aan om altijd enkele planten in de tuin te zetten die vlinders en bijen aantrekken.” De egelstand gaat ook achteruit, vertelt de populaire tuinman. Inmiddels mag hij zich redelijk deskundig noemen, want vorig jaar was ambassadeur van het Jaar van de Egel. “Inmiddels is er genoeg reden om de egel op de Rode Lijst (van bedreigde zoogdieren, red.) te zetten.”

Ook dat dier is volgens Hoekstra dupe van de opkomende verstedelijking in Nederland. Doordat tuinen verdwijnen kan het stekelige diertje steeds moeilijker een onderkomen vinden. De tuinman is daarom een groot voorstander van duurzaam tuinieren. Vaak wordt gedacht dat dat moeilijk is, maar volgens Hoekstra is het tegendeel waar. “Het is juist veel makkelijker en ook leuker. Je hoeft het snoeiafval niet weg te gooien in een container, maar laat het achter in de tuin, in een hoekje. Een egel denkt dan: ‘ik ben er nu toch, dan schuil ik daar’.”

Insectenhotel

Het onderwerp ligt Hoekstra na aan het hart en hij spreekt er dan ook vol enthousiasme over. “Een bergje takken is weer een goede plek voor pissebedden en wurmen. Een tuin moet niet te steriel zijn, dat is niet goed voor de dieren. Een insectenhotel is ook een leuk idee. Dat is een toren van gestapelde stenen en takken. De ene verdieping is een mooie plek voor vlinders en een andere etage is juist weer interessant voor vogels. En als je een tuin hebt, scherm die dan niet helemaal af, zodat dieren van tuin naar tuin kunnen lopen.”

Ongedierte

Wie (duurzaam) tuiniert krijgt vroeg of laat te maken met onkruid of ongedierte. Bestrijding daarvan kan ook prima milieuvriendelijk, aldus Hoekstra. Onkruid wieden kan met de hand, maar dat is niet altijd een even leuk karwei. Volgens de televisietuinman zijn er echter voldoende biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar. Bovendien lopen en vliegen er in de natuur verschillende natuurlijke ongediertebestrijders rond, zoals lieveheersbeestjes. Hoekstra lacht: “Voor Eigen Huis & Tuin heb ik ooit een lieveheersbeestjeshotel gemaakt. Dat was een houten kast met gaatjes.”

De aanwezigheid van ongedierte is volgens hem overigens in veel gevallen te voorkomen. “Als een roos zich bijvoorbeeld niet op zijn gemak voelt, is hij vatbaar voor bladluis.” Eigenaren van zo’n roos, onder wie de auteur van dit artikel, zouden volgens de tuinman daarom moeten nagaan of de plant wel op een goede plek staat of misschien toch moet verhuizen.

Juiste materialen

Duurzaamheid in de tuin is ook te bereiken door het gebruik van de juiste materialen. In veel gevallen wordt een vlonderterras gemaakt van hardhouten planken. “Als je iets koopt, moet je jezelf afvragen welke impact die aankoop heeft. Die vlonders komen vaak uit Brazilië en het transport naar Nederland kost veel energie. Je kunt ze ook lokaal kopen. Larix is bijvoorbeeld erg mooi. En nog beter is bamboe. Van een bamboebos kun je zonder problemen dertig procent weghakken. Dat groeit heel snel weer aan.”

Wie een tuin heeft aangelegd, wil daar ook van genieten, en op warme dagen graag zo lang mogelijk. En ook dat kan op een duurzame manier. Energieslurpende lampen om de ook ’s avonds de tuin te kunnen bewonderen, zijn volgens Hoekstra overbodig. “Tegenwoordig zijn er mooie led-tuinspotjes van slechts 1 Watt.” Op iets frissere avonden zorgt een buitenhaard of een vuurpot voor de nodige verwarming. Dit zijn duurzame, maar toch aantrekkelijke oplossingen. “Duurzaamheid hoeft niet te betekenen dat je buiten bij een kaarsje zit met een dekentje omgeslagen.”


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >
Tips voor de leukste tuinprojecten >
Zo ziet je tuin er weer prachtig uit! >

Terug naar overzicht >>