8 tips om de warmte binnen te houden
In de wintermaanden gaat het energieverbruik flink omhoog. Je wilt je huis natuurlijk lekker warm houden. Maar wist je dat in de meeste huizen een groot deel van de warmte verdwijnt naar buiten? Het opwekken van warmte is 1 ding, maar warmte binnenhouden is iets heel anders. Dit zijn 8 tips waarmee je de warmte binnenhoudt en flink kan besparen op je energierekening.
Tip 1. Kies nieuwe raamdecoratie
Raamdecoratie is best belangrijk bij het binnenhouden van warmte, zeker als je veel ramen hebt. Hoe goed het glas ook is dat erin zit, een raam laat altijd warmte door. Kies dus voor isolerende raamdecoratie, zoals honingraat plissegordijnen of dubbele rolgordijnen. Deze sluiten de koude lucht op, waardoor ze fungeren als isolatielaag.
Tip 2. Ga voor spouwisolatie
De meeste woningen hebben een spouwmuur. Die spouwmuur werd echter al jarenlang gebouwd voordat men erachter kwam dat het isoleren van de spouwmuur veel energie bespaart. Gelukkig kun je dat alsnog laten doen in je bestaande woning. Spouwisolatie kan bij woningen uit de jaren ’60 en ’70 wel 10-15% besparen op de energierekening.
Tip 3. Kies praktische zonwering
Zonwering wordt in de zomer natuurlijk gebruikt om warmte en licht buiten te houden. Maar als je kiest voor praktische zonwering, dan kun je die ook in de winter gebruiken om warmte binnen te houden. Een zonnescreen doet dat in lichte mate. Maar wil je het echt goed doen, dan ga je voor rolluiken. Deze sluit je ’s nachts, waardoor je huis niet alleen veiliger wordt, maar ook veel langer zijn warmte vasthoudt.
Tip 4. Check je dak
Veel huizen hebben dakisolatie. Maar lang niet elke soort isolatie werkt goed. Controleer dus hoe het eigenlijk zit met jouw dak. En denk dan niet alleen aan het dak van je woning, maar ook het dak van je garage als je die verwarmt. Een dak wordt vanaf onderen of vanaf boven geïsoleerd. Dat laatste gebeurd meestal alleen als het dak ook vernieuwd wordt, want dat is een grote klus.
Tip 5. Ventileren in huis
Ventileren is heel belangrijk. Het is gezond om frisse lucht binnen te laten en bovendien voorkom je daarmee vocht- en schimmelproblemen. Helaas heeft ventileren ook een nadeel: er komt best veel kou in huis. Allereerst is het verstandig om te ventileren middels ventilatieroosters, die je na een poosje dicht kunt doen als de lucht genoeg verfrist is. Een andere (en betere) optie is mechanische ventilatie met warmteterugwinning, waardoor je minder warmte verliest.
Tip 6. Leen of huur een warmtecamera
Warmte binnenhouden kun je het beste doen door uit te zoeken waar je de meeste warmte verliest. Leen of huur een warmtecamera en loop ermee rondom je huis. Zo zie je al snel waar je het meeste warmte verliest. Door binnenshuis ook met de camera te kijken, ontdek je waar koudebruggen zitten. Als je weet waar je het meeste warmte zit, kun je dat doelgericht aanpakken.
Tip 7. Houd deuren dicht
In een huis verwarm je meestal niet alle ruimten. Houd de deuren tussen verwarmde en niet-verwarmde ruimtes zoveel mogelijk dicht. Zo verlies je minder warmte, die naar ruimtes gaat waar de verwarming niet aan staat. Als je hier met alle gezinsleden een vaste gewoonte van maakt, zul je dat al snel merken aan je energierekening.
Tip 8. Maak gebruik van tochtstrips
Tochtstrips zijn ideaal om te voorkomen dat er tocht ontstaat langs kieren. Deuren en ramen sluiten nooit 100% in hun sponningen. Daar zijn tochtstrips dus een goede optie om te voorkomen dat je warmte kwijtraakt door de kieren. Dit doe je niet alleen met de voordeur en achterdeur, maar ook met je binnendeuren.
Warmteverlies kun je nooit helemaal voorkomen. Nieuw gebouwde woningen verliezen doorgaans maar weinig warmte. Maar oudere woningen hebben daar wel vaak problemen mee. Volg je deze 8 tips, dan kun je de warmte vele malen beter binnenhouden. En dat betekent niet alleen dat je goed en duurzaam bezig bent, maar ook dat je energierekening omlaag gaat!
Reageer