arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Inspiratie » Ruimer wonen? Verhuizen of uitbouwen!
Uitbouwen of verhuizen

Ruimer wonen? Verhuizen of uitbouwen!

Ga je verhuizen of uitbouwen om extra woonruimte te maken? Een opkomende vraag bij velen die een baby op komst hebben of bij wie juist de kinderen de deur uit zijn. Ook kan deze vraag opduiken wanneer het huis door bepaalde wensen te klein begint te voelen. Wat is het slimst om te doen; verhuizen of uitbouwen?

Het antwoord is voor ieder persoonlijk. Echter tellen een aantal factoren mee bij de keuze. Zo ga je eerder verhuizen als je meerdere kamers nodig hebt en bijvoorbeeld een tuin wilt terwijl je op het moment in een appartement verblijft. Ben je tevreden met je huis, dan kun je gaan voor uitbouwen.

Wanneer kiezen voor uitbouwen?

Uitbouwen

De wijk of je buurt bevalt je goed. Je wilt het liefst in de buurt blijven wonen. Dan is uitbouwen een goede optie. Veel mensen zeggen én denken dus dat uitbouwen de waarde van de woning doet stijgen.

Het klopt inderdaad dat je woning aantrekkelijker is als het opgeknapt is, maar vergeet niet dat uitbouwen ook veel kosten met zich meebrengt. In de meeste gevallen haal je geen hoge winstmarge bij het verkopen van je woning. Voor 3 meter diep uitbouwen kun je zo €20.000 euro kwijt zijn.

Het verbouwen van je woning vraagt naast geld om flexibiliteit. Je hebt namelijk tijdens de verbouwing of het uitbouwen nog steeds onderdak. Het onderdak is in de meeste gevallen de woning waarin gebouwd wordt. Ga voor jezelf na of je (tijdelijk) in de bouw kunt leven. Denk bijvoorbeeld aan het woning op de bovenverdieping terwijl beneden één en al in de verf of cement zit. Lees hier verder over uitbouwen.

Wanneer kiezen voor verhuizen?

Verhuizen

Bij verhuizen komt veel kijken, dus niet een stap die men één twee neemt. Echter kan verhuizen in sommige gevallen beter zijn dan uitbouwen. Denk vooral bij het groter wonen qua oppervlakte. Meerder slaapkamers wanneer je baby op komst is en bij het verlangen naar een tuin terwijl je in een appartement woont.

Verhuizen kan ook aantrekkelijk zijn als je een droomhuis op het oog hebt of graag in een andere buurt of stad wil gaan wonen. Echter komt er bij verhuizen ook een kostenplaatje bij kijken.

Niet alleen sluit je opnieuw een hypotheek af (wat door de rente en-/of koopprijs) hoger kan uitvallen, maar je hebt te maken met diverse kostenposten in de nieuwe woning zelf. 

Heb je gedacht aan de vloer, wanden en gordijnen die opnieuw (mogelijk) aangekocht moeten worden?

Wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning die nog gebouwd moet worden moet je rekening houden met tijdelijke dubbele huurlasten. Naast je huur of hypotheek betaal je ook alvast de hypotheek van de nieuwe woning die gebouwd wordt. Lees verder over verhuizen.


Reageer

Lees ook:

De ideale werkplek; zo maak je die >
Dit wil je weten als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken >
Kies voor een prefab kelder >
5 eenvoudige tips voor meer sfeer in huis >
Kinderkamer inrichten: wat zijn leuke accessoires? >
Babykamer inrichten: hoe pak je dat goed aan? >
Dit zijn de voordelen van een PVC vloer in huis >
5 manieren om je haltafel te stylen >
Genieten van natuurlijk zonlicht met lichtkoepels >
Kunststof in je interieur: onderhoudsvriendelijk én trendy >
Thuiskantoor inrichten: 5 handige tips en tricks >
De mooiste eettafels van nu! >
Studentenkamer inrichten? 5x Praktische en handige tips! >
Op zoek naar een nieuwe tafel? Bekijk epoxy tafels! >
Welk type dakbedekking is het beste voor een plat dak? >

Terug naar overzicht >>