arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Woonkamer » 6 tips voor een strakke en verzorgde vloer

6 tips voor een strakke en verzorgde vloer

Als je vloer wat oud en versleten raakt, is het lastig deze netjes te houden. Maar soms zijn ook redelijk nieuwe vloeren niet zo mooi meer. Misschien denk je dat je meteen een compleet nieuwe vloer moet leggen. Maar gelukkig hoeft dat lang niet altijd. Wil jij graag een strakke en verzorgde vloer, zonder je hele vloer te vervangen? Dit zijn 6 praktische tips.

Mooie epoxyvloer als afwerkvloer

Tip 1. Een nieuwe afwerklaag

Sommige vloeren kun je opnieuw afwerken. Bijvoorbeeld met een epoxyvloer. Je gebruikt dan epoxy om daarmee een gietlaag over de bestaande vloer aan te brengen. Dat kan meestal alleen op harde ondervloeren, zoals beton of tegels. Op een houten ondervloer kun je ook een epoxyvloer aanbrengen, maar dan heb je vaak wel een extra isolatielaagje nodig. Het is verstandig om hier eerst advies over in te winnen voordat je met de epoxy aan de slag gaat.

Tip 2. Herstel van een houten vloer

Een houten vloer kun je vaak nog herstellen. Je kunt hem weer zo goed als nieuw maken, zonder dat je de vloer moet vervangen. Eerst moet de vloer geschuurd worden. Dat kan met een speciale schuurmachine. Daarna kan de vloer behandeld worden met olie, wax of lak. Zo ziet de vloer er weer als nieuw uit. Wel is het goed om te kijken naar de huidige staat van de vloer. Zit er al wax of olie op het hout, dan maakt dat het schuren wat lastiger. Zit er al lak op de vloer, dan zul je deze volledig weg moeten schuren voordat je een nieuwe behandeling kunt aanbrengen.

Houten vloer schuren en herstellen

Tip 3. Kleine schades herstellen

Is je vloer minder mooi omdat er kleine schade is ontstaan? Vaak kun je dat nog goed herstellen. Je hebt bijvoorbeeld speciale reparatiesetjes voor hout, PVC, laminaat en kurk. Ook kun je krassen in laminaat herstellen met huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Heb je tegels, dan zijn schades wat moeilijker weg te werken. Je hebt dan een professional nodig die de beschadigde tegel kan vervangen. Soms lukt dat niet en dan kan het nodig zijn om toch de hele vloer te vervangen.

Tip 4. Camoufleren kan handig zijn

Misschien heb je schade aan je vloer, maar kan die niet makkelijk herstelt worden. En je vindt het vervangen van je vloer te duur of gewoon nog niet nodig. Hoe krijg je je vloer dan weer netjes en verzorgd? Door de schade te camoufleren! Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een mooie strak vloerkleed over de beschadiging. Kies een mooi vloerkleed dat in je interieur past en niemand zal zich afvragen wat eronder zit.

Camoufleren van schade door een vloerkleed

Tip 5. De vloer voorzien van een nieuwe kleur

De meeste vloeren zijn goed te schilderen of te behandelen in een nieuwe kleur. Je kunt bijvoorbeeld met speciale tegelverf een tegelvloer aanpassen. Een houten vloer kun je lakken om de gewenste kleur te krijgen. Je kunt kiezen voor een nieuwe houtlook, maar je kunt de vloer ook bijvoorbeeld in betonlook verven. Heb je een betonnen ondervloer? Dan hoef je niet perse een vloer erop te leggen: ook een betonnen vloer is helemaal hip als je hem mooi verft.

Tip 6. Een nette afwerking

Kijk eens rond in de ruimte. Ziet jouw vloer er nog mooi genoeg uit, maar ben je toch niet helemaal tevreden? Best kans dat de afwerking nog niet netjes is. Een nette afwerking doet veel meer dan je denkt voor de uitstraling van je vloer. Vervang de plinten van de vloer en leg ze mooi strak langs de muren. Indien nodig monteer je kabelgootjes om losse kabels weg te werken. Zorg ervoor dat ook bij verwarmingsbuizen en andere lastige plekjes de vloer netjes is afgewerkt. 

Plinten herstellen en vloer netjes afwerken

Een mooie en verzorgde vloer is ook haalbaar als je vloer nu niet zo mooi is. Meestal is het vervangen van de vloer niet eens nodig. Je kunt de schade aanpakken of je kunt de lelijke plekken wegwerken. Je kunt zelfs de hele vloer wegwerken onder een mooie epoxyvloer! Zo ziet je vloer er weer mooi, strak en verzorgd uit en kan hij weer jaren mee.


Reageer

Lees ook:

Wat zijn de voordelen van rolluiken? >
Een waterbed kopen? Hier moet je op letten >
Hoe kun je je voorraadkast overzichtelijk indelen? 6 tips en tricks! >
Druk behang op je muren? Zó voorkom je een te rommelige look >
Je huis opgeruimd houden met kids: zó pak je het slim aan! >
Wat kun je meteen wegdoen als je gaat minimaliseren in huis? >
Waarom kiezen voor satijnen beddengoed? Ontdek alle 6 voordelen! >
Afval scheiden? Met deze 5 handige tips pak je het goed aan! >
Lege ruimte in je woonkamer? Dit kun je ermee doen! >
Zo geef je jouw woonkamer een industriële touch >
Gewoon beginnen: met deze 5 tips lukt je kledingkast opruimen ook bij jou! >
Dit is waarom je aandacht moet besteden aan het natte deel van je keuken >
Zo creëer jij de gezelligste eethoek om met meerderen te kunnen tafelen >
Zo maak jij jouw zithoek compleet >
Je huis sneller schoonmaken? Met deze 4 tips lukt het! >

Terug naar overzicht >>