arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Inspiratie » Is de winter of zomer voorbij? Check je dak!
Is de winter of zomer voorbij Check je dak!

Is de winter of zomer voorbij? Check je dak!

De meeste mensen ‘vergeten’ om hun dak regelmatig te onderhouden. Logisch, het is geen plek die je dagelijks ziet tenslotte. Om je dak goed te inspecteren en onderhouden moet je aardig wat moeite doen, en op hoge hoogte aan het werk gaan. Om die reden grijpen de meeste mensen pas in als het te laat is, en als ze binnenshuis in de gaten krijgen dat er iets mis is op het dak.

Als het dak, en vooral de dakbedekking, niet goed zijn onderhouden en beschadigd zijn geraakt, merk je dit binnenshuis uiteindelijk vanzelf. Voor je het weet ben je tijdens een flinke regenbui met emmers in de weer, omdat het binnen net zo hard lijkt te regenen als buiten. Met een beetje pech levert een dergelijke lekkage je een aardige kostenpost op. Niet alleen je plafond loopt schade op, maar heb je de lekkage niet snel genoeg in de gaten dan kan ook alles dat eronder staat beschadigd raken. Daar moet je toch niet aan denken?

Ga regelmatig het dak op

Gelukkig kun je dergelijk grote lekkages voorkomen door regelmatig je dak op te gaan, en het grondig te inspecteren. Zeker bij een plat dak is dit echt noodzakelijk om te kunnen zien of er beschadigingen zichtbaar zijn. Waar je bij een schuin dak vaak vanaf de straat wel een indruk kunt krijgen, en het snel ziet als er dakpannen ontbreken of schuin liggen, is een plat dak onzichtbaar vanaf de straat.

Het beste is het om je platte dak twee keer per jaar te inspecteren. Dit doe je door op een veilige manier je dak te betreden, en hier te zoeken naar kleine en grote beschadigingen. Is je dak bedekt met bitumen, en voel je dit onder je voeten afbrokkelen? Dan is het tijd voor nieuwe dakbedekking. Zie je een enkel scheurtje, vooral in de hoeken kan dit gebeuren, dan kun je misschien met alleen een kleine reparatie af.

EPDM dakbedekking

Bitumen reageert met vocht, kou en zonlicht, om die reden kun je de bedekking het best direct na de winter en de zomer inspecteren, in die periodes loopt het vaak de meeste schade op. Moet de dakbedekking vervangen worden, en ben je op zoek naar een wat duurzamer materiaal? Denk dan eens aan EPDM dakbedekking. EPDM is wat duurder dan bitumen, maar gaat ook rustig twee keer zo lang mee. Het reageert in tegenstelling tot bitumen niet op elementen van buitenaf, dus kou, zon en regen laten geen schade achter. Ook bij EPDM dakbedekking is zo nu en dan inspecteren aan te raden, maar de kans dat je beschadigingen vindt is de eerste 50 jaar stukken kleiner.


Reageer

Lees ook:

Hoe bouw je je eigen thuisbioscoop? >
Nieuwe lampenkap kopen: hier moet je op letten >
Deze prachtige barkrukken moet je zien! >
Waarom iedereen zou moeten kiezen voor designlampen! >
Hoe creëer je meer privacy bij je woning? >
Je tuin (her)inrichten: zo doe je dat en inspiratie >
5 tips voor het optimaal gebruiken van je radiator >
Inspiratie voor meer ledverlichting in het interieur >
5 tips voor een fris huis >
Trend: blauw vloerkleed in het interieur >
Hoe zorg je voor meer natuurlijk licht in huis? >
Comfortabel wonen zonder te verhuizen >
Dit zijn de 5 populairste soorten tafels >
Met een beperkt budget toch een bijzondere winkelinrichting realiseren >
Alle voordelen van een tv beugel >

Terug naar overzicht >>