arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Inspiratie » Een gipswand plaatsen: dat kun je zelf!

Een gipswand plaatsen: dat kun je zelf!

Wil jij graag een extra wand in huis, bijvoorbeeld om een grote ruimte op te delen in twee of meer kleinere ruimtes? Dan plaats je meestal een gipswand. Een gipswand bestaat uit een houten frame, eventueel met isolatie ertussen, en is afgewerkt met gipsplaten. Veel mensen denken dat ze niet zelf een gipswand kunnen plaatsen. Toch is dat helemaal niet zo moeilijk!

1. Wand meten en materiaal berekenen

Je begint op te meten waar de wand moet komen. Als voorbereiding kun je een lijn tekenen langs de wanden, op de vloer en op het plafond waar de wand moet komen. Vervolgens verwijder je een eventuele losse vloer langs deze lijn (laminaat, vloerbedekking). Je meet vervolgens op hoe groot de wand wordt en je maakt een tekening. Er komt zo een houten frame in:

  • Op de vloer en tegen het plafond komt over de hele lengte een balk.
  • Tussen deze twee balken komt aan beide uiteinden een staander.
  • Vervolgens komt ertussen op elke 60 cm (van hart tot hart) een extra staander. Meestal kom je niet precies uit en zal het laatste tussendeel smaller zijn dan 60 cm. Je kunt bij het bestellen van je bouwmateriaal een gipsplaat op deze maat laten maken, maar je kunt dit ook zelf thuis doen.

Wand materiaal berekenen

Je kiest meestal voor balken en staanders van 5 cm dik hout. Je kunt dan ook isolatiemateriaal van 5 cm dik gebruiken, bijvoorbeeld glaswol. Ideaal gezien heeft dit een breedte van 55 cm en past dat dan precies tussen de staanders in. De wand moet aan beide kanten worden afgedekt met gipsplaten van 60 cm breed. Je kunt alles in een keer online bestellen op de juiste maat. Kies voor een betrouwbare leverancier, bijvoorbeeld voor de bouwmaterialen van Bouwbestel.nl.

2. Begin met de onderbalk

Meet nogmaals nauwkeurig in waar je de wand wilt hebben. Plaats dan de onderbalk precies op deze lijn. Je kunt hem vastlijmen met bouwlijm (montagelijm), maar je kunt hem ook met schroeven aan de ondervloer bevestigen. Dit is ook afhankelijk van het type ondervloer, bij hout gaat dat eenvoudiger dan bij beton.

3. Plaats de buitenste staanders en de bovenbalk

De buitenste twee staanders en de bovenbalk worden eigenlijk tegelijk geplaatst. Het is belangrijk dat je met zijn tweeën bent. Er zijn twee methoden:

  • Tegen het plafond schroeven. Ga je de bovenbalk aan het plafond schroeven? Dan kun je eerst de buitenste staanders plaatsen. Zorg dat ze exact haaks worden geplaatst en controleer of ze waterpas zijn. Zet ze vast aan de onderbalk met behulp van metalen hoeken of bevestig ze met schroeven aan de muur. Plaats dan de bovenbalk erop en schroef deze vast aan het plafond.
  • Tegen het plafond lijmen. In dit geval plaats je de buitenste staander alleen even om te checken of de lijnen op de muur echt goed haaks en waterpas zijn. Vervolgens haal je de staander weer weg zodat je werkruimte hebt. Daarna besmeer je de bovenbalk en het plafond met montagelijm en plaats je met zijn tweeën de bovenbalk exact op de getekende lijnen op het plafond. Met een kamersteiger kun je dit op een handige en comfortabele manier doen. Daarna plaats je de staanders tussen de bovenbalk en de onderbalk.

Frame van gipswand zetten

4. De tussenstaanders plaatsen

Nu plaats je de tussenstaanders om het frame compleet te maken. De tussenstaanders plaats je telkens op een afstand van 60 cm hart tot hart (het hart is het midden van de staander). Je zet ze vast met metalen hoeken aan de onderbalk en de bovenbalk. Check telkens of ze netjes recht en waterpas staan, anders krijg je problemen met het zetten van de gipsplaten. De afstand tussen de laatste tussenstaander en de zijkant is meestal wat korter dan 60 cm, maar dat is niet erg.

5. Isoleren en afdichten met gipsplaat

Eerst plaats je aan een kant van de wand de gipsplaten. Je gebruikt hiervoor speciale gips-schroeven. De wand wordt aan een kant netjes strak dicht gemaakt. Vervolgens plaats je aan de andere kant isolatiemateriaal tussen de staanders (indien gewenst). Je kunt hiervoor glaswol gebruiken dat al de juiste breedte heeft (55 cm). Daarna plaats je er weer gipsplaten tegenaan, die je met gips-schroeven bevestigd aan de staanders.

Isoleren gipswand

6. Afwerking van de gipsplaten

De gipsplaten moeten nu nog worden afgewerkt. Allereerst gebruik je speciaal strijkmiddel om de voegen en gaatjes glad af te dichten. Zorg dat de wand aan beide kanten helemaal glad is gemaakt. Daarna kun je de muur schilderen of behangen. In beide gevallen smeer je de muur eerst in met een voorstrijkmiddel. Gipsplaten nemen heel snel veel vocht op. Je zult merken dat de gipswand zonder voorstrijkmiddel erg slecht dekkend te schilderen is en ook behanglijm droogt te snel op gipsplaten. Wil je bijvoorbeeld een mooie vlakverdeling maken, dan is een voorstrijk echt heel belangrijk voor een mooi resultaat.

Gipswand klaar

Een gipswand plaatsen is niet zo moeilijk. Je moet even weten wat je doet, maar de uitvoering van de klus is niet ingewikkeld. Bovendien heb je er ook geen spierballen voor nodig. Het is wel praktisch om met twee of drie mensen te zijn om de klus uit te voeren. In je eentje is het lastig werken bij het plaatsen van een tussenwand.


Reageer

Lees ook:

Hoe creëer je een sfeervolle entree in huis? >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Landelijke woonstijl: tuin- en interieurtips >
Zwart in je interieur: stijlvol of somber? >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
3 tips om je eetkamer om te toveren >
Van leeg naar gezellig: Zo richt jij je nieuwbouwhuis sfeervol in >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Interieur veranderen? Lees nu de meubeltrends >
4 tips om een extra gezellige woning te krijgen >
Handige tips om je tuin te vergroenen >
Zo creëer je een gezellige sfeer met accentverlichting >
Tips voor een handige indeling in huis >
3 simpele tips om jouw woonkamer een kleine make-over te geven >
DIY met led strips: creatieve ideeën voor het gebruik van led strips in je interieur >

Terug naar overzicht >>