arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » 5x deze tuinmeubels maak je zelf

5x deze tuinmeubels maak je zelf

Je tuinmeubels kun je als je creatief bent zelf maken. Misschien ga jij graag aan de slag met houten balken en planken. Of zoek je juist natuurlijke elementen, zoals boomstammen. Je kunt verrassende, originele en mooie tuinmeubels maken. Dit zijn 5 heel verschillende ontwerpen voor tuinmeubels van hout.

1. Bankje van natuurhout

Dit bankje is gemaakt van natuurhout. De zitting en de rugleuning bestaan uit boomstamhout, gezaagd uit een boomstam. Je kunt dit hout ook vinden bij de bouwmarkt. De poten van het bankje bestaan uit dikke boomtakken, waar de bast af is gestript. Deze takken kun je gewoon vinden in het bos of bij mensen die een flinke boom aan het snoeien zijn. Het is de kunst om passende takken te vinden in de juiste vorm om een mooi bankje te maken.

Bankje van boomstamhout

2. Meubels van pallethout

Pallets zijn steeds populairder om te gebruiken als bouwmateriaal in de tuin. Helaas betekent dat ook dat gebruikte pallets steeds duurder worden. Toch vind je hier en daar wel koopjes als je even zoekt. Van pallets kun je op een goedkope en simpele manier leuke tuinmeubels maken. Je kunt ze uit elkaar halen, maar ook complete pallets lenen zich hiervoor. Je kunt er zelf stoelkussens voor maken, maar er zijn ook wel tuinkussens op maat te vinden.

Meubels van pallets

3. Banken en tafel van hardhout

Hardhout is een geliefd product om tuinmeubels van te maken. Het heeft vrijwel geen onderhoud nodig en gaat jarenlang mee. Het is echter wel wat lastig te bewerken. Wil je bijvoorbeeld de planken op maat zagen, dan heb je daar een goede inkortzaag voor nodig. Festool gereedschap is van hoge kwaliteit en is zeer geschikt voor dit soort klussen. Je hoeft een tafel of bank van hardhout niet te schilderen of te beitsen.

Meubels van hardhout

4. Meubels zagen uit boomstammen

Heb je toevallig een hele dikke boom in de tuin die omgezaagd moet worden? Of ken jij mensen die veel werken met boomstamhout? Kijk eens of je van een mooie, dikke stam zelf meubels kunt maken. Je kunt ze eenvoudig uitzagen met een kettingzaag. Het is wel van belang dat je sterk genoeg bent, want een kettingzaag is niet eenvoudig te bedienen. Bovendien zijn boomstammen erg zwaar. Maar als het lukt, heb je prachtig en goedkope tuinmeubels. Een prima budget idee voor in de tuin en ook nog eens leuk om te doen.

Tuinmeubels zagen uit boomstammen

5. Tuinmeubels van steigerhout

Steigerhout is ook een geliefd materiaal voor buiten. Het is relatief goedkoop hout, dat vrij goed bestand is tegen de weersomstandigheden. Het hout laat zich goed bewerken en de brede planken geven een rustieke look. Werk je de meubels niet af, dan zullen ze langzaam vergrijzen. Je kunt er ook voor kiezen ze te behandelen met een wash, met verf of met beits. Dan gaan de meubels langer mee, al hebben ze ook wat meer onderhoud nodig. Wil je je tuin kleurrijker maken, dan is steigerhout een goed materiaal om te beschilderen in vrolijke kleuren.

Meubels van steigerhout

Zelf je tuinmeubels maken is minder moeilijk dan het lijkt. Je kunt aan de slag met los hout, of met creatieve materialen. Naast boomstammen kun je ook werken met oud hout voor een karakteristieke uitstraling. Kortom: alles is mogelijk als je zelf meubels wilt maken voor in de tuin.


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Landelijke woonstijl: tuin- en interieurtips >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Handige tips om je tuin te vergroenen >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >

Terug naar overzicht >>