arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Minder energieverbruik in huis met deze tips
Minder energieverbruik in huis met deze tips

Minder energieverbruik in huis met deze tips

In 2022 konden inwoners van de gemeente Berg en Dal met een laag inkomen een energietoeslag aanvragen. Ondertussen is de deadline voor de aanvraag voorbij, en zijn de energieprijzen nog steeds erg hoog. Wil je graag besparen? Dan loont het om je verbruik onder de loep te nemen. Door dat terug te dringen zal de rekening immers minder hoog zijn. We geven je graag een aantal tips.

Zuinig energielabel betaalt zich terug

Heb je nog oude apparaten in huis staan? Witgoed dat minimaal tien jaar oud is, gebruikt al snel het dubbele meer aan energie dan een nieuw model met zuinig energielabel. Met de hoge tarieven voor stroom loopt dat al snel op in de honderden euro’s per jaar die je meer betaalt. Het kan daarom lonen om je oude apparaat te vervangen, dat betaalt zich normaal gezien op termijn terug.

Vergelijk bijvoorbeeld de beste koop apparaten via DeBeste, waar je keuzehulpen vindt voor onder meer wasmachines, vaatwassers en drogers. Vooral die grote energieslurpers zijn het vervangen waard als het aankomt op stroomverbruik.

Gebruik apparaten op ecostand

Apparaten als de vaatwasser en droger hebben een ecostand. Die is tot wel 60% zuiniger dan hetzelfde wasprogramma in de niet-ecostand. De keerzijde is dat je wat langer moet wachten voordat een programma gedraaid is. Ook daar is echter een goede en energiezuinige oplossing voor. Energieaanbieders hanteren namelijk een daltarief (vanaf 21.00 of 23.00 uur tot 7.00 uur), waarbij energie voordeliger is.

Programmeer je wasmachine of vaatwasser tot dat tijdstip met startuitstel, laat ’s nachts draaien en dan geniet je de volgende dag weer van schone was en vaat. Dubbel voordeel! En wist je dat je zelfs je cv-ketel op ecostand kunt zetten? Hierdoor zal het bij water uit de kraan of douche net iets langer duren voordat het warm is, maar je bespaart er wel mooi wat knaken mee.

Slim omgaan met de kou

Slim omgaan met de kou

De verwarming hoger zetten is natuurlijk aantrekkelijk als het koud is, maar vaak voldoet een dikke trui ook prima. Nestel jezelf lekker onder een dekentje op de bank en zet de verwarming een graadje lager. Vergeet niet om hem ’s nachts terug te draaien. Je kunt hem al wat eerder uitzetten, want het blijft toch nog wel even warm.

Dan de diepvries en koelkast. Deze moeten harder werken als ze vaak openstaan. Laat dus niet onnodig de deuren open. Iets uit de vriezer ontdooien? Leg dat maar in de koelkast, dan wordt de kou overgebracht en hoeft je koelkast minder hard te werken. Ook hier geldt overigens weer: de beste koelkast en diepvries met zuinig energielabel verbruiken minder en kunnen je op termijn veel geld besparen. Een Amerikaanse koelkast? Dat is echt een grote energieslurper. Bovendien zijn een losse koelkast en vriezer tot 50% minder energiezuinig dan een koelvriescombinatie.

Pas om met sluipverbruik

Dat je de lampen en televisie niet aan moet laten staan als je niet thuis bent of gaat douchen, dat is wellicht een open deur. Het is immers onnodig energieverbruik. Maar wist je dat stekkers die aan het stopcontact hangen zonder dat er iets aanhangt, ook energie verbruiken? Denk aan die oplader, dat tostiapparaat of die blender.

Trek stekkers daarom direct uit nadat het niet meer nodig is om ze aangesloten te laten zitten. Het scheelt misschien maar kleine beetjes, maar als het op energieverbruik aankomt dan helpen alle kleine beetjes!


Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
Hoe kies je de beste beglazingskit? >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >

Terug naar overzicht >>