arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Tips voor het kopen van een werkbank
Tips voor het kopen van een werkbank

Tips voor het kopen van een werkbank

Als je in een werkplaats werkt, heb je natuurlijk beslist een werkbank nodig. Wil je een nieuw model kopen? In dit artikel benoemen we een paar tips waar je zeker rekening mee moet houden als je een werkbank wilt kopen.

Werkblad

Je werkbank bestaat uit meerdere onderdelen, maar het belangrijkste component is zeker het werkblad. Dit moet aangepast zijn op basis van de taken die je gaat uitvoeren. Het materiaal wordt hierdoor beïnvloed, net als de breedte en lengte. Hieronder noemen we de populairste werkbladen op:

  • Multiplex: Dit materiaal is ideaal voor (elektro)mechanische doeleinden. Meestal heeft een multiplex-werkblad een UV-bestendige lak, al kan deze ook waterafstotend of geïmpregneerd zijn.
  • Gelamineerd: Gelamineerde werkbladen zijn perfect voor elektrische en montagewerkzaamheden. Deze optie is ook geschikt voor labowerk.
  • Massief beuken: Een massief beuken werkblad is afgewerkt met UV-bestendige lak en ideaal voor zware mechanica. Dit werkblad is bovendien bestand tegen zuren.
  • Linoleum: Een linoleum werkblad kan gebruikt worden voor laboratoria, elektronische toepassingen, montagewerkzaamheden en controlemechanica.
  • Arphenol: Een arphenol-werkblad wordt gebruikt door laboratoria, maar het is ook ideaal voor metrologische en mechanische toepassingen.

Belasting

Het is daarnaast belangrijk om in de gaten te houden op de belasting van de werkbank. Voor zware objecten heb je simpelweg een andere werkbank van Datona nodig dan wanneer je deze wilt gebruiken voor lichte werkzaamheden. Werkbanken zijn daarom vaak verdeeld in drie groepen:

  • Werkbanken voor intensief gebruik, deze zijn geschikt voor extreme belastingen hoger de 1500 kilogram.
  • Werkbanken voor regelmatig gebruik, deze zijn geschikt voor een belasting van 150 tot 500 kilogram.
  • Werkbanken voor incidenteel gebruik, deze zijn geschikt voor een belasting van maximaal 150 kilogram.
Belasting

Opbergen

Je doet er daarnaast goed aan om een werkbank te kopen die opbergmogelijkheden bevat. Het model heeft dan bijvoorbeeld kastjes, al kun je ook kiezen voor één met lades. Er zijn zelfs waterbanken die zowel kastjes als lades bevatten. Hier kun je bijvoorbeeld gereedschap in plaatsen, maar ook kleine benodigdheden en documenten. Door een werkbank te kopen die opbergmogelijkheden biedt, zorg je ervoor dat je werkplaats opgeruimd en netjes blijft. Wel zo handig!

Verstelbaar

Het is daarnaast een goed idee om een werkbank te kopen die verstelbaar is. Dit betekent dat het model versteld kan worden qua hoogte. Hierdoor zorg je ervoor dat de werkbank ingesteld kan worden op basis van de lengte van de gebruiker. Als je met veel collega’s werkt, is een verstelbare werkbank al helemaal een aanrader.


Reageer

Lees ook:

Upgrade je huis met deze 5 tips >
Cluttercore in je slaapkamer? Misschien wel iets voor jou! >
Naambordjes bij de deur: een persoonlijke touch aan jouw huis! >
Nieuw huis gekocht? Wat moet je direct aanpakken? >
Maak je balkon klaar voor de lente met deze 4 tips! >
Tips om toch aan een woning te komen >
Waar moet je exact naar kijken bij het uitzoeken van een traplift? >
De rol van de makelaar in de omgeving Culemborg >
Maak van je huis een smart home! >
Heb je altijd een woonverzekering nodig? >
Badkamer renovatie kosten >
Wel of geen lichtstraat plaatsen in je woning? >
Zo voorkom je problemen met de aannemer tijdens een verbouwing! >
Het belang van het opmeten van de juiste deurmaat >
Is een bouwkundige keuring verplicht tijdens het aankoop van een woning? >

Terug naar overzicht >>