Kamerplanten verzorgen: hanteer deze basisregels!
Je hebt mensen met groene vingers, die altijd schitterende planten in huis hebben staan. En er zijn mensen die maar naar een plant in huis hoeven te kijken en hij valt al dood neer (bij wijze van spreken dan). Hoe zorg je er nu voor dat jouw nieuwe kamerplanten zo lang mogelijk in leven blijven en er zo goed mogelijk uit blijven zien? In dit artikel vind je een aantal basistips die je op weg helpen.
Iedereen kan het
Natuurlijk is het handig als je al wat verstand van planten en bloemen hebt. Maar toch heb je eigenlijk helemaal niet zo heel veel kennis over kamerplanten nodig als je ze in huis tot hun recht wilt laten komen. Met liefdevolle verzorging en een paar simpele basisregels kom je al een heel eind. Een belangrijk onderdeel van die basis is: weten welke plant welk soort verzorging nodig heeft. En daarnaast het evenwicht zien te vinden tussen de hoeveelheid licht, de vochtigheid, het water, de warmte en de voeding van je (kamer)planten.
Warmte en licht
Kamerplanten komen het beste tot hun recht als de temperatuur in huis gelijkmatig is, dus voorkom grote schommelingen daarin. Voor binnenplanten is de meest ideale temperatuur 20 graden. Licht hebben de meeste kamerplanten ook behoorlijk wat nodig, al zijn er ook genoeg planten die in de schaduw prima gedijen. Direct zonlicht (in de zomer) is eigenlijk voor geen enkele plant geschikt, behalve als het om bijvoorbeeld een cactus of vetplant gaat.
Vocht en water
De manier waarop we in Nederland onze huizen verwarmen is eigenlijk voor geen enkele plant ideaal. Daarom is het slim om je planten regelmatig te bevochtigen met een plantenspuit. Op de verkeerde manier water geven is bij de meeste planten doodsoorzaak nummer één. Voel daarom altijd eerst even aan de potgrond voordat je een plant water gaat geven. Zolang de grond niet droog aanvoelt, kun je water geven achterwege laten.
Wat wel lastig is, is dat elke plant in principe andere waterbehoeften heeft. Dit is vaak afhankelijk van het seizoen en de plek waar je ze in huis hebt staan. Als de bladeren slap vallen, verwelken en zowel de oude als nieuwe bladeren eraf vallen, dan heb je te veel water gegeven. Het tegenovergestelde is juist het geval als de plant nagenoeg niet groeit, de bladeren gaan verwelken, de topjes bruin en droog zijn en de oudere bladeren vallen.
De juiste voeding
Wist je dat planten naast water ook voeding goed kunnen gebruiken? Dit hebben ze namelijk nodig om te groeien, net als elk levend wezen. In verse potgrond zit voor ten minste zes weken aan voeding. Daarna moet je overgaan op extra voeding en ze mest on een ander type voeding geven op de momenten dat je plant in rust is.
Als je je aan deze basisprincipes houden bij het verzorgen van je kamerplanten, dan ga je heel lang plezier van ze hebben!
Reageer