arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Gaan al je kamerplanten dood? Dít doe je mogelijk fout!
Gaan al je kamerplanten dood? Dít doe je mogelijk fout!

Gaan al je kamerplanten dood? Dít doe je mogelijk fout!

Het is zó sfeervol in huis: veel planten om je heen. Niet gek dus dat de urban jungle zo in opkomst is! Maar hoe pak je het aan als je geen groene vingers hebt? Alle planten gaan dood in huis: wat doe je fout? Kamerplanten gaan dood door verschillende oorzaken. We zetten ze in deze blog voor je op een rijtje!

Kamerplanten verzorgen: te veel water

Doodsoorzaak nummer één bij kamerplanten? Ze krijgen te veel water! Dan denk je dus dat je goed bezig bent met die verzorging, maar begeeft je plant het alsnog… Hij verzuipt namelijk! Te veel water zorgt voor wortelrot, en dat overleven de meeste planten niet. Het is belangrijk om te weten dat je kamerplanten eigenlijk niet enorm veel water nodig hebben. Het verschilt natuurlijk per plant: zoek daarom altijd op hoeveel water een bepaalde kamerplant wil hebben. Een vetplantje of cactus heeft bijvoorbeeld veel minder nodig dan een Calathea. Verder hebben planten in de herfst en winter altijd minder water nodig dan in de lente en zomer: als het buiten koud is, gaan je planten in ruststand. Dan kun je maar beter minderen met het water!

Gaan al je kamerplanten dood? Dít doe je mogelijk fout!

Verzorging kamerplanten: te weinig water

Aan de andere kant staat natuurlijk dat de plant te weinig water krijgt. Kamerplanten gaan dood als ze uitdrogen: ze hebben immers water nodig om te kunnen leven. Dit duurt over het algemeen wel langer dan dood door te veel water, want de meeste planten overleven het nog wel even zonder. Gaan de bladeren echter enorm hangen? Dan is het meestal echt tijd voor een nieuwe plens water! Je kunt deze verzorging voor je kamerplanten bijvoorbeeld in je agenda zetten – zo vergeet je het minder snel.

Te veel plantenvoeding

Geef je altijd braaf plantenvoeding aan je planten? Jammer, maar waar: kamerplanten gaan dood aan deze voeding als je er te veel van geeft. Plantenvoeding is sterk geconcentreerd. Je hoeft echt maar een heel klein laagje in de gieter te stoppen, aangevuld met water. Geef de voeding ook niet vaker dan eens per maand: dat is meer dan genoeg. Verder hebben je planten alleen baat bij de voeding in de lente en zomer. In de herfst en winter is alleen wat water genoeg!

Gaan al je kamerplanten dood? Dít doe je mogelijk fout!

Help, mijn plant gaat dood: verkeerde standplaats

Ten slotte is de juiste standplaats voor de kamerplant belangrijk. Dit kan per plant verschillen! Zoek dit daarom altijd grondig uit. Zo wil de ene plant in de zon staan, maar de andere plant juist in de schaduw. Verder worden de meeste planten ongelukkig van een standplaats direct naast de verwarming of in de tocht. Dit maakt de vensterbank bijvoorbeeld niet altijd een geschikte plek voor je kamerplanten. Hoe graag je die bepaalde plant daar ook wilt hebben staan: als de plant daar niet gelukkig wordt, zit er niets anders op dan ‘m te verplaatsen.


Reageer

Lees ook:

De voordelen van een inloopdouche >
5 tips voor het installeren van laminaat >
Ben jij op zoek naar een mooie woning in Enschede? >
6 stappen voor het schilderen van je trap >
Houten wandpaneel dat ook zorgt voor een unieke uitstraling >
Houten trapleuning kopen? Hier moet je rekening mee houden >
Houten schutting maken van rabat >
Zo maak je het huis levensloopbestendig >
Een polypropyleen zwembad: wat is dat? >
Voordelen van een mooie laminaat vloer >
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand in een woning? >
Welke soorten kunststof gevelbekleding zijn er? >
Foto’s maken voor de verkoop van je woning? Dit zijn goede tips >
Welke vloer is de beste voor jouw woning? >
4 tips voor het kopen van zonnepanelen >

Terug naar overzicht >>