arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Keuken » Minder afval in de keuken: 6 handige tips!
Minder afval in de keuken: 6 handige tips!

Minder afval in de keuken: 6 handige tips!

Word je ook gek van de hoeveelheid afval die je steeds maar weer produceert in de keuken? Helemaal begrijpelijk! Gelukkig zijn er verschillende manieren te bedenken om minder afval te hebben. Hoe zorg je voor minder afval in de keuken? Ontdek onze minder afval tips!

Koop producten zonder plastic verpakking

Afval verminderen lukt absoluut door minder producten met een verpakking te kopen. Met name plastic verpakkingen kun je maar beter zo min mogelijk in huis halen: ze zijn slecht voor het milieu! Kies in de supermarkt liever producten uit zonder plastic omhulsel dan met plastic verpakking. Of ga naar de groenteboer, waar vaak veel minder verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Dat betekent ook meteen minder afval in huis! Je kunt je eigen stoffen, herwasbare zakjes meenemen om de producten in te vervoeren.

Minder afval in de keuken: 6 handige tips!

Minder afval: neem potten mee naar de winkel

Niet alleen plastic verpakkingen bij groenten en fruit vormen een afvalprobleem. Je kunt ook proberen om producten zoals noten, rijst en pasta zonder verpakking te kopen. In bijvoorbeeld ecologische winkels heb je hier vaak de optie voor. Je kunt zelf van huis een pot of doos meenemen, waar je de producten direct in mee kunt nemen. Zo kun je echt vrijwel verpakkingsvrij door het leven gaan in je keuken!

Alle restjes opmaken

Afval bestaat natuurlijk niet alleen uit verpakkingsmateriaal, maar ook uit etenswaar zelf. En als het aankomt op eten weggooien, is het eigenlijk helemaal doodzonde. Het is veel beter om gewoon alles op te maken! Hoe je daarvoor zorgt? Het is een kwestie van slim plannen. Vries bijvoorbeeld je restjes in en eet dit op een later moment op. Eten blijft in de vriezer nog best lang goed – weggooien is niet zomaar nodig. Meal preppen is ook steeds populairder, waarbij je binnen een aantal dagen alle porties die je maakt met bepaalde ingrediënten opmaakt.

Minder afval in de keuken: 6 handige tips!

Afval verminderen: groter inslaan

Het is ook een idee om afval te verminderen door groter in te slaan. Koop dus liever een grotere verpakking: zo haal je uiteindelijk minder verpakkingsmateriaal in huis dan met meerdere kleine verpakkingen. Zeker met producten die langer houdbaar zijn, is dat een goede optie. Zet ze gewoon in je voorraadkast. Vaak bespaar je ook nog eens wat kosten met grotere verpakkingen, mooi meegenomen natuurlijk.

Begin een moestuin: minder afval!

Om nog minder afval in huis te hebben, kun je er ook aan denken om zelf een moestuin te beginnen. Zo hoef je je groenten en fruit immers niet te verplaatsen van A naar B: je haalt het gewoon direct uit eigen tuin. En een moestuin is ook nog eens een geweldige hobby. Doen, dus!

Gebruik geen wegwerpzakjes

Neem je vaak een boterham mee onderweg, of iets anders lekkers? Probeer dat in een herbruikbaar bakje of zakje te doen, en niet langer in plastic wegwerpzakjes. Dat is maar wat zonde! Een broodtrommeltje is een betere optie. Ook zijn er tegenwoordig wasbare broodzakjes te vinden. Genoeg handige accessoires voor de keuken om afval te verminderen in je keuken!


Reageer

Lees ook:

Veelgemaakte misvattingen over keukeninrichting en -gebruik >
Ontdek de wereld van marmeren keukens >
De beste keukenindelingen voor elk type woning >
Vintage verlichting: breng sfeer en karakter in je interieur >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Tijd voor een nieuwe keuken? Dit zijn 4 tips voor een efficiënte keuken transformatie >
Goedkoop en smaakvol: betaalbare keukentrends van 2023 >
Het verschil in charme van luxe en goedkopere houten keukens >
Het belang van afmetingen bij eiland afzuigkappen: stijl en functionaliteit >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Dit zijn de 4 nieuwste woontrends van het jaar >
Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamerspiegels? >
Kuipstoelen blijven dé perfecte stoelen voor aan de eettafel >
Hoe je een granieten keukenblad kan vervangen >

Terug naar overzicht >>