arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating

Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating

Een oprit is niet alleen handig, maar kan ook de uitstraling van je woning verbeteren. Wil jij binnenkort opritbestrating aanschaffen en de tegels wellicht ook zelf aanleggen? Dan is het handig om eerst een aantal tips door te lezen. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden voor een optimaal resultaat.

Tip 1. Meet de oprit nauwkeurig op

Maak geen grove inschatting van je oprit, maar meet het oppervlak nauwkeurig op. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel tegels je nodig hebt. Anders loop je het risico dat je veel te veel opritbestrating aanschaft of (nog vervelender) net een paar tegels tekortkomt.

Tip 2. Schaf de juiste bestrating aan

Er is bestrating te vinden in allerlei formaten, stijlen en soorten. Kijk niet alleen naar de look van de tegels, maar controleer ook of het geschikt is voor een oprit. Sierbestrating is bijvoorbeeld enkel geschikt als looppad of terras in je tuin. Speciale bestrating voor je oprit is veel sterker, dikker en robuuster. Hierdoor kan het meer gewicht dragen en zal het niet zomaar verzakken. Een belangrijk aandachtspunt!

Tip 3. Maak een zandbed als ondergrond

De juiste opritbestrating kan het risico op verzakking verkleinen. Daarnaast speelt de ondergrond een belangrijke rol. Maak eerst een stevig en egaal zandbed voordat je de tegels aanlegt. Neem de tijd om deze basis in orde te maken. Vind je het toch te veel werk? Schakel dan een professionele stratenmaker in voor de klus. Dan ben je verzekerd van een strak resultaat dat ook op de lange termijn nog stevig ligt.

Tip 4. Gebruik een waterpas en rubberen hamer

Heb je besloten om de oprit zelf aan te leggen? Maak dan in ieder geval gebruik van een waterpas en een rubberen hamer. Met de zachte hamer kun je de tegels goed op z’n plek slaan zonder het materiaal te beschadigen. Met de waterpas creëer je een rechte oprit. Dit is belangrijk voor een strakke look, maar ook essentieel voor de waterafvoer. Als er kuilen in je oprit ontstaan, stroomt het regenwater niet goed weg en ontstaan er plassen. Dit kan op lange termijn verzakking veroorzaken.

Tip 5. Begin aan de laagste kant

Hoewel de oprit waterpas moet zijn, is het natuurlijk geen probleem als het naar één kant afloopt. Zolang het water maar goed weg kan stromen richting de tuin, goot of put. Loopt jouw oprit ook subtiel af? Begin dan met het leggen van de tegels aan de laagste kant. Zo kun je de tegels goed op elkaar laten aansluiten.


Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
Hoe kies je de beste beglazingskit? >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >

Terug naar overzicht >>