arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zo zorg je dat je woning goed verzekerd is
Zo-zorg-je-dat-je-woning-goed-verzekerd-is

Zo zorg je dat je woning goed verzekerd is

Welke verzekeringen heb jij afgesloten om reparaties aan je woning vergoed te krijgen bij extreem weer? Tot welke waarde wordt de kunst in huis gedekt bij een inbraakpoging? Het zijn vragen die je jezelf jaarlijks zou moeten stellen. Een inboedel- of opstalverzekering wordt door veel huishoudens eenmalig afgesloten en vervolgens automatisch verlengd door de verzekeraar. Een onverstandige keuze stellen experts, daar de dekking die je voorheen koos mogelijk niet meer past bij je huidige situatie. Door de jaren heen kan de waarde van je bezittingen fors zijn toegenomen, waardoor bij het nakijken van de polis blijkt dat slechts een deel daarvan gedekt wordt. Een groot risico wanneer je te maken krijgt met brand, lekkages of bijvoorbeeld een inbraak. Niet onbelangrijk is het gegeven, dat het automatisch laten verlengen van verzekeringen mogelijk tot onnodig hoge maandlasten leidt. Wellicht zijn er verzekeraars die een vergelijkbare verzekering tegen een veel lagere premie aanbieden. 

Benodigde verzekeringen voor een woning 

In de basis wordt vaak een inboedel- en opstalverzekering afgesloten door huishoudens. De inboedelverzekering dekt hierbij alle bezittingen die zouden worden meegenomen bij een verhuizing. Denk aan de televisie, de bank en bijvoorbeeld de eettafel. Met een opstalverzekering worden ook alle bezittingen gedekt die niet kunnen worden meegenomen naar een volgend huis. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de vloer, de fundering en de deuren van je woning. Vaak eist een hypotheekverstrekker dat je een opstalverzekering afsluit. Zou je dit niet doen, dan loopt de bank het risico het onderpand van de hypotheek te verliezen bij een brand of overstroming. 

Voorheen sloot je voor de dekking tegen brand een brandverzekering af. Evenals dat je een inbraakverzekering afsloot tegen inbraak. Tegenwoordig worden deze verzekeringen, evenals de inboedel- en opstalverzekering, samengevoegd tot een generieke woonverzekering. 

Controleer de dekking van je woonverzekering 

Controleer de dekking van je woonverzekering

Bij het afsluiten van een woonverzekering is het belangrijk kritisch te kijken naar de dekking hiervan. Laat je niet uitsluitend verleiden door een lage premie. Zo moet de verzekering allereerst de waarde van de woning zelf dekken; het onderpand voor de hypotheek. Daarbij is het specifiek voor de inboedelverzekering raadzaam om te kijken tot welke waarde kunstvoorwerpen in huis gedekt worden. Wanneer je meerdere beelden of schilderijen bezit, kan het maximum snel bereikt worden. Ook aan de gedekte waarde van de elektronica in huis zit tegenwoordig vaak een maximum. Het kan een reden zijn om voor een aanvullende module te kiezen bij je verzekeraar. 


Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
Hoe kies je de beste beglazingskit? >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >

Terug naar overzicht >>