arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zo zorg je dat je woning goed verzekerd is
Zo-zorg-je-dat-je-woning-goed-verzekerd-is

Zo zorg je dat je woning goed verzekerd is

Welke verzekeringen heb jij afgesloten om reparaties aan je woning vergoed te krijgen bij extreem weer? Tot welke waarde wordt de kunst in huis gedekt bij een inbraakpoging? Het zijn vragen die je jezelf jaarlijks zou moeten stellen. Een inboedel- of opstalverzekering wordt door veel huishoudens eenmalig afgesloten en vervolgens automatisch verlengd door de verzekeraar. Een onverstandige keuze stellen experts, daar de dekking die je voorheen koos mogelijk niet meer past bij je huidige situatie. Door de jaren heen kan de waarde van je bezittingen fors zijn toegenomen, waardoor bij het nakijken van de polis blijkt dat slechts een deel daarvan gedekt wordt. Een groot risico wanneer je te maken krijgt met brand, lekkages of bijvoorbeeld een inbraak. Niet onbelangrijk is het gegeven, dat het automatisch laten verlengen van verzekeringen mogelijk tot onnodig hoge maandlasten leidt. Wellicht zijn er verzekeraars die een vergelijkbare verzekering tegen een veel lagere premie aanbieden. 

Benodigde verzekeringen voor een woning 

In de basis wordt vaak een inboedel- en opstalverzekering afgesloten door huishoudens. De inboedelverzekering dekt hierbij alle bezittingen die zouden worden meegenomen bij een verhuizing. Denk aan de televisie, de bank en bijvoorbeeld de eettafel. Met een opstalverzekering worden ook alle bezittingen gedekt die niet kunnen worden meegenomen naar een volgend huis. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de vloer, de fundering en de deuren van je woning. Vaak eist een hypotheekverstrekker dat je een opstalverzekering afsluit. Zou je dit niet doen, dan loopt de bank het risico het onderpand van de hypotheek te verliezen bij een brand of overstroming. 

Voorheen sloot je voor de dekking tegen brand een brandverzekering af. Evenals dat je een inbraakverzekering afsloot tegen inbraak. Tegenwoordig worden deze verzekeringen, evenals de inboedel- en opstalverzekering, samengevoegd tot een generieke woonverzekering. 

Controleer de dekking van je woonverzekering 

Controleer de dekking van je woonverzekering

Bij het afsluiten van een woonverzekering is het belangrijk kritisch te kijken naar de dekking hiervan. Laat je niet uitsluitend verleiden door een lage premie. Zo moet de verzekering allereerst de waarde van de woning zelf dekken; het onderpand voor de hypotheek. Daarbij is het specifiek voor de inboedelverzekering raadzaam om te kijken tot welke waarde kunstvoorwerpen in huis gedekt worden. Wanneer je meerdere beelden of schilderijen bezit, kan het maximum snel bereikt worden. Ook aan de gedekte waarde van de elektronica in huis zit tegenwoordig vaak een maximum. Het kan een reden zijn om voor een aanvullende module te kiezen bij je verzekeraar. 


Reageer

Lees ook:

Wat voor zonwering is het beste? >
Hoe zorg je voor een gezellige sfeer in huis? >
Ken jij de voordelen van onthard water? >
Tips om de buitenkant van je huis op te knappen >
Gelaagd glas: dit zijn de voordelen! >
Waarom een makelaar gebruiken bij de aan- en verkoop van een woning? >
Hoe herken je een ongedierteplaag en wat kun je eraan doen? >
Ben jij het zat om een vermogen neer te tellen voor jouw weekje vakantie? >
Zoek jij iets speciaals voor Vaderdag? >
DIY met led strips: creatieve ideeën voor het gebruik van led strips in je interieur >
Een geschikte zonnepanelen installateur vinden: 5 tips >
Hoe slagbomen gebouwen en parkeerterreinen kunnen beschermen >
Hoe verklein je de kans op een woningbrand? >
Wil jij overstappen op duurzame verwarming? >
Lentekriebels: de terugkomst van vliegende insecten >

Terug naar overzicht >>