arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zo zorg je dat je woning goed verzekerd is
Zo-zorg-je-dat-je-woning-goed-verzekerd-is

Zo zorg je dat je woning goed verzekerd is

Welke verzekeringen heb jij afgesloten om reparaties aan je woning vergoed te krijgen bij extreem weer? Tot welke waarde wordt de kunst in huis gedekt bij een inbraakpoging? Het zijn vragen die je jezelf jaarlijks zou moeten stellen. Een inboedel- of opstalverzekering wordt door veel huishoudens eenmalig afgesloten en vervolgens automatisch verlengd door de verzekeraar. Een onverstandige keuze stellen experts, daar de dekking die je voorheen koos mogelijk niet meer past bij je huidige situatie. Door de jaren heen kan de waarde van je bezittingen fors zijn toegenomen, waardoor bij het nakijken van de polis blijkt dat slechts een deel daarvan gedekt wordt. Een groot risico wanneer je te maken krijgt met brand, lekkages of bijvoorbeeld een inbraak. Niet onbelangrijk is het gegeven, dat het automatisch laten verlengen van verzekeringen mogelijk tot onnodig hoge maandlasten leidt. Wellicht zijn er verzekeraars die een vergelijkbare verzekering tegen een veel lagere premie aanbieden. 

Benodigde verzekeringen voor een woning 

In de basis wordt vaak een inboedel- en opstalverzekering afgesloten door huishoudens. De inboedelverzekering dekt hierbij alle bezittingen die zouden worden meegenomen bij een verhuizing. Denk aan de televisie, de bank en bijvoorbeeld de eettafel. Met een opstalverzekering worden ook alle bezittingen gedekt die niet kunnen worden meegenomen naar een volgend huis. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de vloer, de fundering en de deuren van je woning. Vaak eist een hypotheekverstrekker dat je een opstalverzekering afsluit. Zou je dit niet doen, dan loopt de bank het risico het onderpand van de hypotheek te verliezen bij een brand of overstroming. 

Voorheen sloot je voor de dekking tegen brand een brandverzekering af. Evenals dat je een inbraakverzekering afsloot tegen inbraak. Tegenwoordig worden deze verzekeringen, evenals de inboedel- en opstalverzekering, samengevoegd tot een generieke woonverzekering. 

Controleer de dekking van je woonverzekering 

Controleer de dekking van je woonverzekering

Bij het afsluiten van een woonverzekering is het belangrijk kritisch te kijken naar de dekking hiervan. Laat je niet uitsluitend verleiden door een lage premie. Zo moet de verzekering allereerst de waarde van de woning zelf dekken; het onderpand voor de hypotheek. Daarbij is het specifiek voor de inboedelverzekering raadzaam om te kijken tot welke waarde kunstvoorwerpen in huis gedekt worden. Wanneer je meerdere beelden of schilderijen bezit, kan het maximum snel bereikt worden. Ook aan de gedekte waarde van de elektronica in huis zit tegenwoordig vaak een maximum. Het kan een reden zijn om voor een aanvullende module te kiezen bij je verzekeraar. 


Reageer

Lees ook:

5 tips voor het onderhoud van een zandbak >
Tips voor het duurzaam scheiden van afval >
Zonnepanelen installeren: dit moet je weten >
Waar moet je op letten als je een philodendron aanschaft? >
Stoom jouw verlichting klaar voor de winter met deze tips! >
Zo gebruik je trendkleuren in jouw interieur >
3 x handige woonverzekeringen om af te sluiten >
Tips voor een schone en gereinigde vaatwasser >
Alles wat jij moet weten over een picture rail hanging system >
Een kapot slot zelf repareren of een slotenmaker inschakelen? >
Wat te doen als je cv ketel aan vervanging toe is? >
De voordelen van vinyl in je vloer >
Welke kosten komen er kijken bij het egaliseren van je vloer? >
Schilder je eigen meesterwerk: 3 tips om je eigen schilderij te maken >
4 tips voor je begint aan het verbouwen van een badkamer >

Terug naar overzicht >>