arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden
Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden

Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden

Kunststof is een veel gekozen materiaal voor woningen, mede door de duurzaamheid en de isolerende eigenschappen die het materiaal met zich meebrengt. Na het plaatsen van een kunststof kozijn in de woning is het wel van belang dat je het oppervlak zo goed mogelijk onderhoudt. Het onderhoud is een vereiste om de lange levensduur te behouden en te voorkomen dat invloeden van buitenaf toch schade aan kunnen brengen. Maar waar moet je dan allemaal aan denken bij het onderhouden van de kozijnen? Alles wat je kan doen, staat hieronder uitgelegd.

Regelmatig het oppervlak schoonmaken

Iedere dag komt er veel vuil op het oppervlak terecht. Kunststof kozijnen vereisen weinig onderhoud maar het is wel belangrijk om jouw kunststof kozijnen af en toe schoon te maken. Het is dan wel van belang dat je dit uitsluitend met water en een mild schoonmaakmiddel doet. Gebruik geen schuursponzen, omdat dit krassen achterlaat op jouw kozijn. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van jouw kozijnen dan aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat ieder kozijn er jarenlang weer als nieuw uitziet. Spoel alles ook grondig af. Droog maken hoeft niet. Dat doet de zon voor jou.

Rubbers en afdichtingen grondig controleren

Een goede afdichting is belangrijk om tocht geen kans te geven om binnen te komen. Ook wil je in de wintermaanden geen warmte verliezen, omdat dit voor een hoge energierekening zorgt en je geen aangename temperaturen krijgt in huis. Controleer de rubbers en afdichtingen daarom eens in de zoveel tijd en ontdek of er beschadigingen zitten. Als er een beschadiging zit, is het verstandig om gelijk voor vervanging te zorgen. Alleen dan houd je de goede isolatie. De rubbers en afdichtingen kan je ook regelmatig schoonmaken. Net als bij het kozijn zelf gebruik je hier ook een mild schoonmaakmiddel voor om extra beschadigingen te voorkomen.

De bewegende onderdelen smeren

De bewegende onderdelen smeren

Een kozijn kent verschillende bewegende onderdelen, die er samen voor zorgen dat je jouw raam kan openen en op slot kan zetten. Jaarlijks zijn deze bewegende onderdelen nodig om alles soepel te houden en niet voor problemen te zorgen. Je kan hiervoor een siliconenspray of een speciaal smeermiddel gebruiken. Piepen, kraken en het vastlopen van het kozijn zal niet meer voorkomen als je dit regelmatig uitvoert. En gebruik hier uiteraard geen scherpe voorwerpen voor als er iets vast zit. Dit kan niet alleen het hang- en sluitwerk beschadigen, maar ook de rest van het kozijn.

Zonwering en ventilatie

Als laatste kan je ervoor kiezen om zonwering en ventilatie te installeren. Langdurige blootstelling aan de zon kan na verloop van tijd voor een kleine verkleuring zorgen. Overweeg daarom om zonwering te plaatsen om de zon in de warmte maanden tegen te houden. Het geeft ook nog eens de mogelijkheid om de temperatuur in huis te regelen! Voldoende ventilatie in huis voorkomt condensatie. Vooral tijdens de vochtige weersomstandigheden is het van belang dat je jouw huis goed blijft ventileren. Dit voorkomt immers schimmelvorming. 


Reageer

Lees ook:

De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Een knusse woning: vijf tips voor het inrichten van je woning >
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden? >
Natuurlijke schoonheid: Houten loungeset voor buiten >
Welk type zonnepaneel is geschikt voor jou? >
Zwarte aluminium deuren >
3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken >
Maak van je woonhobby je beroep! >
5 tips hoe je jouw vloer weer als nieuw laat schijnen! >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Organiseer je garage optimaal met deze tips >
Het juiste internetabonnement kiezen: waar moet je op letten? >
Tips voor het uitkiezen van een nieuwe brievenbus >
Woning renoveren? Zo pak je het aan! >

Terug naar overzicht >>