arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » 3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken
3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken

3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken

Het dak is één van de belangrijkste onderdelen van je woning, want het beschermt je tegen het wisselende weer in Nederland. Ondanks dat een dak voornamelijk functioneel is, vinden veel mensen het ook belangrijk dat hij er mooi uitziet. Omdat niet iedereen weet hoe hij dit doet, geven wij je hier 3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken.

1. Kies een passende dakbedekking

De constructie van veel daken bestaat uit hout. Omdat dit materiaal gevoelig is voor onder meer vocht, wordt er eigenlijk altijd dakbedekking op aangebracht. De meeste mensen bedekken hun dak met dakpannen. Dit komt vooral doordat dakpannen relatief goedkoop zijn. Ze kunnen bovendien tegen zon, vorst en water, waardoor ze lange tijd meegaan. Daarnaast zijn er tegenwoordig allerlei verschillende soorten dakpannen, waardoor dit voor vrijwel iedere woning geschikte dakbedekking is.

Ondanks dat het dak van veel huizen in Nederland bedekt wordt met dakpannen, is dit zeker niet de enige dakbedekking waaruit je kunt kiezen. Zo worden de daken van sommige huizen ook bedekt met riet. Op het dak van moderne woningen zien we tegenwoordig zelfs metaal terug. Platte daken worden vaak met bitumen of EPDM bedekt.

2. Denk na over de afwatering

Denk na over de afwatering

Sommige mensen denken dat de uitstraling van een dak alleen bepaald wordt door de dakbedekking, maar dat is niet het geval. De afwatering speelt namelijk ook een rol, waardoor je hier ook over na moet denken. Je wilt immers dat het water dat op je dak valt wordt afgevoerd en niet langs de gevel naar beneden stroomt.

Voor een goede afwatering heb je in ieder geval dakgoten nodig. Doordat deze goten aan de rand van bevestigd worden, vangen ze alle water op dat op het dak valt. Sommige mensen denken dat iedere dakgoot hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende materialen. Vaak wordt er tussen een zinken of kunststof dakgoot gekozen. Baseer je keuze niet alleen op de uitstraling van beide materialen, maar kijk ook naar de levensduur, het onderhoud en de prijs. Naast dakgoten moet je bovendien aan de regenpijpen denken, zodat het water uit de dakgoot op een goede manier wordt afgevoerd.

3. Werk de randen af

Is de dakbedekking aangebracht en zijn de dakgoten en regenpijpen gemonteerd? Dan zie je vanaf de grond waarschijnlijk nog een deel van de constructie. Daarom wordt de dakrand vaak nog afgewerkt. Vroeger gebeurde dit veelal met hout, maar tegenwoordig kiezen mensen vaker voor kunststof. Dit materiaal verkleurt niet en neemt geen vocht op, waardoor het langer meegaat. Bovendien heeft kunststof minder onderhoud nodig dan hout. Daarbij komt dat kunststof dakranden in een groot aantal kleuren verkrijgbaar zijn. Hierdoor is er altijd een dakrand van kunststof te vinden die bij jouw woning past.


Reageer

Lees ook:

De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Een knusse woning: vijf tips voor het inrichten van je woning >
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden? >
Natuurlijke schoonheid: Houten loungeset voor buiten >
Welk type zonnepaneel is geschikt voor jou? >
Zwarte aluminium deuren >
Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden >
Maak van je woonhobby je beroep! >
5 tips hoe je jouw vloer weer als nieuw laat schijnen! >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Organiseer je garage optimaal met deze tips >
Het juiste internetabonnement kiezen: waar moet je op letten? >
Tips voor het uitkiezen van een nieuwe brievenbus >
Woning renoveren? Zo pak je het aan! >

Terug naar overzicht >>