arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zelf een steektrap inmeten
Zelf een steektrap inmeten

Zelf een steektrap inmeten

Een steektrap is een van de simpelste trappen. Het is namelijk een rechte trap zonder kwartslagen, bordessen of andere toevoegingen. Dit maakt de steektrap uitermate geschikt voor een bouwpakket, zodat je bespaart op de kosten van de trap en van de montage. Wist je dat bouwpakketten ook in verschillende houtsoorten te verkrijgen zijn? Veel voorkomend is dennenhout, beukenhout en eikenhout. Het hoeft dus niks af te doen aan de kwaliteit van je trap als je voor een bouwpakket kiest! Voor je deze gaat bestellen moet je natuurlijk de maten weten. Omdat deze trap vrij simpel is en waarschijnlijk in een eenvoudige situatie komt, kun je deze zelf inmeten. Welke maten heb je nodig om verder te zoeken? Dat lees je hier!

Trapgat:

Dit is de maat van het gat in het plafond waar de trap in/onder moet komen. In veel gevallen is het trapgat al gemaakt. Is dit niet zo, dan kun je eerst kijken naar de andere maten en je trapgat aanpassen op de trap.

Hoogte van de trap:

Dit is de hoogte van vloer tot vloer. Dus bijvoorbeeld gemeten vanaf de vloer op de eerste verdieping tot aan de vloer op de tweede verdieping.

De uitval van de trap:

Ofwel hoe ver komt de trap de kamer/gang in. Dit is de maat gemeten vanaf de muur tot het begin van de trap. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de trap helemaal niet tegen een muur komt. Dan kun je kijken waar de trap boven het trapgat raakt. Daar ga je recht naar beneden, want dat is het begin van je trap. Hoe ver kun je dan naar voren zodat je op een mooi punt de trap op kunt lopen. 

De uitval van de trap

Breedte van de trap:

Ook dit is natuurlijk belangrijk bij het kiezen van de trap. De breedte van de trap heeft invloed op het trapgat en andersom. De breedte van een trap spreekt natuurlijk voor zich. Het is de breedte van de treden plus de zijkanten en eventueel de leuning als deze op de buitenkant gemonteerd wordt. 

Van plan om een steektrap te bestellen? Bij Houtcompleet heb je ruime keuze uit verschillende steektrappen die als bouwpakket geleverd worden. Deze kan je eenvoudig zelf monteren.


Reageer

Lees ook:

Vloerisolatie? Kies voor Fermacell vloerelementen! >
Ruimte besparen met een tv beugel in plaats van tv meubel >
Je huis sneller schoonmaken? Met deze 4 tips lukt het! >
6 tips om je huis met huisdieren hygiënisch te houden >
Dit zijn de voordelen van een houtkachel in je huis >
Gazon onderhouden: lees deze tips >
Huizenjacht: ook buiten de Randstad een gevecht >
Hierom zijn een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering onmisbaar >
Je wasmachine aansluiten in vijf eenvoudige stappen >
Voordelen van een NEN2580 meting >
Woning kopen rond Winschoten? Dit is onze top 3: (klus)woningen voor €325.000 >
Planten stekken doe je met dit 4-stappen plan >
Bouwkundige keuring: wanneer is dit verstandig? >
Zo voorkom je dat ongewilde insecten je tuin overnemen >
Alles wat je moet weten over steektrappen >

Terug naar overzicht >>