arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Zelf een steektrap inmeten
Zelf een steektrap inmeten

Zelf een steektrap inmeten

Een steektrap is een van de simpelste trappen. Het is namelijk een rechte trap zonder kwartslagen, bordessen of andere toevoegingen. Dit maakt de steektrap uitermate geschikt voor een bouwpakket, zodat je bespaart op de kosten van de trap en van de montage. Wist je dat bouwpakketten ook in verschillende houtsoorten te verkrijgen zijn? Veel voorkomend is dennenhout, beukenhout en eikenhout. Het hoeft dus niks af te doen aan de kwaliteit van je trap als je voor een bouwpakket kiest! Voor je deze gaat bestellen moet je natuurlijk de maten weten. Omdat deze trap vrij simpel is en waarschijnlijk in een eenvoudige situatie komt, kun je deze zelf inmeten. Welke maten heb je nodig om verder te zoeken? Dat lees je hier!

Trapgat:

Dit is de maat van het gat in het plafond waar de trap in/onder moet komen. In veel gevallen is het trapgat al gemaakt. Is dit niet zo, dan kun je eerst kijken naar de andere maten en je trapgat aanpassen op de trap.

Hoogte van de trap:

Dit is de hoogte van vloer tot vloer. Dus bijvoorbeeld gemeten vanaf de vloer op de eerste verdieping tot aan de vloer op de tweede verdieping.

De uitval van de trap:

Ofwel hoe ver komt de trap de kamer/gang in. Dit is de maat gemeten vanaf de muur tot het begin van de trap. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de trap helemaal niet tegen een muur komt. Dan kun je kijken waar de trap boven het trapgat raakt. Daar ga je recht naar beneden, want dat is het begin van je trap. Hoe ver kun je dan naar voren zodat je op een mooi punt de trap op kunt lopen. 

De uitval van de trap

Breedte van de trap:

Ook dit is natuurlijk belangrijk bij het kiezen van de trap. De breedte van de trap heeft invloed op het trapgat en andersom. De breedte van een trap spreekt natuurlijk voor zich. Het is de breedte van de treden plus de zijkanten en eventueel de leuning als deze op de buitenkant gemonteerd wordt. 

Van plan om een steektrap te bestellen? Bij Houtcompleet heb je ruime keuze uit verschillende steektrappen die als bouwpakket geleverd worden. Deze kan je eenvoudig zelf monteren.


Reageer

Lees ook:

De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Een knusse woning: vijf tips voor het inrichten van je woning >
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden? >
Natuurlijke schoonheid: Houten loungeset voor buiten >
Welk type zonnepaneel is geschikt voor jou? >
Zwarte aluminium deuren >
Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden >
3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken >
Maak van je woonhobby je beroep! >
5 tips hoe je jouw vloer weer als nieuw laat schijnen! >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Organiseer je garage optimaal met deze tips >
Het juiste internetabonnement kiezen: waar moet je op letten? >
Tips voor het uitkiezen van een nieuwe brievenbus >

Terug naar overzicht >>