arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Gazon onderhouden: lees deze tips

Gazon onderhouden: lees deze tips

Als je een mooi gazon in de tuin hebt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het sleutelwoord voor een mooi groen grasveld is: onderhoud. Vandaag geven we 6 handige tips om jouw gazon in topconditie te houden. Als je eenmaal weet welke stappen je moet nemen, is het onderhoud helemaal niet zo lastig.

Tip 1. Verticuteer eens per jaar

Graswortels groeien het beste als ze kunnen ademen. Het is daarom belangrijk om mos en plantaardig afval te verwijderen. Dit doe je door het gras te verticuteren met een verticuteermachine of een speciale hark. Ongeveer eens per jaar (in het voorjaar of najaar) is voldoende. Verticuteren is namelijk een intensieve behandeling. Als je het vaker uitvoert, kan het gras juist beschadigen.

Tip 2. Investeer in een goede grasmaaier

Koop een grasmaaier van hoge kwaliteit zodat je er jaren plezier van kunt hebben én sneller klaar bent met maaien. Het bereik van de maaimessen is bij kwalitatieve automatische grasmaaiers vaak groter dan bij een goedkope variant. Ook kun je eenvoudig de maaihoogte instellen en kiezen voor een grotere opvangbak. Neem een kijkje op de website van Mastertools om alle opties te bekijken. Deze webshop is gespecialiseerd in (tuin)gereedschap en klusbenodigdheden van hoge kwaliteit.

Tip 3. Maai in verschillende richtingen

Als je altijd in dezelfde richting maait, gaan de grassprieten steeds platter liggen. Maai daarom iedere keer weer in een andere richting. Zo blijven de grassprieten rechtop staan en oogt het gras voller.

Tip 4. Gebruik altijd hetzelfde graszaad

Na het verwijderen van mos kunnen er kale plekken ontstaan in het gazon. Dit kun je eenvoudig oplossen door deze stukken te zaaien en goed te bevochtigen. Gebruik hiervoor hetzelfde soort graszaad als bij de aanleg van je gazon. Zo ontstaan er geen duidelijke kleurverschillen en vorm het gazon weer een prachtig geheel.

Tip 5. Strooi kalk op je gazon

Het is belangrijk dat de bodem een goede pH-waarde heeft. Als deze zuurgraad te laag ligt, kunnen de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Check de conditie van de bodem met een speciale pH-bodemtest en verhoog de waarde door kalk op je gazon te strooien. Doe dit eens per jaar, bij voorkeur in de lente.

Tip 6. Bemest het gazon

Stimuleer de groei van het gras door het gazon te bemesten. Organisch mesten kun je het beste doen in maart of april. De voedingsstoffen komen langzaam vrij, worden geleidelijk (bij een goede pH-waarde) opgenomen en zorgen in de zomer voor een prachtig gazon. Voor een optimaal effect herhaal je het proces in juni/juli en in september/oktober.


Reageer

Lees ook:

Wat te doen als een oudere valt? >
Plaats snel een goede schutting >
Zorg voor een mooi geheel met verlichting >
Zo koop je kinderbestendig servies >
De voordelen van kunststof gevelbekleding ten opzichte van hout >
Elektronisch materieel van goede kwaliteit >
De belangrijkste tuinhuis trends van dit moment >
Plat dak in de stad? Maak een tuindak! >
De voordelen van een inloopdouche >
5 tips voor het installeren van laminaat >
Ben jij op zoek naar een mooie woning in Enschede? >
Wil jij houten of ijzeren erfafscheidingen in je tuin? >
6 stappen voor het schilderen van je trap >
3 tips om je houten tuinmeubilair te onderhouden >
Houten wandpaneel dat ook zorgt voor een unieke uitstraling >

Terug naar overzicht >>