arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Lentekriebels: de terugkomst van vliegende insecten
Lentekriebels: de terugkomst van vliegende insecten

Lentekriebels: de terugkomst van vliegende insecten

We zien steeds vaker de zon tevoorschijn komen vanachter de wolken, groene bladeren verschijnen aan de bomen en bossen en de eerste bloembollen schieten uit de grond. De lente is officieel begonnen en daar wil je natuurlijk volop van genieten. We zitten vaker in de tuin, gaan er vaker op uit en openen onze ramen en deuren sneller om frisse lucht binnen te laten. Naast frisse lucht, laten we daarmee ook insecten binnen, helemaal de vliegende insecten die niet alleen vervelend en storend zijn, maar soms ook gevaarlijk kunnen zijn. Welke insecten je kunt verwachten en wat je hiertegen kunt doen, leggen we in deze blog aan je uit.

Wespen

Veel mensen schrikken toch wanneer ze een wesp in huis tegenkomen. Ze zijn namelijk wat agressiever dan bijen en ze steken ook sneller. In sommige gevallen, bij een allergie, kunnen steken zelfs leiden tot anafylactische shock. Je wilt deze dan ook het liefst ver uit de buurt houden. Wespen kunnen een nest bouwen in of rondom je woning. Gaten en kieren in muren en daken kunnen wespen de kans geven om hier een nest te bouwen. Ook een afvoer waar het water in stilstaat, is voor wespen een geschikte plek om te bouwen. Check daarom je woning en laat gaten en kieren repareren om nesten te voorkomen. Heb je een wespennest? Laat deze dan door plaagdierbestrijding weghalen. Doe dit niet zelf, je wilt niet het risico lopen om veelvoudig gestoken te worden.

Bijen

Bijen

Bijen kunnen nesten bouwen op dezelfde plekken als wespen. Het verschil is dat je deze niet zomaar zelf mag vernietigen. Je kunt hiervoor ook geen plaagdierbestrijding inschakelen, bijen zijn in Nederland namelijk beschermd en nesten mogen dus niet vernietigd worden. Wat je wel kunt doen is contact opnemen met een (lokale) imker. Imkers kunnen de bijennesten namelijk voor je verplaatsen. Hierdoor zul jij geen last meer hebben van het nest en krijgen de bijen een veiligere plek voor hun nest, zo wint iedereen!

Kevers

Er zijn meer dan genoeg kevers die je tegenkomt in de lente en zomer. Van houtkevers die uit het hout voor in de kachel kruipen tot broodkevers die je tegen kunt komen in zetmeel houdende producten zoals je brood, kattenvoer en macaroni. Wanneer je hier een grote voorraad van hebt, zoals bijvoorbeeld een boer, dan kun je begassing inzetten om een plaag te bestrijden. In je woning, is dit wat lastiger, maar is de oplossing een stuk gemakkelijker. Zorg voor een schone woning om het voor kevers minder aantrekkelijk te maken en verwijder voorwerpen waar de kevers in zitten uit je woning zodra je ze tegen komt.


Reageer

Lees ook:

De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Een knusse woning: vijf tips voor het inrichten van je woning >
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden? >
Natuurlijke schoonheid: Houten loungeset voor buiten >
Welk type zonnepaneel is geschikt voor jou? >
Zwarte aluminium deuren >
Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden >
3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken >
Maak van je woonhobby je beroep! >
5 tips hoe je jouw vloer weer als nieuw laat schijnen! >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Organiseer je garage optimaal met deze tips >
Het juiste internetabonnement kiezen: waar moet je op letten? >
Tips voor het uitkiezen van een nieuwe brievenbus >

Terug naar overzicht >>