arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Je zou ze bijna over het hoofd zien: de plinten
Je zou ze bijna over het hoofd zien de plinten

Je zou ze bijna over het hoofd zien: de plinten

De plinten die zich op de muur bevinden. Er zijn maar een paar momenten waarop je er echt oog voor hebt. Vaak is dat wanneer je een woning betrekt, en je de plinten vervangt of in een andere kleur verft. Ook wanneer je een nieuwe vloer legt moet je vaak opeens weer met de plinten in de weer, net als wanneer je met de muur aan de slag gaat. Maar hoe belangrijk zijn die latjes langs je muur nu eigenlijk?

Hoe houd je je muur heel?

Plinten lijken in veel gevallen niet echt een duidelijke functie te hebben. Ze zitten onderaan een muur bevestigd, en doen verder niet zo gek veel. Zou het geen goed idee zijn om ze gewoon weg te halen? Zou iemand het merken, en zou je er last van hebben als ze er niet meer waren?

Het antwoord op deze vragen luidt waarschijnlijk ‘ja’. Plinten hebben namelijk, al zien we dat gemakkelijk over het oog, een duidelijke functie. Ze beschermen de onderkant van je muur. Een kast zo dicht op je muur zetten dat hij beschadigd kan raken? Of je stoel net iets te ver naar achter zetten, zodat hij tegen de muur aan klapt? Plinten voorkomen het, en vormen zo een soort lage buffer voor je muur.

Ook worden met name overzetplinten vaak gebruikt om kabels netjes weg te werken. Overzetplinten zijn vrij grote plinten die je over bestaande plinten heen aan kan brengen. Dat gaat een stuk sneller dan de oude plinten verwijderen en opnieuw beginnen. Kies je voor een overzetplint met een geul voor kabels, dan kun je deze er meteen netjes achter wegwerken. Dat scheelt weer losse kabels of lelijke kabelgoten in je kamer.

De overgang tussen vloer en muur

De overgang tussen vloer en muur

Naast bescherming hebben plinten ook een decoratieve functie. Zij vormen de overgang tussen de muur en een vloer, en je kunt ze om die reden op verschillende manieren gebruiken.

Je kan, en dat doen veel mensen, kiezen voor plinten die dezelfde tint hebben als de vloer. Zo gaan zij als het ware bij de vloer horen. Er zijn volop goedkope plinten te koop waar je je vloer netjes mee kan afwerken. Let wel op dat het soms lastig kan zijn om een plint in precies dezelfde kleur als je vloer te vinden.

Je kan er ook juist voor kiezen om de plint de kleur van de muur te geven, en hierdoor minder op te laten vallen. Of maak ze echt een los onderdeel van je huis, en ga voor plinten die juist een andere kleur hebben dan je vloer en muur. Als deze allebei licht van kleur zijn, bijvoorbeeld lichtgrijs en wit, kan het heel mooi zijn om donkergrijze plinten te plaatsen als contrast.


Reageer

Lees ook:

Dit zijn de voordelen van een boxspring bed >
Dit zijn de 5 populairste soorten tafels >
Alle voordelen van een tv beugel >
Brand voorkomen in huis: praktische en eenvoudige tips >
Alle voordelen van vloerisolatie >
Hoe kun je geld besparen bij een huis kopen? >
Hoe wordt zout gewonnen en hoe wordt het verwerkt tot strooizout? >
Een grote tuin inrichten: 7 handige tips >
Dit zijn de mooiste vloeren in de keuken >
4 redenen waarom jij zo snel mogelijk zonnepanelen wilt >
Tips voor een licht thuiskantoor: verlichting en daglicht >
5 tips voor het bloemschikken van een mooie bos bloemen >
7x dit zijn de beste manieren om interieur inspiratie op te doen >
De voordelen van een inground trampoline >
Dit zijn de mooiste kleuren voor een vintage kast in huis >

Terug naar overzicht >>