arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Hoe kies je de beste beglazingskit?
Hoe kies je de beste beglazingskit

Hoe kies je de beste beglazingskit?

In een woning heb je soms dingen te kitten, maar het kiezen van de juiste beglazingskit lijkt in eerste instantie een redelijke uitdaging. Er zijn natuurlijk meerdere factoren die mee spelen bij het maken van de keuze. Zo kun je jezelf afvragen of de beglazingskit overschilderbaar moet zijn, of de beglazingskit buiten ook goed toe te passen is, of zelfs uit welke grondstoffen een beglazingskit bestaat. Ontdek hoe het zit met beglazingskit, zodat jij straks de juiste keuze kan maken!

Waar wordt beglazingskit voor gebruikt?

Je verwacht het misschien niet, maar beglazingskit is een veelzijdig product dat in verschillende situaties van pas kan komen. Meestal wordt het gebruikt voor het afdichten van glas in houten kozijnen. Hiernaast hebben sommige beglazingskitten ook de nodige eigenschappen om bijvoorbeeld plinten af te kitten en dilatatievoegen buiten te dichten. Daarnaast is beglazingskit ook te gebruiken bij vloeraansluitingen en kozijnaansluitingen. 

Beglazingskitten zijn, afhankelijk van het type, geschikt voor gelaagd glas, enkelglas, isolatieglas, inbraakwerend glas en zelfreinigend glas in je woning. Beglazingskit kan tot slot ook gebruikt worden voor het afdichten van dilatatie- en aansluitvoegen, maar dit wordt niet heel veel gedaan. Kortom, beglazingskit is een handige oplossing voor verschillende afdichting mogelijkheden op diverse materialen.

Kun je beglazingskit overschilderen?

Beglazingskit kun je zeker overschilderen! Nou ja, alle veel voorkomende beglazingskitten wel. De meeste bekende beglazingskitten zijn juist speciaal ontwikkeld om overschilderd te kunnen worden. De meeste beglazingskitten zijn namelijk op basis van polymeer. Dit zorgt ervoor dat ze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld siliconenkit, uitstekend te overschilderen zijn. 

Wanneer je het esthetisch mooier vindt dat de kit ook overschilderd wordt, kun je dus het beste kiezen voor een beglazingskit op polymeerbasis.

Verschillende kleuren beglazingskit

De meeste beglazingskitten zijn dus goed te overschilderen. Dit hoeft echter niet (direct)! Beglazingskitten zijn verkrijgbaar in een aantal bijpassende kleuren zodat deze, ook wanneer je nog niet gaat overschilderen, een mooi esthetisch uiterlijk hebben. 

Beglazingskit is verkrijgbaar in een aantal standaard kleuren. Uiteindelijk heb je zelf een voorkeur, maar in het algemeen wordt een kleur om een bepaalde reden gekozen. Je leest ze hieronder:

Wit
Witte beglazingskit is een populaire keuze. Vooral bij ramen en kozijnen met een witte of lichte afwerking. Het zorgt voor een schone en naadloze uitstraling, waardoor het ideaal is voor moderne en minimalistische ontwerpen.

Grijs of bruin
Deze tinten worden vaak gebruikt om beglazingskit overeen te laten komen met de kleur van houten kozijnen. Grijs past goed bij grijze of metalen afwerkingen en wordt soms gekozen voor een industriële uitstraling. Bruin wordt vaak gebruikt in traditionele en landelijke bouwstijlen.

Zwart
Zwarte beglazingskit wordt steeds populairder. Het biedt vaak een opvallend contrast en kan een groot effect hebben op de algehele uitstraling van de beglazing.

Dit is hoe je beglazingskit aan moet brengen

Het kitten van glas kan zowel door professionals worden uitgevoerd als door doe-het-zelvers met de juiste voorbereiding. In deze context richten we ons specifiek op typische huishoudelijke situaties, zoals het kitten van glas in raamkozijnen of deuren. Met deze stappen en wat geduld kun je zelf beglazingskit aanbrengen en zorgen voor een goede afdichting rondom glas in jouw huis.

  1. Voegbreedte controleren: Begin met het controleren van de voegbreedte. Voor optimale resultaten moet deze voeg minimaal 4 mm breed en 6 mm diep zijn.
  2. Voorbereiden van de voeg: Bereid de voeg voor door eventuele oude kit te verwijderen. Zorg ervoor dat de voeg droog, schoon en vrij van vuil en vet is. Hiervoor kun je een speciale reiniger gebruiken. Breng tape aan om de omringende gebieden te beschermen.
  3. Kitspuit klaarmaken: Open de kitspuit met het daarvoor bestemde mes. Bevestig de tuit en snijd deze niet te schuin af, zodat deze past bij de breedte van de voeg.
  4. Kit aanbrengen: Breng de beglazingskit aan door deze in de voeg te drukken, niet er bovenop te leggen. Zorg ervoor dat je de volledige omtrek van het raam of de beglazing kit.
  5. Kit afstrijken: Gebruik afwerkzeep en speciaal kitgereedschap om de kit glad te strijken. Afwerkzeep voorkomt dat de kit blijft plakken waar dat niet de bedoeling is.

Conclusie 

In de zoektocht naar de beste beglazingskit zijn verschillende factoren van belang. Deze omvatten de geschiktheid voor diverse toepassingen, overschilderbaarheid en kleurvariaties. Beglazingskit heeft een brede reikwijdte, met toepassingen variërend van glasafdichting tot plinten kitten en buitengebruik. Veel beglazingskitten zijn geschikt voor diverse glassoorten, terwijl de mogelijkheid tot overschilderen afhankelijk is van het kittype. Verschillende kleuren beglazingskit bieden esthetische opties, zoals wit voor moderne ontwerpen, grijs of bruin voor houtafwerking, en zwart voor opvallend contrast. 

Ten slotte, voor wie beglazingskit zelf wil aanbrengen, zijn stappen als voegvoorbereiding, kitspuit gebruik en gladstrijken cruciaal. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de juiste beglazingskit selecteren en succesvol toepassen in huiselijke situaties.


Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >

Terug naar overzicht >>