arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Een kapot slot zelf repareren of een slotenmaker inschakelen?
Een kapot slot zelf repareren of een slotenmaker inschakelen?

Een kapot slot zelf repareren of een slotenmaker inschakelen?

Deursloten zijn niet geproduceerd om eeuwig gebruikt te kunnen worden. Alle sloten gaan een keer kapot, ze moeten dan dus vervangen of gerepareerd worden. Je hebt in dit geval twee opties: of je gaat zelf aan de slag om het slot te fixen of je belt een professional. Sommige slotreparaties kun je inderdaad succesvol zelf uitvoeren als je een beetje handig bent, in andere situaties kun je toch echt beter een slotenmaker inschakelen. Je weet dan zeker dat je slot goed werkt en veilig is.

Defecte slotbout

De kans is groot dat er mechanisch iets mis is met de onderdelen van je slot als de sleutel en knop draaien, maar het slot alsnog niet werkt. Ouderdom kan hiervoor zorgen, net als slijtage of een beschadiging. Wat dan ook de oorzaak is, een mechanisch probleem betekent dat het slot moet worden gerepareerd of vervangen. In principe kun je hiervoor naar de bouwmarkt gaan om een vervangend slot te kopen, maar je kunt dit klusje ook laten uitvoeren door een gespecialiseerde slotenmaker.

Geblokkeerd slot

Geblokkeerd slot

Is je slot kapot? De kans is groot dat dit te maken heeft met een blokkade. Hierbij kun je de sleutel in het slot steken, maar het niet draaien. Met wat preventief onderhoud kan dit probleem normaliter voorkomen worden, maar als het eenmaal te laat is, kan het lastig opgelost worden. Het slot kan namelijk nog meer schade oplopen als je de sleutel geforceerd draait. In het ergste geval breekt de sleutel zelfs af. Met perslucht en een penetrerende olie kun je dit probleem echter oplossen, al kun je hiervoor uiteraard ook een slotenmaker inhuren.

Inbraak

Is er in je huis ingebroken? Het kan dan maar zo dat je slot gemanipuleerd is door de inbrekers zodat ze binnen konden komen. Je slot is dan dus beschadigd en is daardoor niet langer veilig. Je doet er goed aan om dan een professional te contacteren, een slotenmaker kan je sloten en algemene huisbeveiliging checken. Ook kan hij/zij de sloten repareren en/of vervangen als dit nodig blijkt te zijn.

Bevroren slot

De kans bestaat dat je sloten vastvriezen in de winter. Gelukkig kun je dit probleem gemakkelijk zelf oplossen met behulp van deze tactieken:

  • Verwarm de sleutel door het in een pan met heet water te leggen. Trek handschoenen aan en steek de sleutel in het slot, het ijs smelt dan waarschijnlijk.
  • Gebruik een haardroger om het ijs te ontdooien.
  • Gebruik een spuitbus met ontdooimiddel.

Reageer

Lees ook:

Het verhogen van comfort in huis >
Hoe kies je de beste beglazingskit? >
De 5 grootste misverstanden over vloerisolatie >
Waarom is de code van je Velux dakraam belangrijk? >
Wanneer is het tijd om jouw garagedeur te vervangen? 5 vragen >
Beleef een fantastisch ontwerp en verminder het galmen, nu bij ARBA Wood >
5 ideeën om je huis meer een thuis te maken! >
Appartement aan expats verhuren? Tips voor tevreden bewoners! >
Welke verzekering heb je nodig voor je eerste woning? >
Drie innovaties om te omarmen; dit zijn ze! >
Een lichtpuntje in huis Het verhaal van een familie en hun VELUX dakraam >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Serre-uitbreidingen voor bestaande woningen >
De voordelen van op maat gemaakte spiegels >
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden? >

Terug naar overzicht >>