arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Dekt je inboedelverzekering schade aan je smartphone?
Dekt je inboedelverzekering schade aan je smartphone

Dekt je inboedelverzekering schade aan je smartphone?

Als er iets is waar we heden ten dage stress van krijgen, is het als onze trouwe en geliefde smartphone valt en kapotgaat of gestolen wordt. Je kunt dan je verlies nemen en meteen een nieuwe bestellen, zoals de inmiddels zeer betaalbare iPhone SE of andere wat oudere high-end toestellen die nog steeds uitstekend meekunnen. Maar het is ook de moeite waard om uit te zoeken of de schade aan jouw smartphone gedekt is door je inboedelverzekering, zodat je niet zelf voor alle kosten hoeft op te draaien.

Gewone schade of allriskschade

Niet alle schade die in huis kan ontstaan aan je smartphone wordt hetzelfde bekeken door verzekeraars. De belangrijkste distinctie daarbij is de schuldvraag. Is de schade buiten jouw schuld om ontstaan, bijvoorbeeld door een inbraak, brand of overstroming? Dan wordt dit gezien als ‘gewone’ inboedelschade en kun je doorgaans op een vergoeding rekenen vanuit de inboedelverzekering. Ontstaat de schade echter door eigen schuld, omdat je de telefoon bijvoorbeeld hebt laten vallen, dan ziet een verzekeraar dit als ‘allriskschade’. Niet elke verzekeraar biedt deze allriskdekking als onderdeel van de gewone inboedelverzekering. In dat geval zou je een aanvullende verzekering nodig hebben voor allriskdekking. Dit verschilt per verzekeraar.

Eigen risico

Als jouw inboedelverzekering wel schade aan je smartphone dekt, kan het wel zo zijn dat er sprake is van een hoger eigen risico. Zo kan het zijn dat je tot 250 euro eigen risico betaalt. Alleen de waarde van het toestel boven die 250 euro wordt dan vergoed. Dat is natuurlijk vervelend, maar er is helaas ook een hele begrijpelijke reden voor. In het verleden hebben veel mensen op deze manier fraude gepleegd, door te doen alsof schade aan de telefoon in huis ontstaan is wanneer dit niet het geval is. Het is immers een makkelijke manier om aan budget voor een nieuwe telefoon te komen. Raadpleeg daarom de polisvoorwaarden van je eigen inboedelverzekering om te weten welk eigen risico er gehanteerd wordt.

Inboedelverzekering schade aan je smartphone

Voldoende waarde verzekeren

Een belangrijke kink in de kabel bij het ontvangen van een vergoeding vanuit de inboedelverzekering, is de verzekerde waarde van je inboedel. Hier maak je bij het afsluiten van de verzekering een inschatting van. Mede op basis daarvan wordt je maandelijkse premie bepaald. Is jouw inboedel echter duidelijk meer waard dan de verzekerde waarde, dan ben je onderverzekerd en kan de verzekeraar daar een probleem van maken wanneer je schade declareert. Het gevolg kan zijn dat je alsnog geen vergoeding of een lagere vergoeding krijgt.

Schade buiten de deur

Schade die buiten de deur ontstaat, of dit nu diefstal of beschadigingen betreft, valt niet onder de inboedelverzekering. Dat is ook logisch, want alles zou alles wat bijvoorbeeld buiten de deur gestolen wordt onder diezelfde inboedelverzekering moeten vallen. Om schade die buiten de deur ontstaat aan je smartphone te dekken, heb je dan ook een telefoonverzekering nodig. Ook bij verzekering wordt een eigen risico gehanteerd. Het is aan jou zelf om af te wegen of de maandelijkse kosten daarvan opwegen tegen de baten.


Reageer

Lees ook:

Zo voorkom je dat ongewilde insecten je tuin overnemen >
Alles wat je moet weten over steektrappen >
Met deze artikelen maak je het thuiswerken zo comfortabel mogelijk >
Nieuwe lampenkap kopen: hier moet je op letten >
Hoe leef ik zo duurzaam mogelijk? >
Deze groene vrienden gaan het verschil maken in jouw woonkamer >
Kamerplanten verzorgen: hanteer deze basisregels! >
Hoe kun je milieuverantwoord verbouwen? >
4 slimme tips voor het bewaren van spullen met emotionele waarde >
5 tips voor het optimaal gebruiken van je radiator >
Inspiratie voor meer ledverlichting in het interieur >
5 tips voor een fris huis >
6 handige tips voor een soepele verhuisdag zonder stress! >
Waarom kiezen voor een PVC vloer? >
Hoe zorg je voor meer natuurlijk licht in huis? >

Terug naar overzicht >>