arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden?
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden?

De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden?

Heb je een lekkere openhaard in jouw huis en wil je deze goed onderhouden? Dan moet je jouw schoorsteenvegen op het juiste moment. Jouw gezellige openhaard kan namelijk erg vies worden als je deze vaak gebruikt. Na verloop van tijd merk je dat de rook meer in de woning blijft hangen, waardoor je minder goed geniet van jouw haardvuur. Maar waarom moet je de schoorsteen dan echt onderhouden? En moet dit per se met een professional of kan je de werkzaamheden ook zelf uitvoeren? Na het lezen van onderstaande informatie kan je de beste keuze maken.

De problemen van slecht onderhoud

Als eerste de vraag waarom je jouw schoorsteen zou moeten vegen. Als je hout of andere brandstoffen verbrandt in de open haard, ontstaan er roet en creosoot. Het zijn substanties die zich hechten aan de oppervlakten van de schoorsteen. Naarmate er meer ontstaat, kan het zorgen voor verstoppingen en andere problemen. De verstoppingen zorgen voornamelijk voor een slechte luchtkwaliteit. Dit levert weer gezondheidsproblemen op. Daarnaast krijg je te maken met brandgevaar. Een dikke laag creosoot is ontvlambaar. Als laatste heb je ook nog te maken met een mindere efficiëntie, waardoor de warmte niet meer ontstaat met de minimale brandstof.

De reden voor een professional

De reden voor een professional

Maar waarom schakel je dan een professional in voor het onderhoud? De professionele schoorsteenveger kosten kunnen hoog zijn, maar je krijgt wel een grondige schoonmaak. Hiervoor bekijkt de professional eerst wat de stand van zaken is. Van hieruit is een behandelplan mogelijk en gaan de werkzaamheden van start. De detectie van problemen is dan ook mogelijk. Als er schade aan het oppervlak is, moet dit immers ook opgelost worden. Dit zal je zelf vaak niet zien, wat dus een van de voordelen is van de professional. Voordat je het weet, kan je een goed werkende schoorsteen hebben.

Een flinke tijdsbesparing en meer veiligheid

Een ander groot voordeel van het inschakelen van een professional is dat je veel tijd kan besparen. Het schoorsteenvegen is niet eenvoudig en er is veel inspanning voor nodig. De kennis die om de hoek komt kijken is vaak niet voor jou weggelegd. Of anders duurt het veel langer om de werkzaamheden uit te voeren. Je weet dus zeker dat het goed gebeurt als de professional voor je aan de slag gaat. Tevens kan er ook meer veiligheid bij komen als de professional met jouw schoorsteen begint.

De werkzaamheden zelf uitvoeren

Maar kan je de werkzaamheden dan helemaal niet zelf uitvoeren? Er komt veel kijken bij de schoonmaak, maar het is niet helemaal onmogelijk om de werkzaamheden in eigen handen te houden. Hiervoor moet je wel de juiste gereedschappen aanschaffen. Heb je hier het budget wel voor? Ook is het aan te raden om tutorials te kijken voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Je voorkomt dat je iets over het hoofd ziet en alsnog geen veiligheid hebt tijdens het gebruik van jouw openhaard. Maak dus de beste keuze voor jouw situatie en zorg voor een goed eindresultaat. 


Reageer

Lees ook:

Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Een knusse woning: vijf tips voor het inrichten van je woning >
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden? >
Natuurlijke schoonheid: Houten loungeset voor buiten >
Welk type zonnepaneel is geschikt voor jou? >
Zwarte aluminium deuren >
Zo kan je jouw kunststof kozijn onderhouden >
3 tips om je dak goed, mooi en strak af te werken >
Maak van je woonhobby je beroep! >
5 tips hoe je jouw vloer weer als nieuw laat schijnen! >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Organiseer je garage optimaal met deze tips >
Het juiste internetabonnement kiezen: waar moet je op letten? >
Tips voor het uitkiezen van een nieuwe brievenbus >
Woning renoveren? Zo pak je het aan! >

Terug naar overzicht >>