arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden?
De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden?

De schoorsteen vegen: zelf doen of uitbesteden?

Heb je een lekkere openhaard in jouw huis en wil je deze goed onderhouden? Dan moet je jouw schoorsteenvegen op het juiste moment. Jouw gezellige openhaard kan namelijk erg vies worden als je deze vaak gebruikt. Na verloop van tijd merk je dat de rook meer in de woning blijft hangen, waardoor je minder goed geniet van jouw haardvuur. Maar waarom moet je de schoorsteen dan echt onderhouden? En moet dit per se met een professional of kan je de werkzaamheden ook zelf uitvoeren? Na het lezen van onderstaande informatie kan je de beste keuze maken.

De problemen van slecht onderhoud

Als eerste de vraag waarom je jouw schoorsteen zou moeten vegen. Als je hout of andere brandstoffen verbrandt in de open haard, ontstaan er roet en creosoot. Het zijn substanties die zich hechten aan de oppervlakten van de schoorsteen. Naarmate er meer ontstaat, kan het zorgen voor verstoppingen en andere problemen. De verstoppingen zorgen voornamelijk voor een slechte luchtkwaliteit. Dit levert weer gezondheidsproblemen op. Daarnaast krijg je te maken met brandgevaar. Een dikke laag creosoot is ontvlambaar. Als laatste heb je ook nog te maken met een mindere efficiëntie, waardoor de warmte niet meer ontstaat met de minimale brandstof.

De reden voor een professional

De reden voor een professional

Maar waarom schakel je dan een professional in voor het onderhoud? De professionele schoorsteenveger kosten kunnen hoog zijn, maar je krijgt wel een grondige schoonmaak. Hiervoor bekijkt de professional eerst wat de stand van zaken is. Van hieruit is een behandelplan mogelijk en gaan de werkzaamheden van start. De detectie van problemen is dan ook mogelijk. Als er schade aan het oppervlak is, moet dit immers ook opgelost worden. Dit zal je zelf vaak niet zien, wat dus een van de voordelen is van de professional. Voordat je het weet, kan je een goed werkende schoorsteen hebben.

Een flinke tijdsbesparing en meer veiligheid

Een ander groot voordeel van het inschakelen van een professional is dat je veel tijd kan besparen. Het schoorsteenvegen is niet eenvoudig en er is veel inspanning voor nodig. De kennis die om de hoek komt kijken is vaak niet voor jou weggelegd. Of anders duurt het veel langer om de werkzaamheden uit te voeren. Je weet dus zeker dat het goed gebeurt als de professional voor je aan de slag gaat. Tevens kan er ook meer veiligheid bij komen als de professional met jouw schoorsteen begint.

De werkzaamheden zelf uitvoeren

Maar kan je de werkzaamheden dan helemaal niet zelf uitvoeren? Er komt veel kijken bij de schoonmaak, maar het is niet helemaal onmogelijk om de werkzaamheden in eigen handen te houden. Hiervoor moet je wel de juiste gereedschappen aanschaffen. Heb je hier het budget wel voor? Ook is het aan te raden om tutorials te kijken voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Je voorkomt dat je iets over het hoofd ziet en alsnog geen veiligheid hebt tijdens het gebruik van jouw openhaard. Maak dus de beste keuze voor jouw situatie en zorg voor een goed eindresultaat. 


Reageer

Lees ook:

Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >
Verkopen van een huis >
Het belang van onderhoud na een eenmalige grondige schoonmaak >
Kies de perfecte voordeur voor je nieuwe huis >
Tips om meer opbergruimte te krijgen in huis >
Tips bij het kopen van een nieuwe bank >
Ontdek de voordelen van draadloze verlichting >
5 toekomstbestendige keuzes voor je woning >
Hoe technologie de wereld van interieurontwerp verandert >
Inspiratie voor een functioneel en stijlvol bureau >
Maak je tuin compleet met een leuk tuinhuisje >
De opkomst van de aluminium veranda >

Terug naar overzicht >>