arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Alles wat je moet weten over steektrappen
Steektrappen

Alles wat je moet weten over steektrappen

Er zijn vele verschillende soorten trappen. Bij elk huis een andere situatie en dus een andere trap. Een van de meest bekende trappen is een steektrap. Maar wat is een steektrap eigenlijk, wat zijn de voordelen en wanneer gebruik je een steektrap? Na het lezen van deze blog weet je alles over steektrappen. 

Wat is een steektrap

Een steektrap is niks meer dan een rechte trap. Bestaande uit twee zijkanten en over het algemeen 12 tot 14 treden. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de hoogte van de trap. Elke rechte trap is huis is dus eigenlijk een steektrap. Toch wordt in de volksmond de benaming steektrap vaak gebruikt als de trap steiler is. Dat is dan een molenaarstrap, deze valt onder de steektrappen en is wat steiler. 

Soorten steektrappen

Soorten steektrappen

Steektrappen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je open steektrappen en dichte steektrappen. Ook zijn ze vaak in verschillende houtsoorten te verkrijgen. De meest voorkomende houtsoorten zijn dennen/vuren, beuken en eiken. Elke houtsoort heeft zijn eigen uitstraling en levensduur. 

Zoals eerder al genoemd hebben steektrappen ook verschillende hellingshoeken. De meeste rechte trappen die worden gebruikt voor de verbinding van verschillende verdiepingen hebben een hellingshoek tussen de 40 en 45 graden. Dit zorgt voor een prettig beloopbare trap. 

Omdat er dus niet in elk huis plek is voor een luie trap zijn er ook steilere trappen. Dit wordt dan meestal een molenaarstrap genoemd. Die hebben veel verschillende hellinghoeken, maar altijd boven de 50 graden. 

Voordelen van een steektrap

De steektrap is een relatief makkelijke manier om verdiepingen aan elkaar te verbinden. Ook naar een vide of hoogslaper wordt vaak een steektrap gebruikt. De makkelijkste manier op je te verplaatsen is tenslotte rechtdoor. 

Een ander voordeel van een steektrap is dat het een eenvoudige trap is om zelf te monteren. Een bouwpakkettrap is voor een steektrap dus helemaal geen gek idee. Met de steektrappen van Houtcompleet.nl hoef je de trap enkel nog te behandelen, monteren en bevestigen. Dit is met behulp van de montagehandleiding een klus die je met een beetje ervaring makkelijk kunt klaren. Het voordeel van zo’n bouwpakket steektrap is dat de prijs in verhouding met maatwerk een stuk voordeliger uitkomt. 

Het laatste voordeel is dat een steektrap een veilige manier is om je te verplaatsen. Vaak wordt de steektrap geleverd met een leuning aan een of beide kanten. Dit zorgt voor extra veiligheid zodat ook de kleintjes de trap makkelijk op en af kunnen!


Reageer

Lees ook:

Airconditioning van goede kwaliteit >
Wat zijn de voordelen van rolluiken? >
Terracotta in je interieur: 6 leuke ideeën! >
Unieke hoge tafels >
Verhuizen? Vergeet niet je energie hierop te focussen! >
Druk behang op je muren? Zó voorkom je een te rommelige look >
Je huis opgeruimd houden met kids: zó pak je het slim aan! >
Zo kies en stijl je de perfecte wandtafel >
Wat kun je meteen wegdoen als je gaat minimaliseren in huis? >
Populaire tegels in 2021 >
Waarom kiezen voor satijnen beddengoed? Ontdek alle 6 voordelen! >
3x Woonaccessoires om jouw leven gemakkelijker te maken >
Raamfolie kopen? De voordelen op rij >
Uit eten met je date…maar dan thuis! >
Zo maak je je huis milieuvriendelijker en duurzamer >

Terug naar overzicht >>