Maak van je woonhobby je beroep!
Nederland staat bekend om het kwalitatief goede onderwijs. Omdat er veel eisen worden gesteld aan leerkrachten. Maar ook omdat een van de belangrijkste basisprincipes ‘gelijke kansen voor iedereen’ is. Dit is uiteraard een zeer positief grondbeginsel. Maar het kan jongeren ook keuzestress geven. Op de middelbare school liggen alle opties open, maar moet wel al een bepaalde studierichting gekozen worden voor het toekomstige beroep. En niet iedere leerling weet al wat hij of zij later wil gaan doen. Bovendien ontdekken ook genoeg mensen op latere leeftijd pas echt waar hun interesses liggen. Gelukkig kun je je dan alsnog laten omscholen.
Weer plezier in je werk door omscholing
Sommige mensen weten al op jonge leeftijd precies wat voor beroep ze later willen gaan uitoefenen. En zodra ze dat dan zijn geworden, blijven ze dat ook met veel plezier hun hele leven doen. Bij een veel grotere groep mensen is de realiteit anders. Zij weten op jonge leeftijd nog niet precies wat hun passie is. Vaak kiezen ze op goed geluk maar een studierichting, en rollen daarna hun carrière in. Soms merk je na verloop van tijd dat de functie of de branche je toch eigenlijk niet echt blijft boeien. Wil je je werk niet alleen als inkomstenbron zien, maar hier ook plezier aan beleven en energie uit halen? Laat je dan omscholen.
Gaan werken in de woon- of technische sector
Ben jij in je vrije tijd altijd met iets in of om het huis bezig? Denk aan klussen om je woning te verbeteren of mooier te maken, zelf meubels of decoratie te maken of geef je je woning twee keer per jaar een complete make over? Vragen familieleden of vrienden ook regelmatig je hulp bij iets dat ze binnen- of buitenshuis willen veranderen? Dan is het misschien wel tijd om van je woonhobby je beroep te maken. Denk aan het opzetten van een webshop met (zelfgemaakte) interieuritems, interieurontwerper, allround klusser of airco monteur. Maar hoe zet je deze stap?
Studeren en werkervaring opdoen
Soms is er niet veel nodig voor een carrièreswitch. Wil je bijvoorbeeld allround klusser of interieurstylist worden dan hoef je geen verplichte opleiding te volgen. Soms is wel een jarenlange opleiding nodig, en dit kan wel duizenden euro’s kosten. Daarnaast verminderen je inkomsten omdat je studie tijd kost.
Bij diverse technische beroepen zoals airco monteur, heb je vaak niet te maken met deze negatieve kanten van omscholen. Er is een groot tekort aan technisch personeel, waardoor je allerlei voordelen krijgt. Zo hoef je bijvoorbeeld als aankomend airco monteur slechts enkele dagen basiscursussen te volgen, waarna je gelijk aan de slag kunt. De cursuskosten kunnen zelfs nog in aanmerking komen voor subsidies. Heb je werkervaring opgedaan, dan kun je na verloop van tijd aanvullende cursussen volgen om een ervaren aircomonteur te worden die functioneel en breed inzetbaar is. Met de goede carrièrekansen die de technische sector biedt, is er wel sprake van een win-winsituatie!
Reageer