arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Waarom moet je je schoorsteen regelmatig laten vegen?
Waarom moet je je schoorsteen regelmatig laten vegen?

Waarom moet je je schoorsteen regelmatig laten vegen?

Ben je de trotse eigenaar van een prachtige woning? Dan wil je ongetwijfeld zo lang mogelijk van jouw woning genieten. Om dit mogelijk te maken, is het af en toe noodzakelijk om preventief onderhoud uit te laten voeren. Als we het over een voorbeeld van preventief onderhoud hebben, hebben we het over het laten van vegen van de schoorsteen.

Waarom is dit nou zo noodzakelijk? En waar let je op bij het uitkiezen van een goede schoorsteenveger? Op die twee vragen vind je hieronder een kort en krachtig antwoord.

Waarom is het laten vegen van de schoorsteen noodzakelijk?

Een schoorsteen is niet zomaar op een huis gebouwd. Nee, bij elk huis speelt een schoorsteen een cruciale rol. De schoorsteen zorgt er bijvoorbeeld voor dat allerlei rookgassen uit het huis kunnen verdwijnen.

Zit jouw schoorsteen volledig verstopt? Dan kunnen de rookgassen plots niet meer uit jouw huis verdwijnen. De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk heftig zijn:

–      Je kunt last van een vervelende en ongezonde geur in huis krijgen. Dit is puur het gevolg van de rookgassen die in huis blijven hangen.

–      Je kunt last van een schoorsteenbrand krijgen. Dit is het gevolg van de rookgassen die in de schoorsteen vast blijven zitten. Als deze gassen tot ontbranding komen, kunnen de gevolgen vrij extreem zijn. 

Als je een open haard of kachel hebt, is het advies daarom als volgt: laat minimaal één keer per jaar jouw schoorsteen schoonvegen. Is het ook mogelijk om dit zelf te doen? Nee, dat is in principe niet mogelijk. Het vegen is namelijk een gespecialiseerde klus, terwijl je hier ook speciaal materiaal voor nodig hebt. Je doet er daarom verstandig aan om een goede schoorsteenveger in te schakelen.

Een goede schoorsteenveger uitkiezen

Een goede schoorsteenveger uitkiezen

Wil jij blijven profiteren van de optimale werking van jouw kachel en schoorsteen? Dan is het advies dus om minimaal één keer per jaar de schoorsteen schoon te laten vegen. Laat dit altijd doen door een goede schoorsteenveger. Om de beste schoorsteenveger te vinden, is het advies om de volgende tips op te volgen:

–      Kijk altijd voor een schoorsteenveger bij jou in de buurt. Het is wel zo makkelijk/voordelig als de voorrijtijd zo kort mogelijk gehouden kan worden.

–      Let goed op het tarief. De ervaring leert dat de tarieven van de schoorsteenvegers behoorlijk uiteenlopen.

–      Ga na of de beoordelingen over de schoorsteenveger positief zijn.


Reageer

Lees ook:

Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >
Woning met een plat dak? Lees deze tips! >
Laat je woning optisch hoger lijken met deze tips >
Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >

Terug naar overzicht >>