arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Waarom moet je je schoorsteen regelmatig laten vegen?
Waarom moet je je schoorsteen regelmatig laten vegen?

Waarom moet je je schoorsteen regelmatig laten vegen?

Ben je de trotse eigenaar van een prachtige woning? Dan wil je ongetwijfeld zo lang mogelijk van jouw woning genieten. Om dit mogelijk te maken, is het af en toe noodzakelijk om preventief onderhoud uit te laten voeren. Als we het over een voorbeeld van preventief onderhoud hebben, hebben we het over het laten van vegen van de schoorsteen.

Waarom is dit nou zo noodzakelijk? En waar let je op bij het uitkiezen van een goede schoorsteenveger? Op die twee vragen vind je hieronder een kort en krachtig antwoord.

Waarom is het laten vegen van de schoorsteen noodzakelijk?

Een schoorsteen is niet zomaar op een huis gebouwd. Nee, bij elk huis speelt een schoorsteen een cruciale rol. De schoorsteen zorgt er bijvoorbeeld voor dat allerlei rookgassen uit het huis kunnen verdwijnen.

Zit jouw schoorsteen volledig verstopt? Dan kunnen de rookgassen plots niet meer uit jouw huis verdwijnen. De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk heftig zijn:

–      Je kunt last van een vervelende en ongezonde geur in huis krijgen. Dit is puur het gevolg van de rookgassen die in huis blijven hangen.

–      Je kunt last van een schoorsteenbrand krijgen. Dit is het gevolg van de rookgassen die in de schoorsteen vast blijven zitten. Als deze gassen tot ontbranding komen, kunnen de gevolgen vrij extreem zijn. 

Als je een open haard of kachel hebt, is het advies daarom als volgt: laat minimaal één keer per jaar jouw schoorsteen schoonvegen. Is het ook mogelijk om dit zelf te doen? Nee, dat is in principe niet mogelijk. Het vegen is namelijk een gespecialiseerde klus, terwijl je hier ook speciaal materiaal voor nodig hebt. Je doet er daarom verstandig aan om een goede schoorsteenveger in te schakelen.

Een goede schoorsteenveger uitkiezen

Een goede schoorsteenveger uitkiezen

Wil jij blijven profiteren van de optimale werking van jouw kachel en schoorsteen? Dan is het advies dus om minimaal één keer per jaar de schoorsteen schoon te laten vegen. Laat dit altijd doen door een goede schoorsteenveger. Om de beste schoorsteenveger te vinden, is het advies om de volgende tips op te volgen:

–      Kijk altijd voor een schoorsteenveger bij jou in de buurt. Het is wel zo makkelijk/voordelig als de voorrijtijd zo kort mogelijk gehouden kan worden.

–      Let goed op het tarief. De ervaring leert dat de tarieven van de schoorsteenvegers behoorlijk uiteenlopen.

–      Ga na of de beoordelingen over de schoorsteenveger positief zijn.


Reageer

Lees ook:

Déze slimme & eenvoudige gewoontes zorgen dat je tijd bespaart in het huishouden >
Help ik wil mijn huis snel verkopen: hoe pak ik dit aan? >
Studentenkamer inrichten? 5x Praktische en handige tips! >
Wat kan ik doen om mijn energierekening deze winter laag te houden? >
Welk type dakbedekking is het beste voor een plat dak? >
Waarom is onderhoud aan het dak belangrijk >
Geeft jouw witgoedapparaat een storingscode aan? Dit kun je zelf doen >
Professionele slotenmaker inschakelen >
Dit zijn vijf onmisbare benodigdheden voor een doe-het-zelver >
Nieuwe meubels en woonaccessoires >
Deze vloeren leg je gemakkelijk zelf >
Je eigen homegym bouwen: dit zijn de beste tips >
Moderne kerstversiering? Hier kun je aan denken: van kerstbomen van hout tot Scandinavische kerstdecoraties >
Olijfboom binnen: hoe kun je de plant het best verzorgen? >
Van welk materiaal worden kunst planten tegenwoordig gemaakt? >

Terug naar overzicht >>