arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Is een bouwkundige keuring verplicht tijdens het aankoop van een woning?
Is een bouwkundige keuring verplicht tijdens het aankoop van een woning

Is een bouwkundige keuring verplicht tijdens het aankoop van een woning?

Overweeg je een huis te kopen en ben je van plan om een bod uit te brengen? Zorg ervoor dat je uitgebreid geïnformeerd bent over de stappen die je moet nemen en waar je allemaal op moet letten. Als je al enige kennis hebt opgedaan over het aankoopproces van een woning, ben je waarschijnlijk al bekend met termen zoals bouwkundige keuringen. Wat houden deze inspecties eigenlijk in, en is het verplicht om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren?

Wat is een bouwkundige keuring?

Gedurende een bouwkundige keuring onderzoekt een gekwalificeerde inspecteur de bouwkundige staat van een woning. Verschillende aspecten van de woning worden beoordeeld, waaronder het schilderwerk binnen en buiten, maar ook de elektrische installatie, en de conditie van de keuken en badkamer worden meegenomen tijdens de inspectie. Tijdens het onderzoek kunnen eventuele verborgen gebreken optreden, zoals lekkages, asbest of houtworm. Ook stelt de inspecteur een rapport op, waarin een schatting staat van de kosten om potentiële gebreken aan het huis te herstellen. Het is raadzaam om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, vooral bij een oudere woning. Dit kun je o.a. laten doen door Keuringsdienst voor woningen, bijvoorbeeld als je een bouwkundige keuring in Amsterdam wilt laten doen voor de aankoop van een huis.

Is een bouwkundige keuring verplicht

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Het is handig om te weten dat een bouwkundige keuring over het algemeen niet verplicht is om uit te voeren. Toch is het wel een aanrader om te laten doen wanneer je van plan bent een huis te kopen. Met een bouwtechnische keuring weet je immers de staat van het huis en dit kan ook in je voordeel werken tijdens de onderhandelingsperiode. Echter is het niet altijd mogelijk om voor het uitbrengen van een bod een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Ontbindende voorwaarden voor bouwkundige keuringen

Vanaf 1 februari 2018 is het wettelijk voorgeschreven om een bouwkundige keuring op te nemen als ontbindende voorwaarde in de standaard koopovereenkomst. Belangrijk om te weten is echter dat het niet automatisch betekent dat deze keuring altijd wordt uitgevoerd. Zowel de koper als de verkoper kunnen overeenkomen om geen bouwkundige keuring te laten plaatsvinden. Het is dus wel verplicht om deze ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontact, maar beide partijen kunnen hierover in onderling overleg van afwijken. Wanneer dit de keuze is van beide partijen, wordt de bouwkundige keuring doorgestreept in de koopovereenkomst en in dat geval doet de koper afstand van zijn wettelijke onderzoeksplicht.

Wanneer is een bouwkundige keuring wél verplicht?

Toch kan het soms voorkomen dat een bouwkundige keuring verplicht is. Ga jij bijvoorbeeld een hypotheek aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan het zijn dat sommige hypotheekverstrekkers een bouwkundig rapport verplicht stellen.

Wanneer je een huis koopt wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning waard is, voordat ze een hypotheek aan je gaan verstrekken. Daarom is een taxatie van het huis verplicht. Ook dit kan een reden zijn voor een verplichte bouwkundige keuring. Indien de taxateur namelijk tijdens de taxatie constateert dat het achterstallig onderhoud 10% of meer van de woningwaarde bedraagt, dan is een bouwkundige keuring alsnog verplicht om uit te laten voeren.


Reageer

Lees ook:

5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >
Woning met een plat dak? Lees deze tips! >
Laat je woning optisch hoger lijken met deze tips >
Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >
Verkopen van een huis >
Het belang van onderhoud na een eenmalige grondige schoonmaak >
Kies de perfecte voordeur voor je nieuwe huis >

Terug naar overzicht >>