arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Bouwkundige keuring: wanneer is dit verstandig?
Bouwkundige keuring wanneer is dit verstandig

Bouwkundige keuring: wanneer is dit verstandig?

Bouwkundige keuring wanneer is dit verstandig Bij een bouwkundige keuring wordt het (te kopen) huis op een gestructureerde en vakkundige manier gecontroleerd op eventuele gebreken. Omdat een bouwkundige keuring geen specialistisch onderzoek is, kan het alsnog gebeuren dat er verborgen gebreken aan het huis blijken te zijn. Echter heeft een bouwkundige over het algemeen zoveel ervaring dat je een goede indruk krijgt van het huis. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is niet verplicht bij de aankoop van een huis, maar wanneer is het aan te raden om juist wel een bouwkundige keuring uit te laten voeren?

Voor of na het uitbrengen van een bod?

Op een huizenmarkt met meer kopers dan huizen wil je de koop liever niet af laten hangen een bouwkundige keuring. Daarom is het goed om te weten dat je een bouwkundige keuring op verschillende momenten uit kunt laten voeren. De eerste mogelijkheid is om de bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je een bod uitbrengt. Dit geeft je op voorhand een goed beeld van de staat van het huis en zorgt ervoor dat je hier rekening mee kunt houden bij het uitbrengen van je bod. Echter heb je hier op de drukke huizenmarkt lang niet altijd tijd voor. Je kunt een bouwkundige keuring ook uit laten voeren nadat je een bod hebt uitgebracht. Dan is het wel verstandig dat je een bod uitbrengt onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Hiermee wordt de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde opgenomen in het (voorlopig) koopcontract. Je spreekt van tevoren af wat er aan kosten naar voren mag komen tijdens de keuring en indien het bedrag hierboven komt, kun je nog afzien van de koop.

Bouwkundige keuring wanneer

Wettelijke bedenktijd

Als je een bod hebt uitgebracht, zal er op korte termijn een voorlopig koopcontract opgesteld en getekend worden. Als je hierin de bouwkundige keuring hebt opgenomen als ontbindende voorwaarde heb je twee mogelijkheden. Je kunt de bouwkundige keuring uit laten voeren voor de wettelijke bedenktijd van drie dagen na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Als je uitkomst van de bouwkundige keuring dan niet voldoet aan je wensen, mag je hoe dan ook nog afzien van de koop. Kies je hier niet voor, dan dien je de bouwkundige keuring uit te laten voeren binnen tien dagen na het verlopen van de wettelijke bedenktijd. Je kunt in dit geval alleen nog afzien van de koop indien er in het voorlopig koopcontract afspraken zijn gemaakt over de bouwkundige keuring als zijnde een ontbindende voorwaarde.

Een bouwkundige keuring overwegen

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, ook op een drukke huizenmarkt. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met eventuele afspraken die dan gemaakt dienen te worden. Wil je een huis kopen maar heb je twijfels over de staat van het huis? Laat dan altijd een bouwkundige keuring uitvoeren, zodat je de kans op verrassingen verkleind.


Reageer

Lees ook:

Overweeg je een dakkapel? Denk aan deze aandachtspunten! >
Wat is de beste lamp voor boven een eettafel? >
Ladegeleiders, belangrijker dan je denkt! >
Tafel mooi dekken voor een sushi avond >
Thuiswerkplek inrichten met ergonomische tips >
Must read: 8x dít kun je allemaal schoonmaken met babydoekjes! >
Hoe kies je de beste deurmat uit? >
Laminaat of PVC – wat is de beste keuze? >
Trends we like: Hexagon! >
Nieuwe hordeur kopen: zo maak je de juiste keuze >
Een smalle en lange kamer inrichten: zó pak je dat aan >
Je eigen tuinmeubels maken: dat doe je zo! >
Verhuizen in de regen? Met deze 6 tips komt het goed! >
Leuke cadeaus voor een housewarming: 7 toffe tips om te geven >
Een bijzonder cadeau voor de interieurfreak? 3 ideeën! >

Terug naar overzicht >>