arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Moestuin beginnen? Dit zijn de 5 belangrijkste tips en tricks!
Moestuin beginnen? Dit zijn de 5 belangrijkste tips en tricks!

Moestuin beginnen? Dit zijn de 5 belangrijkste tips en tricks!

Steeds meer mensen beginnen ermee en het is makkelijker dan je misschien denkt: een moestuin starten! Hoe begin ik een moestuin? Er komt natuurlijk wel het een en ander bij kijken als je hiermee aan de slag gaat. Met onze tips voor moestuin beginners kom je een heel eind!

Beginnen met een moestuin: makkelijke gewassen

Hoe begin je een moestuin? Het is het beste idee om niet té ingewikkeld van start te gaan. Zeker als je nog maar weinig van een moestuin afweet. Haal makkelijke gewassen naar je moestuin toe, met een grote kans op slagen. Dat houdt het immers ook het leukst! Je kunt denken aan tomaten, rucola, bosui, kropsla, wortels, spinazie, kapucijner en tuinboon. Wil je je moestuin beginnen met ook wat grotere groenten? Denk dan aan courgette. Ook kruiden doen het al snel goed – tijm, rozemarijn en oregano bijvoorbeeld. Zo kun je al heel wat kweken!

Moestuin beginnen? Dit zijn de 5 belangrijkste tips en tricks!

Starten met een moestuin: begin klein

Nog een tip om het jezelf niet te moeilijk te maken: begin klein. Een moestuin vraagt om veel onderhoud. Hoe groter de tuin is, hoe meer tijd je eraan kwijt bent. Begin gewoon eens met een paar gewassen, om te zien hoe het bevalt. Is dat het geval? Dan kun je de groei steeds een stukje uitbreiden! Zo pak je de start van de moestuin stap voor stap aan, op doordachte wijze. Je leert immers ook nog gaandeweg!

Groentetuin beginnen: planten in bakken

Bij het starten met een moestuin kun je je planten en kruiden in moestuinbakken stoppen. Zo groeien ze overzichtelijk. Je kunt zelfs bakken met meerdere vlakken kopen, voor een heldere onderverdeling. Hiermee weet je tevens direct zeker dat je de planten niet te dicht op elkaar plaatst. Ook moestuinpotten zijn een handige keuze, voor je eigen moestuin beginnen.

Moestuin beginnen? Dit zijn de 5 belangrijkste tips en tricks!

Zaaien op het juiste moment

Misschien ben je in je enthousiasme van plan om alle zaden die je hebt gekocht direct in de moestuin te stoppen. Maar dit is een veelgemaakte fout bij een moestuin beginnen! Het kan per soort namelijk verschillen wanneer het ideale zaaimoment is. Dit staat meestal op de verpakking, of je kunt het even opzoeken.

Zaai niet te diep

Nog een fout die vaak voorkomt: je zaait te diep. Zaadjes hoeven veel minder diep in de grond te worden gestopt dan je wellicht denkt! De boel gaat namelijk sneller rotten als je het te diep stopt, waardoor je oogst mislukt. Stop het zaadje ongeveer zo diep in de grond als de verticale lengte van het zaadje zelf: dit is een algemene regel die je prima kunt aanhouden. Meestal gaat het dus om een diepte van zo’n twee centimeter. Als je je hieraan houdt, kun je met succes een moestuin starten in de tuin!


Reageer

Lees ook:

Hydrokorrels, de basis voor plant en bloem verzorging >
Een goed ontworpen tuin kan een verlengstuk zijn van de leefruimte binnenshuis >
Nieuwe tuinset? Zo zorg je ervoor dat hij mooi blijft! >
Maak je tuin klaar voor de steeds warmere Nederlandse zomers >
Groenblijvende bomen voor in een kleine tuin >
Dit mag niet ontbreken in een tropische tuin >
Renoveer de tuin en plaats een overkapping aan huis >
3x de beste ideeën voor in de tuin >
Zwembad in de tuin plaatsen: 5 tips >
5 tips voor het onderhoud van een zandbak >
Waarom heb je een vloerkleed nodig op je terras? >
Besparen op de aanleg van je tuin: zo doe je dat >
Wat je moet weten bij de aanschaf van een overkapping >
Inspiratie voor je tuin nodig? Hier zijn 3 tips >
Plaats snel een goede schutting >

Terug naar overzicht >>