arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Woning renoveren? Zo pak je het aan!
Woning renoveren? Zo pak je het aan!

Woning renoveren? Zo pak je het aan!

Als je woning verouderd is, kun je ervoor kiezen om te verhuizen. Zit je op je plek? Dan is er misschien geen haar op je hoofd die hieraan denkt. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt je woning renoveren. Omdat hier nogal veel bij komt kijken, bieden wij je de helpende hand. In deze tekst vertellen we je namelijk hoe je een woningrenovatie aanpakt.

Maak een plan

Er zijn mensen die direct beginnen met slopen als ze hun woning willen renoveren. Dit is alleen niet verstandig, want je kunt beter eerst een plan maken. Zonder plan is de kans namelijk groot dat je maanden – misschien zelfs jaren – in een bouwval woont. Bedenk daarom eerst voor jezelf wat er allemaal moet gebeuren en in welke volgorde. Wil je bijvoorbeeld alleen de binnenkant aanpakken of wil je direct ook de houten gevelbekleding aan de buitenkant vervangen? Als je dit van tevoren in kaart brengt en een planning maakt, verloopt de verbouwing waarschijnlijk een stuk soepeler en sneller dan wanneer je zonder idee begint.

Denk na over het materiaal

Weet je wat er allemaal moet gebeuren? Dan ben je nog niet klaar om te starten, want je moet ook nadenken over de materialen die je nodig hebt. Vroeger werd er voornamelijk hout gebruikt bij renovaties, maar tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor kunststof. Dit materiaal wordt niet alleen gebruikt voor kozijnen, ramen en deuren, maar ook voor gevelbekleding, dakafwerking, plafonds en overzet vensterbanken.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen steeds vaker voor kunststof kiezen. De voornaamste reden is het beperkte onderhoud. Kunststof hoef je in principe alleen schoon te maken, terwijl hout vaak eens in de paar jaar behandeld moet worden. Daarnaast heeft kunststof een langere levensduur dan hout. Vandaar dat het op de lange termijn vaak een stuk goedkoper is.

Stel je budget vast

Het opstellen van een plan en het kiezen van de materialen zit grotendeels vast op het geld dat je te besteden hebt. Stel daarom ook altijd een budget vast voordat je begint met de renovatie van je woning. Op deze manier verklein je de kans dat je tijdens de verbouwing ineens moet besluiten om bepaalde dingen toch niet te doen, omdat het allemaal wel erg duur wordt. Houd overigens altijd een buffer aan, want je weet nooit wat je allemaal tegenkomt.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je redelijk handig bent, kunnen wij ons goed voorstellen dat je het grootste deel van de verbouwing zelf doet. Logisch, want je bespaart in dat geval flink wat geld. Heb je twee linkerhanden? Dan kun je de renovatie misschien beter uitbesteden aan vakmensen. Je weet dan zeker dat de klus naar behoren wordt uitgevoerd. Hier zijn weliswaar kosten aan verbonden, maar de renovatie is vaak (veel) sneller klaar dan wanneer je alles zelf doet.


Reageer

Lees ook:

Renovatieprojecten die je huis meer waarde geven >
De kleuren van kunststof kozijnen: Hoe kies je de perfecte tint voor je huis? >
Voorkom rugpijn met een ergonomische bureaustoel >
Zelf in je woning klussen? Het belang van de juiste werkuitrusting >
Duurzaam verwarmen met een Warmteterugwin unit >
Hoe houd je een woning koel? >
Waarom kiezen voor een geïsoleerde garagedeur? >
Seizoensgebonden verlichting in je huis en tuin >
Hoe je een gezond werkritme ontwikkelt >
Dit zijn de voordelen van camerabeveiliging thuis >
Dit wil je weten voor je een huis koopt >
Een introductie tot woningontruimingen >
Energie besparen doe je zo! >
Voorstrijken van stucwerk: belang, technieken en productadvies >
Je woning beveiligen met de juiste sloten >

Terug naar overzicht >>