arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden?
Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden?

Hoe zit het precies met de hypotheek als je gaat scheiden?

Is er mogelijk frictie tussen jou en je partner, waardoor jullie uiteindelijk wellicht besluiten om ieder je eigen weg te gaan en te scheiden? Bij een scheiding moeten er veel zaken geregeld worden, vooral als jullie samen een huis hebben gekocht en er waarschijnlijk nog een hypotheek op rust. Vraag je je af wat er met deze lening gebeurt als jullie gaan scheiden? Lees dan verder, want in deze tekst zullen we je alles vertellen wat je moet weten over een hypotheek na een scheiding.

Wat zijn de opties

Na een scheiding hangt de situatie van de hypotheek en het koophuis af van jullie individuele wensen en persoonlijke omstandigheden. Meestal zijn er echter drie veelvoorkomende opties waar mensen voor kiezen. Hieronder worden deze opties op een rijtje gezet en toegelicht als het gaat om scheiden en een hypotheek.

1. Hypotheek overnemen

Indien een van beide partners in de huidige woning wil blijven na de scheiding, bestaat de mogelijkheid om de hypotheek over te nemen. In dit geval wordt de vertrekkende persoon uitgekocht en komt de lening op naam van de blijvende persoon te staan. Dit kan echter alleen plaatsvinden als de persoon die in de woning blijft, in staat is om de hypotheeklasten zelfstandig te dragen.

2. Huis verkopen

Huis verkopen

Als er zich vervelende gebeurtenissen hebben voorgedaan, kan het zijn dat geen van beide partners in het huis wil blijven wonen. In dat geval blijft er geen andere optie over dan de woning te verkopen. De opbrengst van de verkoop wordt vervolgens gebruikt om de hypotheek af te lossen. Het is belangrijk op te merken dat de verkoop van de woning alleen mogelijk is als het volledige hypotheekbedrag kan worden afgelost met de opbrengst van de verkoop.

3.  Woning onverdeeld laten

Een derde mogelijke optie waar jullie voor kunnen kiezen, is om de woning onverdeeld te laten. In dit geval blijven jullie samen eigenaar van het huis. Het grote voordeel hiervan is dat jullie rustig de tijd kunnen nemen om te zoeken naar een manier om de ander uit te kopen, waardoor het niet noodzakelijk is om de woning met een restschuld te verkopen.

Hoe zit het met een tweede hypotheek?

Sommige mensen besluiten een tweede hypotheek aan te vragen voor verschillende doeleinden, zoals het financieren van een verbouwing, het kopen van een nieuwe auto, of het maken van een vakantiereis. Als jij en je partner ook een extra hypotheek hebben afgesloten, is het belangrijk hiermee rekening te houden bij een eventuele scheiding.

In tegenstelling tot een hypotheek voor een huis, zijn er bij een tweede hypotheek vaak minder opties beschikbaar. Als het geld bijvoorbeeld al is besteed, kan de lening door één persoon worden overgenomen. Indien jullie het geld hebben gebruikt voor de aankoop van een auto, kunnen jullie ook overwegen om deze te verkopen en met de opbrengst (een deel van) de tweede hypotheek af te lossen. Het is belangrijk om hier samen goede afspraken over te maken tijdens de scheiding.

Het is begrijpelijk dat een scheiding veel vragen met zich meebrengt, vooral als het gaat om de hypotheek en het koophuis. Gelukkig zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van jullie persoonlijke situatie en voorkeuren. Of je nu de hypotheek wilt overnemen, het huis wilt verkopen of het onverdeeld wilt laten, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en samen de juiste beslissing te nemen. Vergeet ook niet om eventuele extra hypotheken in overweging te nemen bij het regelen van de financiële zaken na de scheiding. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen om de juiste keuzes te maken en een soepele overgang naar de volgende fase van jullie leven te garanderen.


Reageer

Lees ook:

Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >
Woning met een plat dak? Lees deze tips! >
Laat je woning optisch hoger lijken met deze tips >
Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >

Terug naar overzicht >>