arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Maak je tuin klaar voor de steeds warmere Nederlandse zomers
Maak je tuin klaar voor de steeds warmere Nederlandse zomers

Maak je tuin klaar voor de steeds warmere Nederlandse zomers

De Nederlandse zomers worden steeds warmer, in lijn met het algehele beeld binnen Europa. In de afgelopen jaren kregen we meermaals te maken met een hittegolf; het vergt veranderingen van de wijze waarop we leven én onze tuin inrichten. Mensen beginnen bijvoorbeeld eerder met werken, schaffen massaal een airconditioning aan en proberen de warmte zo goed mogelijk buiten te houden door gordijnen te sluiten overdag. Hoe heb jij jezelf proberen te koelen tijdens deze hittegolven? Een van de opties die vaak gekozen werd: de aanschaf van een opblaasbaar zwembad. Vaak geen duurzame optie, daar deze zwembaden doorgaans na een of twee jaar lek raken. Meer structureel is de keuze voor bijvoorbeeld een buitendouche in de tuin. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je de tuin aan kunt passen voor de steeds warmere zomers. 

Zorg voor voldoende verkoeling in de tuin 

Met een buitendouche in de tuin heb je altijd een plek om af te koelen. Het voordeel van een buitendouche is daarbij, dat je er maar weinig ruimte voor nodig hebt. Zorg dat het water wordt opgevangen, zodat je dit wellicht elders in de tuin kunt gebruiken voor het bewateren van borders met planten. In tuinen waar men meer ruimte heeft, kan de keuze voor polyester zwembaden een interessante zijn. Deze polyester zwembaden worden voorzien van een pomp, waardoor het water minder vaak vervangen hoeft te worden dan bij een opblaasbaar model. Daarbij gaat een polyester zwembad langer mee en hoeft deze niet naar binnen te worden gehaald aan het eind van de zomer. Een duurzamere keuze dan het opblaasbare model! 

Tip: door een grote boom in de tuin te planten, heb je op termijn meer schaduw. Let wel, het duurt logischerwijs meerdere jaren, voordat een boom daadwerkelijk schaduw creëert. Tot die tijd zou je een schaduwdoek kunnen gebruiken. 

Zorg voor voldoende verkoeling in de tuin

Vervang een deel van het terras voor meer groen 

Wist je dat tegels de warmte vasthouden? Het maakt dat het relatief lang duurt, voordat de temperatuur in de tuin daalt. Bij buren met meer groen in de tuin gaat dit sneller, daar het groen de warmte juist niet vasthoudt. Een goede reden om een deel van het terras te vervangen voor een gazon of bijvoorbeeld een aantal borders. Deze borders kun je relatief eenvoudig zelf aanleggen. Maak gebruik van stapelblokken en zoek online naar een instructievideo. Overigens kun je ook een gazon zelf aanleggen door bijvoorbeeld gebruik te maken van graszoden. 


Reageer

Lees ook:

Schaduwdoek: het perfecte alternatief voor een parasol >
Het inrichten van je tuin in de stijl van je woning >
Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >

Terug naar overzicht >>