arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Besparen op de aanleg van je tuin: zo doe je dat
Besparen op de aanleg van je tuin: zo doe je dat

Besparen op de aanleg van je tuin: zo doe je dat

Een huishouden runnen is duur, van dat feit zijn we helaas allemaal op de hoogte. De inflatie van boodschappen en de energierekening bereiken telkens nieuwe recordhoogtes en de prijs aan de pomp laat ook zeker niet te wensen over. Wanneer je je plannen voor de verbouwing van je tuin wilt gaan uitvoeren, is het echter verstandig daar niet lang mee te wachten: de vroege herfst is een ideale tijd om te zaaien en verbouwen. De komende maanden dan maar koud douchen of de verwarming uitlaten om de nieuwe schutting te bekostigen? Nergens voor nodig! Met deze handige en praktische tips bespaar jij op de aanleg van je nieuwe tuin!

Wees creatief

Wie zegt dat er in een nieuwe tuin enkel plek is voor nieuw spul? Zet voor jezelf op een rijtje welke items je weg wilt doen, en welke er nog goed genoeg zijn voor een tweede leven in je nieuwe tuin. Dit kan in dezelfde vorm zijn, maar ook in een nieuwe: maak bijvoorbeeld van je oude klinkers een mooi stapelmuurtje. Niemand zal zien dat deze uit de oude tuin komen. En dat oude, versleten bankje? Misschien ziet die er wel zo goed als nieuw uit met een likje verf. Als het op groen aankomt, probeer dan zoveel mogelijk te herplanten zolang dat kan. Een goede potgrond doet wonderen voor de (her)beplanting rondom je nieuw aangelegde gazonnetje. 

Beplant slim 

Over groen gesproken: zorg ervoor dat je niet teveel koopt. Het zit in onze natuur (geen woordspeling, dat beloven we) om te veel aan te schaffen. Beter wat weggooien dan twee keer moeten rijden naar het tuincentrum, toch? Doodzonde, zeggen wij! Veel plantensoorten zijn tevens groeiers, en zullen dus de eerste periode niet zoveel ruimte in beslag nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Heesters, maar ook bodembedekkers of klimop. Oké, dan ziet je tuin er misschien niet metéén uit zoals jij dat wilt, maar geduld is een schone zaak. Veel planten kan je overigens na een paar jaar vermeerderen door ze op te delen. Zo krijg je meer plant voor minder geld.

Doe-het-zelf

Doe-het-zelf

Nog een plek wat tijd kost om te groeien, maar waarop veel valt te besparen is je gazon. Zelf je gras inzaaien is namelijk ongeveer vijf keer goedkoper dan graszoden leggen. Als je dit weet, ben je een dief van je portemonnee als je ervoor kiest graszoden te leggen. 

Probeer trouwens ook zoveel als mogelijk zelf te doen in de tuin. Gras zelf inzaaien is bijvoorbeeld helemaal niet zo lastig, en wanneer je een goede graszaad aanbieding scoort, ook nog eens lekker betaalbaar. Natuurlijk is voor sommige taken de expertise van een specialist verantwoord (zelf met stroom gaan klieren raden wij bijvoorbeeld af), maar vaak hebben mensen groenere vingers dan dat ze van tevoren zouden denken.

Koop (en verkoop) verstandig

Heb je toch veel meubels, stenen en restafval over? Waarom verkoop je het niet? Met tuinmeubels die nog goed zijn maak je geheid iemand anders blij. Bied het aan op een tweedehandssite of breng het naar de kringloop. Kijk bij deze aanbieders tevens voor een goede deal voor jezelf. Andermans gebruikte tegels kunnen in jouw tuin een enorme aanwinst zijn.


Reageer

Lees ook:

Schaduwdoek: het perfecte alternatief voor een parasol >
Het inrichten van je tuin in de stijl van je woning >
Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >

Terug naar overzicht >>