arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » 4 tips om je screens weer op te knappen

4 tips om je screens weer op te knappen

Zonnescreens zijn een mooie, luxe zonwering. Maar ook de beste zonwering heeft regelmatig onderhoud nodig. Helaas denken de meeste mensen dat het niet nodig is. En dus wordt meer dan 90% van alle zonweringen en screens niet onderhouden. Kijk jij naar je screens en zie je dat ze niet meer zo mooi zijn als vroeger? Met deze 4 tips kun je je screens weer opknappen.

1. Een frisse schoonmaakbeurt

Laat je screens helemaal zakken en maak ze eens lekker schoon. Je kunt het beste beginnen met lauw water en een zachte borstel. Zitten er vlekken op het screendoek? Dan kun je daar speciale schoonmaakmiddelen voor vinden. De truc is om het schoonmaakmiddel over het hele doek te gebruiken. Mocht het doek dan iets gaan verkleuren, dan verkleurt het hele doek gelijkmatig en valt het minder op.

2. Vervang het screendoek

Wordt het screendoek niet meer goed schoon, of is het beschadigd? Dan kun je beter een nieuw screendoek kopen. Je hoeft gelukkig niet het hele systeem te vervangen. Voor vrijwel elk soort zonnescreen zijn nieuwe screendoeken te vinden. Het screendoek vervangen is vrij eenvoudig en je kunt het best zelf doen. Maar vind je dat een te grote klus, dan kan een professional het natuurlijk ook. Zelfs als je gaat voor een wat duurder screendoek van goede kwaliteit, zoals een Tibelly screendoek, is het vervangen van het losse doek een stuk goedkoper dan het vervangen van het complete screen.

3. Check de draaiende onderdelen

Werken je screens nog wel goed? Na verloop van tijd kunnen ze moeilijker gaan draaien. Dat kan komen door slecht onderhoud. Loop alle bewegende onderdelen eens na en vet ze in met een speciaal middel. Let op dat het middel niet op het doek komt! Door de draaiende onderdelen in te vetten zal het doek waarschijnlijk weer soepeler lopen.

4. Controleer de bediening

Heb je screens die met de hand omhoog of omlaag gaan? Dan check je of de bediening nog goed werkt. Zijn de katrollen nog goed? En hoe is de staat van het trekband? Als je een elektrisch motortje hebt, controleer je of dit nog steeds goed werkt. Zo niet, dan kun je onderdelen meestal los vervangen zonder dat je het hele screen hoeft te vervangen. Heb je ook elektrische rolluiken? De bediening werkt meestal ongeveer hetzelfde als de bediening van een zonnescreen.

Je screens opknappen is een kwestie van alles schoonmaken, invetten en zo nodig onderdelen vervangen. Je kunt van de meeste zonnescreens vrijwel alle onderdelen vervangen. Je hoeft dus niet meteen te gaan denken over een compleet nieuw screen. Het vervangen van het screendoek en losse onderdelen is vele malen goedkoper en is bovendien ook beter voor het milieu.


Reageer

Lees ook:

Roze en geel in het interieur combineren >
Een kleine tuin inrichten: tips en tricks >
Met deze tips ga je voor een vrolijke look in de tuin >
Strepen in de slaapkamer: voorbeelden en inspiratie >
5 compacte bankstellen voor een kleine woonkamer >
Met deze tips ga je voor een opgeruimde babykamer >
Aardetinten in de slaapkamer: kom er helemaal tot rust >
De eetkamer industrieel inrichten: zo pak je het aan >
Hoe regel je je uitbouw het beste? >
Zo ga je voor meer groen in de tuin >
Dit zijn mooie tegels voor in de badkamer >
Met deze tips ga je voor een opgeruimde slaapkamer >
Een donkere look in je thuiskantoor: tips en tricks >
Dit zijn ideale plekken voor een bijzettafel in huis >
Geef de badkamer een moderne update in 6 stappen >

Terug naar overzicht >>