arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » 4 stappen om je elektrisch rolluik te repareren
Elektrisch rolluik repareren

4 stappen om je elektrisch rolluik te repareren

Een rolluik is handig omdat het twee functies heeft: het houdt niet alleen het zonlicht tegen, maar beveiligd ook je huis tegen inbrekers. Elektrische rolluiken komen steeds vaker voor, vooral bij moderne woningen. Ze zijn ook super handig, want je hoeft alleen nog op een knop te drukken om het rolluik omhoog of omlaag te doen. Toch kan het ook lastig zijn, want wat doe je als je elektrische rolluik kapot gaat? Dit zijn 4 stappen om een kapot elektrisch rolluik te repareren.

Stap 1: Het rolluik heeft geen elektriciteit

Het klinkt flauw, maar heel vaak blijkt een ‘kapot’ rolluik helemaal niet kapot. Als het rolluik echt niet reageert, kijk je eerst of de stekker wel in het stopcontact zit. Vervolgens check je of de stoppen er niet uit zijn geslagen. Pas als je echt zeker weet dat het rolluik stroom krijgt ga je verder met het probleem onderzoeken. Hoor je het rolluik geen geluid maken, maar weet je zeker dat hij wel stroom krijgt? Dan is de motor waarschijnlijk kapot.

Stap 2: de rolluikmotor is verzwakt

Soms is er duidelijk iets mis met het elektrische motortje van het rolluik. Wat veel voorkomt is dat het rolluik nog maar een heel klein stukje omhoog gaat. Het motortje maakt wel geluid, maar het rolluik gaat niet of nauwelijks omhoog. Als je dan met de hand helpt, gaat het rolluik wel omhoog. De oorzaak is dan al snel duidelijk: het motortje is niet meer krachtig genoeg om het rolluik omhoog te trekken. Rolluikmotoren kun je gelukkig vrij eenvoudig vervangen als je het goede merk en type weet.

Stap 3: het rolluik blijft omlaag vallen

Je hoort het motortje wel zoemen, en als je met de hand helpt gaat het rolluik omhoog. Maar zodra je het loslaat valt het weer terug naar beneden. Je kunt dan de kast van het rolluik openschroeven. De as waar het rolluik omheen zit, draait wel maar het rolluik gaat niet omhoog. De ophangveren (ook wel bladveren genoemd) zijn dan waarschijnlijk kapot. De veren klemmen zich automatisch in de naden, waardoor het rolluik niet terugvalt. Ze zorgen er ook voor dat het rolluik niet met de hand te openen is, maar alleen met het motortje. Je kunt de ophangveren meestal zelf vervangen, al is het wel erg handig als je met zijn tweeën bent.

Stap 4: het rolluik klappert als het waait

Een rolluik hoort keurig stil te blijven, ook als het waait. Maar soms gaat een rolluik klapperen. Er kunnen dan twee oorzaken zijn. Als eerste moet je checken of er geen wind achter het rolluik kan komen. Als dat wel kan, krijg je wisselende luchtstromen waardoor het rolluik klappert. Komt er geen wind achter? Dan zijn de geleiders waarschijnlijk versleten. Er is dan meer speelruimte gekomen waardoor het rolluik de ruimte heeft om heen en weer te klapperen. Het vervangen van de geleiders lost dat probleem op.

Een rolluik heeft niet zo heel veel onderdelen. Het is meestal een vrij simpel systeem. Dat maakt het zoeken naar de oorzaak van een probleem een stuk eenvoudiger. Bovendien kun je veel problemen ook zelf oplossen. En dat bespaart je heel wat geld!


Reageer

Lees ook:

Zo creëer je een stijlvol terras: van lounge stoel tot parasol >
Je badkamer simpel pimpen in 5 stappen >
Kies voor opvallend behang: verschillende voorbeelden >
Kunstgras voor een strakke tuin >
Een lockerkast: mooi én handig in elke ruimte in huis >
Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl >
Het muggenseizoen begint. Zorg dat er geen water in je bloembakken staat >
Met deze tips houd je je schuur opgeruimd >
Tips voor het inrichten van de babykamer >
Deze items zijn onmisbaar in een bohemian interieur >
Met deze tips ga je voor een knusse slaapkamer >
Veiligheid rondom de voordeur: 6 tips >
Buiten zijn en toch binnen zitten met een tuinkamer >
Planten in de badkamer: hier kun je ze kwijt >
Weinig budget? Zo richt je je tuin in! >

Terug naar overzicht >>